Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються

За півтора року існування державної програми «Власна справа» 15 підприємців на Переяславщині отримали мікрогранти до 250 тисяч гривень на започаткування й розвиток власного бізнесу, повідомляє Proslav.

Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються
Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються

Загалом держава інвестувала в їхні бізнес-ідеї близько 3 млн 230 тис грн, розповіла начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова:

Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються
начальниця Переяславського управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості Любов Красова

– Грантова програма почала працювати у липні 2022 року. Наразі вона одна з найпопулярніших в центрі зайнятості. Минулого року її переможцями стали 10 підприємців, з них один – ВПО. Вже й цього року одна підприємниця отримала позитивне рішення щодо надання мікрогранту. За рахунок цього планується створити 21 робоче місце.

Найбільше коштів спрямували на проєкти, пов’язані зі сферою обслуговування та харчування:

 
– Це відкриття кав’ярень, станції техобслуговування, центру надання первинної медико-санітарної допомоги і навіть равликова ферма, – зазначає Любов Андріївна.

«Задарма грошей не буває, але це точно краще, ніж кредит»

Скористався підтримкою держави лікар загальної практики – сімейної медицини Сергій Паєвський (36 років). Разом з дружиною вони переїхали до Переяслава з міста Олешки Херсонської області. Лікар із 10-річним досвідом подав заявку на мікрогрант у листопаді минулого року. А вже 1 січня відкрив кабінет і розпочав прийом пацієнтів у центрі Переяслава.

– Я отримав мікрогрант у сумі 150 тисяч гривень. Кошти спрямував на придбання меблів та оренди приміщення. Зі мною працює медична сестра. Ми уклали договір з НСЗУ, тобто пацієнти можуть заключити декларацію з лікарем і прийом лікаря, а також деякі види аналізів, виписування електронних направлень, довідок, лікарняних листів для них будуть безкоштовні.

Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються
лікар загальної практики – сімейної медицини Сергій Паєвський

Сергій Паєвський впевнено радить підприємцям-початківцям, а також тим, хто хоче масштабувати власну справу взяти участь у програмі. Каже, це значна підтримка для реалізації своїх бізнес ідей:

– Так, ми повертаємо ці кошти, але ж погашення гранту відбувається за рахунок податків, які у будь-якому разі потрібно сплачувати. Найскладнішим було створити бізнес-план. Я спочатку написав його сам – хотів якомога швидше, і він не пройшов, – усміхається Сергій Олегович. – Тоді я заручився допомогою бухгалтера і все вийшло.

Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються

Власник станції технічного обслуговування у Переяславі Ярослав Грушецький (29 років) отримав грант на 250 тисяч гривень для модернізації власної справи.

 
Спочатку містянин написав та прорахував бізнес-план, а потім захистив його на співбесіді. Це, каже, було нескладно, бо він уже мав досвід, адже відкрив СТО ще у квітні минулого року.
Переяславські підприємці виграли гранти від держави на розвиток бізнесу: чим тепер займаються
власник станції технічного обслуговування у Переяславі Ярослав Грушецький

– Взяти участь мені порадив друг, бо я саме обдумував пошук фінансування на нове обладнання. На ці кошти придбав сучасний підйомник, шиномонтажний станок, мастила. Одного співробітника вже працевлаштували, вже знайшли й другого. Вважаю, це хороша програма. Так, задарма грошей не буває, але це точно краще, ніж кредит.

Як отримати грант на власну справу

У центрі зайнятості нагадують, що подати заявку на отримання гранту від 50 до 250 тис грн може і діючий ФОП чи юрособа, і звичайний громадяни, який хоче започаткувати бізнес. Якщо одержувачем гранту є фізична особа, яка має намір розпочати підприємницьку діяльність, вона повинна зареєструватися фізичною особою-підприємцем або створити юридичну особу протягом 20 робочих днів з дня отримання позитивного рішення.

Надання мікрогрантів здійснюється Міністерством економіки через АТ «Ощадбанк» на підставі рішень Державного центру зайнятості. Витратити кошти можна на придбання або лізинг обладнання, закупівлю сировини та матеріалів, оренду приміщення, рекламу.

Кошти видають під певні зобов’язання. Обов’язкова умова – створення не менше одного-двох нових робочих місць залежно від суми гранту упродовж півроку після надходження коштів.

Ще одна вимога до отримувачів гранту на власну справу – провадження підприємницької діяльності більше трьох років з моменту отримання коштів від держави. Разом з тим, грантер зобов’язується сумлінно сплачувати податки до бюджету.

«У разі, коли отримувачем протягом трирічного строку реалізації проєкту сплачено податки та збори, єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працівників, працевлаштованих на умовах цього Порядку, у сумі, що є меншою, ніж отриманий мікрогрант, різниця між сумою мікрогранту та сплаченими податками та зборами, єдиним внеском на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працевлаштованих повертається отримувачем не пізніше останнього робочого дня місяця, у якому спливає трирічний строк реалізації проєкту», – йдеться у Постанові КМУ від 21 червня 2022 року № 738.

Тобто, якщо отримувач гранту сплатить за 3 роки менше податків, ніж сума гранту, різницю потрібно буде повернути. У Переяславі є й такий досвід, зауважує Любов Красова: одна з переможниць грантової програми через кілька місяців закрила бізнес за сімейними обставинами.

Переяславське управління Бориспільської філії Київського обласного центру зайнятості

Ветерани та члени їхніх сімей можуть виграти грант до мільйона

Ветерани та члени родин учасників бойових дій можуть виграти грантові кошти на старт або розширення свого бізнесу в межах ветеранського компоненту програми «Власна справа». За умовами, учасники бойових дій або особи з інвалідністю внаслідок війни, а також другий з їхнього подружжя можуть отримати такі гранти:

  • ветеранам на суму 250 тисяч гривень з умовою створення одного робочого місця;
  • другому з подружжя на суму 500 тисяч гривень з умовою створення двох робочих місць;
  • ветеранам, які є ФОПами не менше трьох років на суму один мільйон гривень з умовою створення чотирьох робочих місць.

Більше про програму https://www.dcz.gov.ua/storinka/mikrogrant-vlasna-sprava

Подати заявку можна через Дію https://is.gd/Zezi5a

Довідки за адресою:  м. Переяслав, вул. Шевченка, 23, тел.: (04567) 5-14-87

Додати коментар