Відбулося засідання Координаційної ради з питань протидії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та профілактики наркоманії

Незважаючи на повномасштабну війну, яка нині триває в Україні,  серед найактуальніших проблем, що потребують негайного розв’язання на державному рівні, можна вирізнити поширення ВІЛ-інфекції, зростання наркозалежності молоді, зловживання алкоголем та тютюном. Окрім того, в Україні поширені й інші соціально небезпечні хвороби – туберкульоз, гепатити, хвороби, що передаються статевим шляхом, тощо.

Профілактика та боротьба з цими суспільно-негативними явищами потребує міжвідомчої співпраці, долучення державних структур і громадських організацій.

1 березня 2024 року в приміщенні Переяславської міської ради під головуванням заступника міського голови Оксани Степаненко відбулося засідання Координаційної ради з питань протидіїтуберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та профілактики наркоманії.

У засіданні взяли участь: члени координаційної ради Юлія Лялька, Наталія Царенок, Василь Паламарчук, Анатолій Петрина, Олена Гриценок та запрошені: лікар-інфекціоніст Леся Бурдун, головний спеціаліст ССДС Катерина Лой, поліцейський офіцер громади Назар Пилипюк, психолог КУЦПРПП Світлана Горбаченко, соціальні педагоги та практичні психологи освітніх закладів Переяславської громади.

Під час зустрічі були розглянуті питання щодо: кількості осіб, які стоять на обліку у лікаря-психіатра та наркологічному кабінеті; діагностики, супроводу, лікування та забезпечення необхідними ліками хворих на туберкульоз, механізму раннього виявлення захворювання на ВІЛ-інфекцію серед вразливих груп населення, боротьби з незаконним обігом наркотичних речовин; ролі психологічної та соціально-педагогічної підтримки в системі освіти в умовах війни з метою попередження поширення наркоманії, збереження психічного здоров’я в учнівському та молодіжному середовищі.

Під час виступів доповідачі повідомили про те, що згідно статистичних даних з січня 2023 року по лютий 2024 року включно: на обліку у лікаря-психіатра перебувало 629 осіб та 485 осіб – в наркологічному кабінеті; зареєстровано 9 випадків первинного захворювання на туберкульоз і 3 випадки рецидиву захворювання; на «Д» обліку перебуває 130 осіб. Протягом січня-лютого 2024 року зареєстровано 19 кримінальних провадження відповідно до ст. 309 ККУ, притягнуто до адміністративної відповідальності 3 осіб за ст. 44 КУпАП.

Також присутні переглянули фото-презентацію щодо здійснення освітньої діяльності, спрямованої на охорону психічного здоров’я, попередження неблагополуччя, запобігання поширення соціально небезпечних хвороб  та наркоманії серед здобувачів освіти.

Заступник міського голови Оксана Степаненко зазначила, що профілактика негативних явищ в громаді – це справа не лише держави, а й родини, де виховується дитина чи молода людина. Саме тому профілактична робота має розпочинатися з обговорення з батьками тем про ризики для здоров’я, контроль поведінки, проведення вільного часу, створення довірливої атмосфери в сім’ї, зміцнення сімейних цінностей між усіма членами родини.

За словами директора Центру соціальних служб Юлії Ляльки особливої уваги потребують діти груп ризику, до яких можна віднести: дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування; безпритульних дітей; дітей, які проживають у сім’ях, що знаходяться у складних життєвих ситуаціях.

Підсумовуючи результати засідання присутні підкреслили важливість об’єднання зусиль органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров’я, правоохоронних органів, соціальних установ, громадських організаційзадля формування негативного ставлення в громаді до вживання психоактивних речовин та прагнення до здорового способу життя у молодого покоління.

Ірина ПУРДЕНКО, заступник директора ЦСС

Додати коментар