Скільки українців за майже два роки відмовилися від російського, – опитування

 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 62% українців повністю припинили споживати контент російською мовою. Про це свідчать результати соціологічного опитування.

Як повідомив «Укрінформ», дослідження мало назву «Культурні практики населення України в умовах війни». Його провела громадська організація «Демократичні ініціативи молоді» за підтримки Українського культурного фонду.

Кандидатка соціологічних наук Катерина Настояща зазначила, що фахівців зацікавили відповіді на запитання, чи змінилася мова контенту, який українці дивляться або читають. 78% відповіли, що змінилася, решта 22% – що ні.

Повністю перестали дивитися і читати російськомовний контент 62% українців. Вони перейшли на читання та перегляд матеріалів українською. 31% значно зменшили споживання російськомовного контенту, натомість збільшивши частку українськомовного. 7% розпочали більше читати іноземною мовою – не російською, а англійською чи німецькою.

«Принаймні вони так сказали. Ми розуміємо, що є, можливо, якийсь відсоток декларативності. Приємна цифра, понад 90% людей, які стали більше споживати контент українською», – сказала Настояща.

Дослідження проводили в три етапи: опитування телефоном, фокус-групові дискусії й експертні інтерв’ю. Понад 3 тисячі людей узяли в них участь. Соціологи проаналізували кількісні та якісні характеристики культурних практик населення України під час повномасштабної війни з Росією, порівняли культурні практики у мирний і воєнний часи, а також який запит на культурний контент у регіонів із різним впливом війни.

Нагадаємо, що, за результатами соціологічного опитування Київського міжнародний інститут соціології, 68% українців мають певні знання принаймні однієї іноземної мови. Не володіють жодною іноземною на будь-якому рівні – 31,8% мешканців України.

Джерело

Додати коментар