«Світлини – це машина часу»: у Переяславі відкрили унікальну фотовиставку, яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів

У п’ятницю, 15 вересня 2023 року, напередодні Дня міста, у мистецькій галереї КЗ «Переяславський ЦКМ», в добірному різновіковому колі поціновувачів історії та культури краю, відкрили унікальну архівну фотовиставку «Переяслав цікавий». Її, принагідно до свята, зібрали спільними зусиллями переяславців Миколи Богатиря, Максима Левченка, Вячеслава Лохи та Мар’яни Фурманової й Олексія Андрієнка. Серед перших, хто завітав переглянути зібрані під одним дахом унікальні архівні світлини які експонуватимуться тут лише до 20 вересня був і фотокореспондент Proslav.

«Світлини – це машина часу»: у Переяславі відкрили унікальну фотовиставку яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів

При вході очі одразу починають розбігатися від розмаїття кольорів, форм, ракурсів, ідей, несподіваного погляду на звичні пам’ятки архітектури, події які стали історією, персоналії які внесли чималий вклад в поступ нашого міста. Якісь із понад сотні направду історичних світлин можна побачити у великому форматі на стінах, якісь, дещо новіші, знаходяться на імпровізованій «фотосушці», інші ж ховаються за сторінками експонованих старих альбомів.

Серед тих, хто, за доброю усталеною традицією, завітав на відкриття була й заступниця міського голови Оксана Степаненко. Вона подякувала за чарівну атмосферу та прекрасні світлини, які надихають на спогади та філософські міркування. «У житті немає нічого випадкового, усе має своє значення. На більшості з фото звичні нашому оку об’єкти, люди – і такий молодий Вячеслав Володимирович (міський голова Саулко – прим.авт.), і зовсім юний Валентин Сергійович (керівник відділу культури і туризму Шуткевич – прим.авт.), і Юра Ткаченко дуже відомий свого часу в нашому місті серед молоді й якого я нині впізнала на фото, і багато інших. Плинуть роки, але залишаються люди які мають бажання і снагу робити такі висновки). Складно було б уявити кращий початок виставкової осені у нашому місті. Закликаю усіх приходити сюди аби побачити як розвивалося наше місто, і як десятиліття лишали на ньому свої неповторні, відображені у цих фото сліди», – сказала Оксана Серафимівна та передала організаторам подарунок. Мова про віднайдений альбом «Переяславські вечорниці» 1982-го року, де зібрано багато світлин музичних колективів та всього того, чим жила культура нашого міста у той час.

«Світлини – це машина часу»: у Переяславі відкрили унікальну фотовиставку яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів
заступниця міського голови Оксана Степаненко

«Приємно, що наша мистецька галерея живе – тут відбуваються абсолютно різні за форматом виставки картин, творчих доробків містян та запрошених митців. Важливо що тут є не лише фотографії, які ви могли бачити десь у виданнях, а й кадри які експонуються вперше і ніде не опубліковані. Впевнений, що ця виставка не залишить байдужим нікого з тих хто відвідає її у ці дні. З розвитком технологій фотомистецтво переходить у дещо інші формати, але тактильні відчуття це те, чого не здатне передати фото у вашому смартфоні. Тому фіксуйте миті, друкуйте світлини, лишайте фото у пам’яті та історії», – додав керівник відділу культури і туризму Валентин Шуткевич та нагородив подяками колекціонерів фото, які долучилися до підготовки експозиції.

«Спільно з відділом культури і туризму Переяславської міської ради, найперше в особі фахівця, галеристки Катерини Варфоломєєвої, яка є куратором вже не першої виставки у цій залі, а також працівників КЗ «Переяславський ЦКМ», Переяславської художньої школи, ГІ «Корінь нації» спільно з Молодіжним центром «Зустріч» й людьми які не лишилися байдужими і передали ці світлини у нас вийшло створити таку от унікальну експозицію. Залюбки розповімо вам у другій частині зустрічі кого і що на цих світлинах зображено. Також відсьогодні на цілий рік стартує акція «Цікавий Переяслав», адже у кожної родини є якісь власні фотоархіви. Пропонуємо вам віднайти у них якісь пам’ятні світлини нашого міста та передати їх нам для експонування та утворення подібних експозицій. Кращі світлини та їх хранителів відзначимо на День міста за рік, сподіваємося у мирній і переможній Україні», – серед іншого розповів учасникам відкриття Микола Богатир.

На світлинах наданих Олексієм Андрієнком із архіву його батька, відомого архітектора Миколи Андрієнка, показаний Переяслав у 1960-ті роки. Тут можна побачити світлини пристані або місця де згодом почав розбудовуватися історичний музей, старий Дніпро з лисими горами, будинок музичної школи чи один з корпусів нинішнього Переяславського ЦПТО у той час, комплекс Вознесенського монастиря у той час, простір між Михайлівською і Успенською церквою тощо. Усе це лише частина колекції. Надалі планується зробити авторську виставку світлин родини Андрієнків.

Також на виставці є фото надані істориком Вячеславом Лохою. Багато з них, як от старі фото Борисоглібської площі чи Спасо-Преображенської і Борисо-Глібської й Покровської церков, увійшло до монографії «Переяславський соціум на перехресті епох: люди, події, факти», де дослідник є одним з ключових співавторів. Тут і світлини цілющої криниці на березі Альти, і базарної площі на нинішній території центрального парку й ще багато рідкісних, цінних для переяславської історії кадрів.

Незвіданими місцями вражають світлини надані Миколою Богатирем і ініціативою «Корінь нації» чи істориком Тарасом Нагайком. Натомість на світлинах з архіву Університету Григорія Сковороди в Переяславі, здебільшого авторства фотолітописця закладу Віктора Сокола, можна прослідкувати як на порубіжжі двох століть поставав заклад – будувалися корпуси та гуртожитки, зводився «Стогніївський шлях», формувалися перші традиції – хор та КВН-івський рух. Ловив у свій фотооб’єктив Сокол і події міста – працю пекарок хлібозаводу, майстринь фабрики художніх виробів, старий вигляд фабрики на території якої ще не базувалися супермаркети, магазини і поштові відділення. Серед світлин персоналій уважний відвідувач виставки зможе знайти й портрети зодчого переяславських музеїв Михайла Сікорського та першого ректора університету Переяслава Івана Стогнія, молодого нинішнього міського голови Вячеслава Саулка чи науковців Віктора Куйбіди та Віктора Коцура, юних і талановитих музикантів Павла Рекуна й Миколи Гриценка та громадського діяча, педагога і культурного менеджера Андрія Іващенка.

у Переяславі відкрили унікальну фотовиставку яка показує місто з несподіваних історичних ракурсів

«Мені, як співорганізатору цієї виставки, надзвичайно важливо аби молодь нашої громади знала історію свого краю, надихалася на власні фоторозвідки, цінувала кадри які є у її родинах. Аби молодь яка приїхала сюди з інших міст вчитися до університету знала, що було тут раніше. Бо фотографії – це справжня машина часу, яка здатна перенести нас у просторі і часі, показати щось незвідане і цікаве. Світлини що чітко декларують той час коли цінність мав кожен новий кадр, який потім проявлявся з плівок і поставав у друкованому вигляді. Це щось більше ніж фотоспалах смартфону на який у наші дні можна зробити кілька десятків однотипних кадрів за хвилину. Саме тому серед тих завдяки кому став можливим цей захід є і проєкт «МолодьТУТ» програми USAID «Мріємо та діємо», IREX Ukraine та ГО «Молодіжна платформа». Напередодні Дня міста ми згуртували свої бачення і ідеї, аби разом втілити цю виставку і зробити її такою багатовекторною, цікавою для всіх поколінь», – зазначив презентуючи більш сучасні роботи Максим Левченко.

Слід зазначити, що виставка таки викликала чималий інтерес у дітей та молоді – напередодні офіційного відкриття її відвідали учні міської гімназії №1, а у другій частині презентації – вихованці ліцею імені Володимира Мономаха. Планується, що до 20 вересня з 10:00 до 16:00 її відвідає ще більше охочих. Безперечно серед них має бути і кожен з читачів цього матеріалу.

РЕКЛАМА

 

Додати коментар