У Музеї українського рушника оновлено експозицію. Там пройшов захід «Світ українського рушника»

27 вересня 2023 р. у приміщенні Музею українського рушника на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини відбувся захід «Світ українського рушника». Він проходив у рамках святкування 100-річчя з дня народження фундатора переяславських музеїв, Героя України Михайла Івановича Сікорського.
На свято завітали праціники культури, друзі, однодумці, колеги, ветерани музейної справи, гості нашого міста.
Розпочали захід хвилиною мовчання вшановуючи пам’ять М. І. Сікорського (13.10.1923–27.09.2011).
Після виконання гімну України, ведуча Наталія Шкіра запросила до вітального слова генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Олексія Михайловича Лукашевича. У своєму виступі він подякував всім, хто долучився до роботи по оновленню експозиції Музею українського рушника та зазначив унікальне значення рушника-оберега для нас українців.
Про важливу роль Михайла Івановича у розвитку Переяслава як туристичного міста відомого на увесь світ, розповів начальник відділу культури і туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич.
Старший науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Наталія Заїка розповіла про історію створення Музею, про демонтаж предметів музейного значення з експозиції 11 березня 2022 р. (у зв’язку з початком широкомасштабної російської агресії). Також зазначила, що у 2023 р. не зважаючи на війну яка продовжується, було прийнято рішення розпочати працювати над відновленням експозиції та проведення реекспозиції Музею українського рушника. Подякувала всім хто долучився до відновлення та реекспозиції Музею.
Спогадами про співпрацю з Михайлом Івановичем та про значення українського рушника у його житті, поділилися з присутніми ветерани музейної справи Галина Іванівна Козій, Лариса Олексіївна Годліна, Ніна Олександрівна Захарчук, Людмила Миколаївна Набок.
Провідний науковий співробітник НІЕЗ «Переяслав» Віктор Ткаченко розповів про ті зміни, що відбулися в експозиції Музею та зазначив, що народна культура має велике значення в російсько-українській війні.
Про виставку робіт учнів Переяславської художньої школи імені Петра Холодного, яка демонструється у Музеї українського рушника, розповіла директор закладу Ірина Вячеславівна Кузьмицька.
Прекрасні виступи подарували вихованці та викладачі мистецької школи імені Павла Синиці та учениця 4-Б класу Переяславської гімазії № 1 Анна Апанович, яка зачитала вірш «Український рушник».
По завершенню заходу, всі присутні мали змогу ознайомитися із оновленою експозицією Музею українського рушника.

Додати коментар