Художник Альберт Фельдман зобразив на своїх картинах євреїв, які жили у Переяславі: серед них персонажі творів Шолом-Алейхема

У Мистецькій галереї Переяславського Центру культури і мистецтв діє персональна виставка українсько-ізраїльського художника Альберта-Лайзера Фельдмана. Творчу подію приурочили до 165-ї річниці від дня народження Шолом-Алейхема, розповідає Proslav.

Художник Альберт Фельдман зобразив на своїх картинах євреїв, які жили у Переяславі: серед них персонажі творів Шолом-Алейхема
Художник Альберт Фельдман зобразив на своїх картинах євреїв, які жили у Переяславі: серед них персонажі творів Шолом-Алейхема

Відомий на Переяславщині музикант Владислав Брик на початку церемонії відкриття зіграв на акордеоні одну з найпопулярніших єврейських пісень «Хаава наґіла».

Ведуча Людмила Леляк розповіла, що виставка має назву «Колоритні епізоди штетла» – на честь маленьких єврейських містечок «штетлів», яких в Україні було багато. Кожен штетл жив своїм життям, за яким було цікаво спостерігати митцям.

Класик єврейської літератури родом із Переяслава Шолом-Алейхем багато і з любов’ю розповідав про жителів штетлу. А Альберт Фельдман розповіді Шолом-Алейхема зобразив на полотні.

Альберт-Лайзер Фельдман – ізраїльський та український художник, ізотерапевт, суспільний діяч, доктор психології, засновник Інституту розвитку громадянського суспільства імені Голли Меєр. Є членом ізраїльської та української спілок художників. Особливість творчості Альберта-Лайзера Фельдмана полягає у здатності поєднувати мистецтво та професійну лікарську діяльність.

Знаковим містом і для Шолом-Алейхема, і для Альберта-Лейзера Фельдмана є Київ. Саме там упродовж останніх років живе художник. За його словами, щось невловиме є в атмосфері Києва, в його вуличках, храмах та парках.

«Київ не нав’язується – ти сам починаєш прагнути до нього. Коли їдеш з Києва, то здається ніби «завмирає» життя, а приїжджаючи назад – народжується знову. Київ – вічне місто, як Єрусалим. Київ – місце сили. Він надихає та зцілює», – казав він.

Минулого року автор особисто приїздив до Переяслава, аби презентувати кілька своїх робіт. Цьогоріч у стінах Мистецької галереї експонували повноцінну виставку, яку складають 15 полотен.

Про організацію вернісажу розповіла його ініціаторка, голова Товариства єврейської культури, колишня завідувачка музею Шолом-Алейхема, а нині директорка Гайшинського будинку культури Ірина Кучеренко:

– Наприкінці грудня я зв’язалася з Альбертом-Лейзером Фельдманом і попросила надати картини для виставки до 165-ї річниці з дня народження Шолом-Алейхема. Він пообіцяв і зробив. Це зовсім нова колекція. На картинах зображені епізоди нашого маленького містечка Переяслава, яке у ХІХ столітті було наполовину єврейським. Українці проживали поряд з євреями, була Синагога, і була християнська церква, і всі товаришували.

Придивіться до колориту цих картин: кожне лице має якесь почуття. На одній із картин можна побачити скрипаля, який став прототипом героя роману Шолом-Алейхема «Стемпеню». Це наш переяславський скрипаль Ізраїль Бендицький, який був дуже популярним серед єврейства, його запрошували на весілля, він був неоціненним музикантом. До нього малий Шолом-Алейхем бігав навчатися музиці. А пізніше писав, що якби не став письменником, став би музикантом. Жив Бендицький навпроти Фабрики художніх виробів, де зараз порожнє місце біля будинку культури. А хлопчик на картині «Можна записати» – це Шолом-Алейхем, який записує перший свій словничок. Про кожну картину можна розказати дуже багато, тому запрошуємо всіх на виставку – буде цікаво і дорослим, і дітям.

Художник Альберт Фельдман зобразив на своїх картинах євреїв, які жили у Переяславі: серед них персонажі творів Шолом-Алейхема

Виставка «Колоритні епізоди штетла» діятиме до 27 березня у Мистецькій галереї Переяславського Центру культури і мистецтв (корпус №1).

Додати коментар