Відзначили День матері

Традиційно, в другу неділю травня, в Україні відзначається День матері. Це свято було запроваджене Указом президента України у 1999 році як особливе вшанування найдорожчої людини в житті кожного.

День матері особливо важливо святкувати саме зараз, бо це свято про повагу й шану. Сьогодні – це свято українських матерів, яких змінила війна. Свято жінок, які подарували життя своїм дітям, а зараз роблять усе для того, щоб це життя зберегти. Мами бавлять дітей в бомбосховищах під постійними обстрілами і, зрештою, стають матерями в тих саме укриттях. Мами, які виїхали зі своєю малечою за тисячі кілометрів від дому. Мами, які шукають і знаходять сили, щоб пережити і прожити цю війну.

З метою відновлення власних ресурсів, усвідомлення цінностей духовної культури, збереження пам’яті про традиції та звичаї українського народу працівники Центру соціальних служб Переяславської міської ради продовжують організовувати заходи для внутрішньо переміщених матерів з дітьми.

Тож напередодні святкування Дня матері 11 травня 2023 року у співпраці з НІЕЗ «Переяслав» 22 родини були запрошені до Музею народної архітектури та побуту середньої Наддніпрянщини.

Завдяки змістовній екскурсії, яку провела старший науковий співробітник музею Людмила Шкіра, родини змогли зануритися у різнобарвний світ мальовничого українського села, дізнатися про побут наших пращурів, відчути силу віри, яка є основою духовного життя нашої нації.

Також пані Людмила розповіла про деталі національного жіночого костюма та показала гостям як одягалися наші прабабусі.

З батьківською мудрістю та терпінням завідувач НДФ МНАП Микола Шкіра навчив хлопчиків готувати сани заздалегідь, як про це говорить мудре народне прислів’я. За допомогою молодшого наукового співробітника музею Наталії Шкіри дівчатка плели віночки з духмяних польових квітів та  впорядковували скарб української скрині. Адже, «яка скриня, така й господиня»! Ну, а матусі уквітчали себе хустками-оберегами.

Неабиякий інтерес у маленьких відвідувачів викликало годування риб та каченят у ставку.

На згадку про відвідування музейного комплексу гості мали змогу сфотографуватися на фоні етнічних фотозон, які власноруч створили працівники закладу.

І, коли ти спілкуєшся з сім’ями, вдивляючись в очі кожної мами, на генетичному рівні виникає розуміння, що завдяки кожній з них, через біль і страждання ми зможемо пройти це випробування і здобути перемогу!

Ірина Пурденко,

заступник директора Центру соціальних служб

Додати коментар