У Переяславі презентували документальну стрічку «Нескорений Херсон» та поспілкувалися з її режисером і героями – репортаж Proslav

Напередодні Дня Гідності та Свободи й у рамках відзначення першої річниці деокупації м. Херсона мешканців Переяславської міської територіальної громади запросили до безкоштовного перегляду документального фільму «Нескорений Херсон», який по обіді понеділка, 20 листопада, відбувся в 2-му корпусі КЗ «Переяславський ЦКМ». На презентації були й кореспонденти Proslav.

У Переяславі презентували документальну стрічку «Нескорений Херсон» та поспілкувалися з її режисером і героями – репортаж Proslav
У Переяславі презентували документальну стрічку «Нескорений Херсон»

На початку кінопоказу до кількох десятків присутніх у залі учнів закладів середньої освіти Переяславської громади, студентів та охочих містян звернувся адміністратор Молодіжного центру «Зустріч», переселенець з Херсонщини Денис Скрипець. Він поділився власною історією перебування на окупованій Херсонщині. Зазначив, що має велику честь бути співініціатором показу цієї важливої стрічки для мешканців нашої громади.

Фільм був представлений пересувним кіноклубом Docudays UA «ДУМАй!». Про його діяльність учасникам зустрічі розповів Юрій Чумак. Підкреслив, що мережа DOCU/CLUB, яка виросла з Міжнародного фестивалю документального кіно Docudays UA, спрямована на підвищення обізнаності про права людини та вільний доступ громадян України до кращої документалістики з усього світу. За допомогою фільмів та дискусій кіноклуби Docudays UA, серед іншого, формують в українському суспільстві розуміння людської гідності як найвищої цінності, розвивають громадянський активізм та формують активне громадянське суспільство.

Нині мережа налічує близько 500 кіноклубів, які працюють як самостійні ініціативі групи при громадських, державних та комунальних установах по всій Україні. Упродовж 2022 року і цьогоріч, попри виклики воєнного стану, діяльність відновили понад 160 кіноклубів. У колекції Мережі DOCU/CLUB  більше 130 стрічок з медіатеки Міжнародного фестивалю Docudays UA, серед яких призери Sundance Film Festival, Sheffield Doc/Fest, Watch Docs та інших знакових фестивалів.

Надалі відбувався безпосередній перегляд стрічки «Нескорений Херсон». Її героями стали журналісти медіаплатформи «Вгору», які фіксували все, що відбувалося в місті протягом півтора року від захоплення російськими військовими обласного центру: мітинги херсонців, окупацію та звільнення рідного міста, затоплення його через підрив Каховської ГЕС і щоденні обстріли. Унікальні кадри документального фільму показують, якими були для Херсона та його жителів ці тяжкі дні, в яких умовах та з якими ризиками довелося працювати журналістам. Кадри зібрав воєдино режисер Устин Данчук. Герої цієї стрічки – фотокореспондент Олександр Корняков, журналістки Ліза Жарких та Ірина Ухваріна, директорка Ілона Коротіцина. Вони не припиняли роботу після захоплення міста росіянами, були активними учасниками мітингів, інформували про події в Херсоні. Певна частина стрічки присвячена самовідданій боротьбі херсонців, які виходили на мирні акції протестів, аби чинити опір російській пропаганді та показати окупантам, що з квітами та триколорним ганчір’ям їх тут ніхто не чекав. У фільмі використані фото та відеоматеріали фотокореспондента «Вгору» Олександра Корнякова. Видається, саме вони й відкривають для всього світу реалії життя в Херсоні під час війни – світ, фактично, й бачив окупацію Херсона через об’єктив Корнякова. Також, забігаючи наперед, саме його робота справила найбільше враження на тих, хто поділився думками про побачене опісля перегляду.

Як дізналися глядачі з 72-хвилинного фільму, частина журналістів прийняла рішення лишитись в окупації й продовжувати свою роботу. хтось перебував у місті аж до звільнення, комусь довелось виїхати. Чоловіки та жінки, ризикуючи життям, збирали матеріали, фіксували на фото та відео все, що відбувалось в окупованому місті, збирали докази воєнних злочинів рф, яка, за допомогою своїх проксі, тероризувала місцеве мирне населення. Важливо, що де б не перебували члени команди, попри постійну загрозу рідному місту, вони не втрачають оптимізму, вірять у перемогу та працюють, демонструючи Україні та світу, що Херсон живий і буде жити. «Нескорений Херсон» – це стрічка про любов до рідного міста.

Як розповів після зустрічі режисер стрічки Устин Данчук, концепція фільму складалась з декількох частин, у кожній з яких є маленькі історії, які близькі кожному херсонцю. Події, які зображені у стрічці, розбили на сезони: весна 2022 року, літо, осінь та зима. А також, як епілог наприкінці, до фільму увійшли події, що відбувались після підриву греблі Каховської ГЕС у цьому році.

Наразі творці фільму планують покази в різних містах України, відкриті до співпраці. Кажуть, у вільному інтернет-доступі стрічка наразі не викладатиметься. Фільм також буде подаватись на міжнародні фестивалі документального кіно.

Після перегляду фільму глядачі могли висловити свої емоції. Слід зазначити, що, окрім присутніх у залі переяславців, фільм, за допомогою інтернету та zoom-підключення, дивилися й мешканці Херсонщини – учні та колеги Дениса. Люди говорили про те, що з кадрами фільму пережили знову біль і страх, свідками яких були. Але через усю кінострічку іде думка – Херсон нескорений, перемога буде за нами. За відгуками школярів-переяславців стає зрозуміло, що вони дивилися із завмиранням кадри війни та історії херсонців. І, хай і не були безпосередніми очевидцями цих подій, як виявилося, багато знають про них.

Фінальні титри стрічки пройшли під палкі оплески присутніх, якими вони нагородили присутню в онлайн-режимі творчу групу на чолі з режисером Устином Данчуком, журналісткою Іриною Ухваріної, керівником пересувного кіноклубу Docudays UA «ДУМАй!» Юрієм Чумаком. Безумовно, історія нескореного Херсона цього надвечір’я не залишила байдужим нікого з присутніх у залі.

Додати коментар