Левко Лук’яненко: «Молодь, будьте сміливішими!»

Близько опівдня 21 листопада, у  День Гідності та Свободи, в конференц-залі імені Василя Сухомлинського Переяславського університету вже було досить важко знайти вільне місце, адже послухати живу легенду української державності,  українського дисидента, політика, громадського діяча та героя України Левка Григоровича Лук’яненка, який відвідав нашу сковородинівську альма-матер в рамках партнерського проекту «Відкритий університет» завітала не лише численна університетська аудиторія, а й багато переяславців, яким небайдужа доля рідної держави, і багато з яких відстоювали її під час Революції Гідності як на київському, так і на переяславському Майданах. Левко Григорович зайшов до залу під аплодисменти аудиторії, яка незмовляючись привітала гостя стоячи.

Вступне слово зустрічі виголосив доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету нашого університету Борис Леонідович Дем’яненко, який відмітив, що проведення зустрічі даного формату вже стало доброю традицією в наших стінах, та й Левко Григорович теж свого часу вже був гостем в наших стінах, але востаннє це було майже 10 років тому, саме в листопаді. З того часу багато що змінилось в нашій країні, та й в університеті за цей час виросло та зміцніло вже нове покоління студентів, яке зі щирою цікавістю чекало на зустріч з героєм України. Наступним в ході зустрічі слово мав ректор університету, доктор історичних наук, професор, академік Віктор Петрович Коцур, який  привітав вельмишановного гостя в стінах університету, і відмітив, що в цей знаменний день всі ми торкаємось до витоків української державності та дисиденства як явища нашої історії. Віктор Петрович запропонував провести найближчі години під гаслом «Любов до України», адже вона завжди рухала всіма справами і думками українців і вела їх до світлого майбуття. В знак поваги нашого навчального закладу до живого генія української нації, рішенням Вченої ради університету Левку Лук’яненку було присвоєно звання «Почесного професора університету». Тож всі присутні стали свідками урочистої миті нагородження пана Левка цим званням.

Після цього до слова було запрошено і самого винуватця заходу. Левко Григорович привітав усю аудиторію і зазначив, що йому надзвичайно приємно завітати до Переяславського університету і зустрітися вже з новим поколінням сковородинівців. У вступі своєї промови гість, зокрема, зазначив, що нині засоби масової інформації на 90% наповнюють нас непотрібною інформацію, а голова, на його думку, потрібна для того, аби думати нею про долю України. На думку пана Лук’яненка, Бог наділив українців кращим клаптем земної кулі, і її безперечно потрібно вивчати, адже вся вона наповнена історією.

Левко Лук’яненко зазначив, що сьогодні ми потерпаємо страшенне приниження і задав риторичне запитання, чи достойні ми владної верхівки, яку ми маємо на сьогодні, нагадавши одвічну формулу «Народ заслуговує на владу, яку він обирає». Крім цього у промові гостя молоде покоління отримало мудру настанову – якщо на твоїй Батьківщині біда, то не потрібно з неї втікати, а боротися за її кращу долю. Хіба ж Левко Лук’яненко не є для цього яскравим прикладом?

Пан Левко вважає, що на сьогодні українці і досі не звільнилися від минулого рабства, і тому наша влада успішно цим користується, і розкрадає народ показуючи при цьому відсутність своєї совісті і жадобу. Не існує любові між владою та народом. В усіх народів, в кращому випадку, є лише компроміс між ними. Сучасне молоде покоління, на думку гостя, формується в інший час і вже майже не боїться висловлювати свою думку використовуючи для цього усі доступні способи і платформи. Потрібно бути сміливішими і не розглядати владу по інерції, адже, врешті, вона має служити народу, чого на сьогодні ми майже не бачимо.«Ви маєте бути новим загоном активних громадян – розбудовників держави! Я хочу бачити Вас не пристосуванцями, а саме такими!»– підсумував Левко Григорович.

Наступний блок зустрічі відбувався у формі діалогу, де кожен із присутніх міг задати іменитому гостю своє питання. А питань і дійсно було багато – починаючи від думки гостя щодо імовірної відміни депутатської недоторканності (яку, на думку пана Левка, потрібно обмежити) і процесу декомунізації в України, і закінчуючи питаннями про секрет любові пана Левка до України та рецепту об’єднання української нації.

Вражає те, наскільки компетентно і впевнено, зважаючи на свій поважний вік, гість висловлював свої думки. Скільки фактів, цифр і думок тримає в собі його мудра голова, овіяна вишуканою сивиною, але яка протягом життя не втратила того запалу, який він має в собі ще з молодих літ.

Всю зустріч Левко Григорович провів стоячи, не оминув жодного питання та дав вичерпні відповіді на найзлободенніші з них. Насамкінець гість представив присутнім свої літературні надбання, зокрема 13 томник своїх кращих праць «Шлях до відродження», двотомний збірник статтей «Мій дух», книги «З часів неволі. Країна Мокель» та новинку «Листи політв’язнів». Приємно, що до видання цих творів доклав руку і випускник історичного факультету нашого університету, а нині – помічник пана Левка та видавець Юрій Любченко, якому переяславці завдячують і приїздом шановного гостя.

Після презентації всі бажаючі мали змогу придбати вищеперераховані книги (крім того, всі вони в кількох екземплярах незабаром поповнять фонди університетської бібліотеки) та особисто поспілкуватись і взяти пам’ятний автограф у пана Левка.

Коли роботу наукового семінару було завершено, Левко Лук’яненко пройшовся стінами університету, залишивши пам’ятні підписи на баннерах залу інформаційних технологій «Чумацький шлях» та Наукового товариства студентів, аспірантів, докторантів та молодих вчених університету, а керівники цих підрозділів Ольга Іванівна Шкира та Оксана Луцик (відповідно) коротко ознайомили гостя з діяльністю кожного з них.

Фінальним акордом перебування Левка Григоровича в Переяславі стала висадка ним дуба на «Алеї академіків» нашого університету, яка відкриває нову сторінку історії існування цієї алеї, а згодом поповниться деревами інших легендарних постатей, які відвідають Переяслав. Ініціатива щодо цього цікавого задуму належить громадському активісту Миколі Богатирю, який є куратором цього задуму.

Швидко пролетіли хвилини перебування Левка Лук’яненка в Переяславі, залишивши по собі приємні спогади та враження. Всі ми з нетерпінням чекатимемо нового приїзду Левка Лук’яненка до нашого міста, і переконані що з часом він неодмінно відбудеться, адже сил і завзяття пана Левка вистачить ще на багато років вперед, а його життєвий шлях має слугувати дороговказом по життю кожного українця!

Максим Левченко

Додати коментар