Допомога людям у специфічних ситуаціях

Не всі вразливості є очевидними.

Часто суспільство не помічає потреб вразливих груп населення, проявляючи знецінення та сприяючи ще більшій їхній ізоляції та стресу. Саме такі люди стикаються з бар’єрами, стигматизацією, упередженістю.

Важливо реагувати співчутливо й надавати допомогу кожному, хто до вас звертається.

Слід бути уважними до кожної людини, особливо до категорії вразливих груп населення, серед яких:

  • люди під загрозою або які вже зазнали насильства чи дискримінації;
  • літні люди, особливо ті, хто має розлади пам’яті;
  • вагітні жінки та люди з хронічними захворюваннями, які потребують постійного доступу до медичних послуг;
  • особи з інвалідністю, зокрема з психічними розладами;
  • діти, підлітки та особи, які ними опікуються
  • бездомні люди або такі, що проживають у тісних житлових умовах (наприклад, відбули покарання, біженці в таборах, люди старшого віку в будинках-інтернатах, пацієнти психіатричних лікарень);
  • особи, які мають проблеми з доступом до послуг мігранти, внутрішньо переміщені особи, біженці).

 

Підтримка людей з інвалідністю.

Люди з інвалідністю можуть мати труднощі через відсутність доступу до актуальної інформації про надзвичайну ситуацію (наприклад, воєнні дії). Вони є також під загрозою жорстокого поводження та/або відсутності піклування, адже загалом мають менший рівень доступу до піклування та послуг першої необхідності (продукти харчування, медичні послуги, інформація).

 

Підтримка людей у жалобі.

Людям особливо важко оплакувати близьких та рідних, яких вони втратили через війну або інші причини. Вони можуть бути не в змозі застосовувати звичні способи впоратися зі стресом чи повернутися до звичного щоденного режиму.

Крім того, люди, які працюють у зоні активних бойових дій або у службах швидкого реагування, можуть стати свідками великої кількості смертей. Вони можуть почуватися виснаженими від втрат та горя і, як наслідок, не мати змоги впоратися з власними втратами та відчаєм.

Детальніше про підтримку вразливих груп населення можна дізнатися в довіднику «Базові навички турботи про себе та інших», створеному в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як» за ініціативою першої леді Олени Зеленської.

Більше інформації про те, як допомагати людям у специфічних ситуаціях, читайте тут: http://howareu.com.

 

Додати коментар