Як підтримати дитину в стресі. Базові правила

Існують базові правила, які допоможуть підтримати дитину у складні часи. Вони повертають відчуття стабільності та безпеки.

  1. Одне базових правил – дотримання режиму дня.
  2. Дотримуйтеся рутини (ваших із дитиною щоденних справ).
  3. За можливості плануйте разом із дитиною, що ви будете робити протягом дня (дитині важливо передбачати, контролювати події та відчувати свою залученість).
  4. Пропонуйте дитині спільні дії: гратися, готувати, гуляти разом.
  5. Доручайте дитині те, що вона може зробити сама: погодувати улюбленця, полити рослини, накрити на стіл тощо (це підвищує самооцінку дитини та повертає відчуття її важливості у родині).
  6. Намагайтеся не робити замість дитини те, що вона може зробити сама (це позбавляє впевненості у своїх силах).
  7. Дякуйте дитині за допомогу та зауважуйте те, з чим вона змогла впоратися («ти молодець…»).
  8. Нагадуйте дитині про правила безпеки.
  9. Пам’ятайте про необхідність регулярно харчуватися, пити воду (у стані стресу і дорослі, і діти втрачають контакт зі своїми фізичними потребами, тож забувають вчасно поїсти, випити води чи сходити до туалету).
  10. Розповідайте дитині, що вам допомогло справитися з напругою та стресом (при цьому не навантажуйте її проблемами дорослих).
  11. Піклуйтеся про себе, адже саме так дитина вчиться піклуватися про себе!

Більше простих технік самодопомоги та підтримки близьких на www.howareu.com. Адже ніколи не пізно навчитися піклуватися про себе!

 

Комунікаційна кампанія Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, реалізується завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проєкту «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», який виконує організація Пакт. Зміст матеріалів кампанії є винятковою відповідальністю ГО «Безбар’єрність» i не обов’язково відображає погляди USAID або уряду США. Сприяння у виготовленні та поширенні інформаційно-просвітницьких матеріалів надали Міжнародна організація з міграції (IOM Ukraine), рекламний холдинг Megapolis, благодійний фонд BGV.

Додати коментар