Як стати стажером у виконавчих органах міської ради

ПРОБЛЕМАТИКА

Хочеш зрозуміти, як відбувається управління твоєю громадою? Бажаєш знати, як приймають рішення, якими ти потім користуєшся майже на кожному кроці? Тобі цікаво побачити зсередини, чим займається голова громади? Гадаєш, що можеш покращити ці процеси? Тоді тобі на стажування в ОМС.
Цей рецепт про доступ до управління твоїм містом, селищем чи селом. Звучить амбітно? Але й це ще не все.

РІШЕННЯ

Пройди стажування в органах місцевого самоврядування, аби зрозуміти, чи готовий/а ти долучатись безпосередньо до управління своєю громадою, а потім, може, і державою. Також це можливість кар’єрного зростання і професійного навчання. А ще ти можеш розраховувати на соціальні гарантії. Та головне – така робота приносить користь іншим. Тож спробуй пройти стажування, щоб зрозуміти, чи це твоє. До речі, в ОМС часто є вакансії, а стажування тобі допоможе отримати додаткові рекомендації для подальшого працевлаштування, якщо ти захочеш.

ПРО ЩО ЦЕЙ РЕЦЕПТ

👍 тут ми дамо розуміння, яка мета таких стажувань і які вигоди для нас із вами, себто молоді;
👍 розкажемо про 5 героїнь, які проходили стажування в органах місцевого самоврядування; їхній досвід допоможе зрозуміти, чи потрібне стажування саме тобі;
👍 також героїні зорієнтують у програмі таких стажувань і розкажуть, чим цей досвід був корисний.

 

ЯКА МЕТА І ВИГОДИ ТАКИХ СТАЖУВАНЬ

Олена Шеремет, керівниця програм Міжнародного республіканського інституту (МРІ) по роботі з громадянським суспільством пояснює:

Головна мета програми стажувань – побудувати місток між молоддю та представниками місцевого самоврядування. Щоб молодь розуміла, як функціонує місцеве самоврядування зсередини, а ОМС залучали молодь до процесу прийняття рішень та мали можливість поповнювати кадровий потенціал”.

Для молоді, тобто для нас із вами – це можливість отримати перший практичний досвід роботи і розуміння структури, завдань та функцій ОМС. Для ОМС – сприяння діалогу з молоддю та можливість знайти нові кадри, якщо є така потреба. Виходить win-win.

ДОВІДКА

У 2022 році Міжнародний республіканський інститут реалізував програму стажування для молоді в органах місцевого самоврядування трьох громад: у Переяславі, Здолбунові й Гощі. Ця програма стажування стала пілотною у рамках програми USAID “Мріємо та діємо”, що виконується IREX.

Понад двадцять стажерів і стажерок пройшли двомісячне стажування в ОМС у перший непростий рік повномасштабної війни в Україні та взяли участь в онлайн-навчанні для стажерів від МРІ.

Досвід пілотних програм стажування ліг в основу посібника для органів місцевого самоврядування “Як впровадити програму стажування для молоді”.

Наше завдання – надати стажерам і стажеркам теоретичний матеріал і практичний досвід, який можна буде використати у подальшій кар’єрі”.

– наголошує Лариса Малина з Переяславської міськради.