Уряд обіцяв переяславській тепломережі компенсувати 51 мільйон гривень різниці в тарифах

З настанням осені переяславці, які проживають в багатоповерхівках, переймаються питанням: як їм доведеться зимувати? Чи готові котельні міста до нових випробувань і роботи в період воєнного стану?

Кореспондент Переяслав.City зустрівся із виконувачкою обов’язки генерального директора КП КОР «Переяслав-Хмельницька тепломережа» Наталією Поліщук.

Діяльність КП КОР «Переяслав-Хмельницька тепломережа»

– Пані Наталю, найперше поясніть, чому підприємство досі називається по-старому?

– Річ у тім, що тепломережа досі є комунальним підприємством Київської обласної ради. Без рішення власника ми, звісно, не можемо вносити зміни, як у назву, так і в документи, які регламентують нашу роботу. Тому ми досі в назві маємо додаток «хмельницька», хоча назву міста вже давно перейменували.

Наталя ПоліщукНаталя ПоліщукАвтор: Володимир Набок

– Кого обслуговує ваше підприємство і подає тепло?

– У нас є вісім котелень, які працюють на території міста, й одна розміщена в селі Циблі. Тож ми обслуговуємо дві громади: повністю Переяславську і частково Циблівську. На сьогодні ми подаємо тепло до 3960 квартир, це 101 житловий будинок, у цьому числі й гуртожитки ЦПТО та університету. Крім того, маємо договори на теплопостачання з 28 бюджетними організаціями та установами і з 26 невеличкими приватними підприємствами.

Опалювальний сезон: яким він буде

– Як пройшов минулий опалювальний сезон та чи будуть якісь зміни у нинішньому?

– Минулий сезон видався проблемним та доволі важким для нас. Насамперед величезною проблемою стали постійні відключення електроенергії, що призводило до знеструмлення електромоторів, які подавали гарячу воду до будинків.

Тому, можливо певні будинки й не отримували тепла в повному обсязі, особливо від котельні, яка обслуговує будинки на вулицях Покровська, Богдана Хмельницького, бо там були скарги жителів. Але ми в той час нічого не могли зробити саме через те, що котельню дуже часто відключали від електропостачання. Це попри те, що вони мають належати до об’єктів критичної інфраструктури і забезпечуватися електроенергією безперебійно.

Тож тепер, готуючись до нового опалювального сезону, ми врахували цю проблему. Нині всі наші котельні забезпечені генераторами. Ми вже не залежимо від «віялових» відключень, тож тепло в будинки подаватиметься стабільно.

Один із генераторів, які будуть задіяні в разі віяльних відключень електроенергіїОдин із генераторів, які будуть задіяні в разі віяльних відключень електроенергіїАвтор: Володимир Набок

Втім, нині маємо вирішити якось одну нову проблему: як закупити для генераторів достатньо пального? Наприклад, особисто консул посольства Японії в Україні нам передав потужний генератор. Його встановили в котельні мікрорайону Левада, він виробляє 320 кВт електроенергії й за добу споживає 960 літрів солярки! І це тільки на один генератор. Проте сподіваюся, що проблему з запасом пального для котелень ми вирішимо з власниками та керівництвом міста.

– Які роботи ви виконали в підготовці до опалювального сезону?

– У підготовці до наступного опалювального сезону наші працівники провели ремонт теплових мереж – це близько пів кілометра. В цьому році виникла проблема в котельні на вулиці Івана Мазепи – котли старі й з ладу вийшли відразу два. Один уже полагодили, ремонт на другому найближчим часом буде завершений.

Ремонт котла по вулиці Івана МазепиРемонт котла по вулиці Івана МазепиАвтор: Володимир Набок

Один котел по вулиці Івана Мазепи до роботи готовийОдин котел по вулиці Івана Мазепи до роботи готовийАвтор: Володимир Набок

Також проблема виникла в котельні на вулиці Волонтерська (колишня Пугачова). Вкінці минулого опалювального сезону помітили, що димова труба почала руйнуватися. Її висота 56 метрів, і тоді знайти робітників, які виконали б ремонт на такій висоті виявилося складно. Нині ми провели експертизу, і за її результатами зняли із труби пінопласт, який там був як утеплювач. Як зазначили фахівці, саме під ним почалась руйнація цегли. Розраховую, що до початку опалювального сезону ми всі роботи там виконаємо. Якщо навіть не встигнемо, то завершимо вже й після. Роботи з тинькування труби та встановлення громовідводів не впливатиме ні на роботу самої котельні, на якість подачі тепла.

Великий обсяг роботи ми проводимо нині в котельні, що в Циблях. Два роки тому була придбана модульна котельня, яка працює на твердому паливі. Зараз там проводяться роботи з її установки, це процес тривалий, до початку опалювального сезону, як очевидно, не впораємося, але це не завадить вчасно подати мешканцям тепло. У планах нашого підприємства – поступово перейти не тверде паливо в котельні, що в Циблях.

Наталя Поліщук цікавиться як просувається робота по ремонту котлаНаталя Поліщук цікавиться як просувається робота по ремонту котлаАвтор: Володимир Набок

– А у місті є котли, які працюють на твердому паливі?

– Так, паралельно з газовими ми продовжуємо використовувати котли й на твердому паливі. Вони встановлені в котельнях, що на вулицях Волонтерській, Івана Мазепи, Київська та Ново-Київському шосе. Такий котел був іще й на Літописній, але наші спеціалісти дійшли висновку, що він, попри велику кількість спалених дров, не дає потрібної температури, тож з точки зору економії краще його не використовувати.

Ми вже оплатили лісництву за сто метрів кубічних дров, склали графік завезення їх на котельні. Наразі на дров’яних майданчиках уже маємо запас 34 кубометрів дров і на початок опалювального сезону мають підвезти іще. Окрім дров плануємо використовувати і паливні брикети. Уже є певні домовленості із фірмами-постачальниками.

Чи стабільним буде газопостачання

– Яка ситуація з газопостачанням, з їхніми тарифами?

– Всі вимоги газового господарства ми виконали. Згідно з постановою Кабінету Міністрів, маємо отримати газ у таких об’ємах, які дорівнюють середньому арифметичному обсягу, спожитого за останні три роки. Я вважаю, що цього нам буде достатньо для успішного проходження опалювального сезону.

Проблемою залишається старі борги за газ. Річ у тім, що тарифи у нас не змінювались з 2017 року. На даний час вони відшкодовують лише 49 відсотків своєї реальної вартості. Але у зв’язку з воєнним станом Уряд прийняв постанову, яка забороняє підвищувати тарифи. Натомість обіцяв компенсувати різницю в тарифах реальних і діючих. За таких умов на сьогодні з держбюджету нам заборгували 51 мільйон гривень. То поки викручуємось, як можемо. Частину свого боргу ми реструктурували та виплачуємо частинами. Якщо нам зарахують обіцяні компенсаційні 51 мільйон гривень на оплату газу, то баланс нашого підприємства буде відносно нормальним і ми працюватимемо в стабільному режимі.

Додати коментар