Житомирці та переяславці поділилися досвідом впровадження енергоефективних проектів

 

16 січня з робочим візитом у Житомирі перебувала делегація місцевого самоврядування Переяслава-Хмельницького на чолі з першим заступником Переяслав-Хмельницького міського голови Григорієм Карнаухом. Загалом делегація з обміну досвідом склала 12 осіб: Брень Вікторія, начальник загального відділу, Бут Сергій, начальник комунального підприємства Переяслав-Хмельницького ВУКГ, Жарко Юлія, начальник фінансового управління, Калашник Олександр, депутат міської ради, Лесик Олександр, член виконкому, Мацаєнко Ірина, головний спеціаліст відділу економіки та зовнішніх зв’язків,  Михняк Олександр, депутат міської ради, Модебадзе Давид, заступник начальника КП Переяслав-Хмельницького ВУКГ, Сиворко Михайло, депутат міської ради, Устич Наталія, начальник управління економіки – начальник відділу економіки та зовнішніх зв’язків. 

Привітала гостей з Переяслава-Хмельницького і побажала продуктивної та інформативної зустрічі секретар міської ради Житомира Наталія Чиж.

 

У рамках зустрічі, в якій взяли участь представники самоврядування та підприємств міста Житомира – Глазунов Вячеслав, заступник начальника управління капітального будівництва, Гончарук Олександр, головний спеціаліст відділу  інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоцій, Задорожній Ігор, начальник відділу управління житлового господарства, Зятікова Тетяна, начальник відділу інфраструктурних проектів, енергоефективності та промоцій, Кондратюк Сергій, заступник міського голови, Костриця Микола, директор департаменту економічного розвитку, Марцун Олександр, начальник управління комунального господарства, Мельник Олександра, директор КП «Центр захисту тварин», Мойсеєв Юрій, депутат міської ради, Нікітін Андрій, директор КП «Житомирводоканал», Пахолюк Борис, директор КУ «Агенція розвитку міста Житомира», Прохорчук Діна, заступник директора департаменту бюджету та фінансів, Рибак Олександр, депутат міської ради, Рогожин Дмитро, директор КП «Житомиртеплокомуненерго», Ткачук Дмитро, заступник міського голови, Фурлет Іван, депутат міської ради, Хренов Матвій, заступник міського голови, Черняхович Олександр, депутат міської ради, обговорено питання стратегічного планування розвитку міст, механізми залучення додаткових фінансових ресурсів, досвід розробки та впровадження Плану дій сталого енергетичного розвитку міста Житомира та Муніципального енергетичного плану Житомира, а також перспективи та можливості сталого розвитку українських міст.

Директор департаменту економічного розвитку міської ради Микола Костриця розповів, що наразі у Житомирі працюють над візією та стратегією розвитку міста:

– Важливо постійно проговорювати кожен ваш крок з мешканцями та з бізнесом. Адже процес написання стратегії не менш важливий ніж сам документ. Тільки за минулий рік у процесі написання стратегії через різні комунікаційні заходи у місті Житомирі було охоплено понад 8 тисяч громадян. У такий спосіб ми забезпечуємо залученість людей до змін у місті. Аби отримати відповіді на запитання «що?» і «як?», а головне, «для чого?» робити у місті», – зазначив Микола Костриця

У Житомирі діє проект «Інтегрований розвиток міст в Україні», основним завданням якого є стратегічне планування розвитку Житомира до 2030 року. Вже визначено 6 пріоритетів розвитку, а саме: Ефективне місто, Інноваційне місто, Комфортне місто, Активне місто, Зелене місто та Інклюзивне місто.

Житомир відібрано проектом «Енергоефективність у громадах ІІ», як місто-ментор в т.ч. для міста Переяслав-Хмельницький. Фахівці виконавчих органів міської ради ділитимуться набутими знаннями та досвідом із першої фази вже реалізованого у 2014-2017 роках проекту «Енергоефективність у громадах» що виконувався GIZ.

 

Експерти зауважили, що перепонами на шляху доступу до фінансування заходів з енергоефективності часто стає нестача даних про показники енергоспоживання громадських будівель, а також брак фахових знань для розробки прийнятних та переконливих з точки зору енергоефективності проектних пропозицій. Комунальний енергетичний менеджмент може допомогти у цьому питанні, надавши можливість громадам приймати обґрунтовані рішення з реалізації заходів з енергоефективності. Усі 25 міст проекту ви можете знайти на карті  за посиланням: http://www.misto-em.org.ua/. 

На завершення перебування переяславської делегації в будинку самоврядування міста Житомира, Григорій Карнаух мав коротку розмову з очільником міста Сергієм Сухомлином та за дорученням Переяслав-Хмельницького міського голови Тараса Костіна запросив відвідати з робочою поїздкою місто Переяслав-Хмельницький.

Додати коментар