У Переяславі відбувся творчий вечір за участі народного фольклорного ансамблю «Громиця» та Зої Тимченко: фоторепортаж та інтерв’ю з артистами

У суботу, 24 червня, у Переяславі відбувся творчий вечір за участі народного фольклорного ансамблю «Громиця»Proslav підготував атмосферний фоторепортаж та поспілкувався з артистами.

Як проходив захід

Не зважаючи на дощ, який щоправда трохи знизив літню спеку, центральний парк імені Тараса Шевченка зміг зібрати містян та гостей Переяслава на культурному заході.

Цього разу до громади завітав колектив «Громиця» разом з заслуженою діячкою естрадного мистецтва України Зоєю Тимченко. Присутніх розважали народними піснями, танцями й виконанням популярних українських попурі.

Водночас під час творчого вечора, відбувався благодійний збір коштів на потреби ЗСУ.

 

«Ми вдячні нашим військовим за те, що ми маємо можливість вільно пересуватись Україною, за те, що наш колектив зміг приїхати до Переяслава», – сказав керівник ансамблю Євген Пихтін.

Наприкінці заходу очільник відділу культури та туризму Переяславської міської ради Валентин Шуткевич вручив ансамблю подяки від імені міського голови Вячеслава Саулка. Також керівник подякував працівникам комунального закладу Центру культури та мистецтв за допомогу в організації заходу.

Творчий вечір закінчився спільним виконанням «Ой, у лузі червона калина». Варто зазначити, що артисти змогли створити неймовірну синергію з глядачами, що перетворило виконання пісні на справжній хор.

Учасники ансамблю йшли зі сцени під вигуки переяславців: «Молодці! Молодці!».

Про ансамбль «Громиця»

Після виступу Proslav поспілкувався з керівником ансамблю Євгеном Пихтіним «Громиця», щоб наші читачі дізнались більше про артистів.

Колектив було створено вісім років тому 15 лютого на його День народження. Він пояснив й назву колективу. За його словами, на день створення ансамблю ще до прийняття Християнства, предки відзначали свято «Громовиця» або ж «Громиця».

«Ми відтворюємо народні обряди за календарним циклом й побутові танці», – пояснює Пихтін.

Діяч культури підкреслює, що це саме ті танці, які були притаманні людям у селах під час гулянь. Він також розповів, що в репертуарі колективу велика кількість козацьких пісень, ліричних, весільних тощо.

«Намагаємось від зими до зими протягом року показувати весь календарно-обрядовий цикл», – додає керівник.

Євген Пихтін також наголосив, що його ансамбль перед складанням концертної програми намагаються включити пісні з усіх регіонів України. Він також зазначив, що репертуар, який виконують артисти майже ніде не побутують.

«Тому, що я їх колись записував у фольклорних експедиціях, їздячи по селам України. А тепер я відтворюю їх зі своїм колективом», – пояснив пан Євген.

Керівник ансамблю також розповів про їхні сценічні костюми. За його словами, це нові вбрання, які тільки нещодавно було зроблено.

«Є костюми з різних регіонів: Київщина, Полтавщина, Черкащина. Цей варіант (той, в якому виступав колектив у Переяславі – ред.) більше відноситься до центральної України. Ми відтворили «легкі» варіанти – це білі тони. Дівчата в них, наче «лебеді материнства» – чисті, нескорені, вільні і єдині», – розповів Євген Пихтін.

Кореспондент Proslav також відмітив, що у фольклорному колективі присутні й молоді артисти. На нашу думку, це дуже важливо. Оскільки таким чином українські традиції та творчість народу буде жити вічно, передаючись з покоління в покоління.

Про волонтерську діяльність Зої Тимченко

Під час заходу Валентин Шуткевич вручив подяку не тільки колективу, а й Зої Тимченко, яка очолює культуру у Студениківській громаді. Її артистка отримала за свою волонтерську діяльність. Тож ми вирішили дізнатись трішки більше про це.

«Розпочала займатись волонтерською діяльністю ще у 2016 році. Нас тоді вперше запросили поїхати на схід України й взяти участь у концерті. Так ми з чоловіком з того часу організовуємо поїздки на постійній основі. У нас є своя апаратура, завантажуємось у автомобіль і їдемо давати захисникам концерти», – розповіла вона.

Однак, окрім музики артисти-волонтери привозять українським воїнам солодощі та різноманітні смаколики.

«Намагаємось за три дні дати близько семи концертів. На жаль, більше не взмозі. Оскільки це і від безпекової ситуації залежить. Бували моменти, що те місце, де ми повинні були виступати – його вже немає», – зазначила пані Тимченко.

Водночас вона додала, що хлопцям необхідна така перезарядка й, за її словами, захисники чекають культурних заходів.

«Ви знаєте, я іноді тут (у тилових містах – ред.) більше хвилююсь, ніж коли ми виступаємо там (у зоні бойових дій – ред.). Вони нас, як оті янголи-охоронці нас оберігають», – вказала на таку особливість заслужена діячка естрадного мистецтва.

 

Додати коментар