Переяславський ЦПТО вперше за роки незалежності отримав суттєву підтримку для модернізації

Коли нинішньої осені освітян Київщини для урочистого відзначення їхнього професійного свята зібрали в ошатному залі столичного театру ім. Франка, директора Переяслав-Хмельницького ЦПТО (Київська область) Миколу Лопату (57 років) попросили сісти в перших рядах.

– Я тоді одразу ж подумав, – сказав він, – що слід очікувати якогось сюрпризу. І був приємно вражений, коли голова Київської облдержадміністрації Олександр Горган вручив на сцені подарунковий сертифікат для нашого закладу на електронне місце для викладача.

Нещодавно у розмові з нашим кореспондентом Микола Петрович поділився, що то був не поодинокий вияв уваги влади до їхнього центру.

– Той подарунок до Дня вчителя став для вас несподіванкою?

– Так. Але хочу сказати, що за всі роки незалежності країни до нашого центру профтехосвіти з боку влади не було стільки уваги, як нинішньої осені. Перш за все тут завдячую керівникові департаменту освіти КОДА Вірі Роговій. Вона бувала у нас, знає наші проблеми. І спершу, ще до того вчительського свята, від облдержадміністрації ми отримали нові меблі для навчального кабінету: 15 парт, 30 стільців, робоче місце викладача. Загалом на 30 тис. грн. Ми саме створюємо нові лабораторії для підготовки електромонтерів, робимо капітальні ремонти, то ці меблі були дуже доречні. А те електронне місце викладача, що нам вже подарували на святі, коштує 80 тис. грн., і включає новітній проектор, комп’ютер, велику електронну дошку та деяке інше оснащення. Встановили його в кабінеті математики. Наш математик Раїса Кучеренко фахівець високого рівня, має немало різних відзнак, тож вирішили таким чином заохотити її.

А от вже зовсім недавно теж від КОДА отримали ще одне електронне місце для викладача, але вже разом з цілим комп’ютерним класом. Його і 11 нових комп’ютерів вже встановили у кабінеті інформатики (фото на 1 стор.). Бо до цього там користувалися доволі таки старою технікою. Тепер ще очікуємо і нові меблі для цього класу. За нашими підрахунками, на всі ці меблі, устаткування з обласного бюджету було витрачено до 300 тис. грн., а, можливо, й більше. Ще не всі рахунки ми тримали.

– Ще не так давно складалося враження, що в країні не знають, що робити з профтехосвітою. Її передавали на місцеві бюджети, ви навіть їздили на протести і таке інше.

– Ми вдячні і міській владі, і депутатам, що вони нас тоді підтримали. Зараз очікуємо прийняття нового закону про професійну освіту. Є інформація, що його можуть прийняти вже у кінці листопаду. Але ж Верховна Рада керується своїми пріоритетами, то про строки напевно нічого сказати не можна. Зараз фінансуємося з двох джерел: в основному з обласного бюджету, з державного нам йде субвенція на середню освіту. До речі, таке становище, думаю, сприятливе для міського бюджету, оскільки ми отримуємо кошти з поза меж міста, а значну частину податків сплачуємо на місці. І, відповідно, чим потужнішим буде наш навчальний заклад, тим вагоміші будуть і ці податки. Інколи запитують, а чи не переведуть нас знову на фінансування з міського бюджету? Ні. Зараз вже підготували документи для переведення нашого закладу з державної до обласної комунальної власності.

– Щось вже відомо про положення нового закону?

– Наскільки знаю, він передбачатиме суттєве реформування нашої галузі. Цілком можливо, що це буде по типу інших державних структур, де створено більш потужні центри і їх відділення в районах. Існує план створення у нас центру аграрного напрямку. Якщо це й справді станеться, для становлення цього центру може бути виділено суттєве державне фінансування. Проте, як то кажуть, загадувати наперед не слід, бо за увесь час, скільки працюю, планів було дуже багато, а реальну допомогу на модернізацію стали отримувати лише зараз.

Цієї осені в університеті Драгоманова освітяни Київщини зустрічалися з Президентом Петром Порошенком. Я чітко почув від нього, що професійна освіта є одним з важливих пріоритетів у країні.

Повна версія інтервю (як фінансуватиметься ЦПТО, скільки зараз тут навчається учнів та які вони мають шанси для працевлаштування, чи можна купити в училищі молоко та інші питання) у “ВП” від 14 листопада ц. р.

Додати коментар