Із 24 по 30 квітня розпочався Всесвітній тиждень імунізації

Всесвітня організація охорони здоров’я інформує про зниження рівня вакцинації в усьому світі через пандемію COVID-19. Рівень охоплення щепленнями в Україні також недостатній через військові дії рф. 

ЗСУ боронять нас від явного ворога, а ми маємо захистити себе і своїх дітей від невидимих загроз – хвороб!

Особливо важливо дбати про здоров’я під час війни, адже медична система перебуває під неабияким навантаженням. Вакцинація – один зі способів захиститися від небезпечних захворювань. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень України, більшість вакцин діти отримують у ранньому віці (перші 18 місяців життя). Такий графік дозволяє захистити їх тоді, коли вони є найвразливішими до небезпечних інфекційних захворювань.

До українського календаря профілактичних щеплень внесені вакцини проти 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, гемофільної інфекції (Hib), кору, краснухи і епідемічного паротиту («свинки»). Щеплення можна отримати безкоштовно у сімейного лікаря/педіатра.

Коли і від чого вакцинуватися?

Гепатит В : протягом першої доби життя, у 2 та 6 місяців.

Туберкульоз : 3-5 доба життя.

Кір, паротит, краснуха (у складі комбінованої вакцини) у 2,4,6,18 місяців, 6 та 16 років.

Кашлюк ( у складі комбінованої вакцини)  у 2, 4, 6, 18 місяців.

Поліомієліт : інактивована вакцина (ІПВ) – у 2 та 4 місяці, оральна поліомієлітна вакцина (ОПВ) – у 6 та 18 місяців а також 6 та 14 років.

Хіб – інфекція : у 2,4 та 12 місяців.

Дорослі, щеплені за календарем, протребують ревакцинації від дифтерії і правця кожні 10років : у 26, 36, 46 років і далі.

Перевірте , чи має ваша дитина всі необхідні щеплення відповідно до віку і чи отримали ви ревакцинацію упродовж останніх 10 років.

Всі вакцини, які використовуються в Україні, є безпечними та ефективними.

Кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від хвороб. Якщо дитина пропускає щеплення або отримує його пізніше, – зростає ризик інфікування та серйозного перебігу захворювання.

Час важливий, тому робіть щеплення вчасно. Якщо ви пропустили якесь із щеплень, не треба розпочинати всю серію щеплень спочатку. Проте вкрай важливо надолужити пропущені дози якомога швидше – для складання графіку зверніться до лікаря.

Рекомендовано робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє захиститися від кількох захворювань одразу. А застосування багатокомпонентних вакцин зменшує кількість уколів та надає захист від кількох інфекцій одразу.

Якщо у вас чи вашої дитини є хронічні захворювання (наприклад, бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія), це  пряме показання до негайного щеплення! Ви чи ваша дитина маєте більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, від яких можна захиститись вакцинацією.

Батьки бажають найкращого для своїх дітей. Якщо ви маєте запитання чи побоювання з приводу вакцинації, – зверніться до лікаря, щоб розвіяти сумніви. Перед вакцинацією не потрібно проводити додаткові обстеження (аналіз крові, сечі, імунограма).

Памятайте – кожна доза вакцини в календарі щеплень призначена для створення або підтримки захисту від керованих інфекційних хвороб.

Необхідно розуміти важливость вакцинації яка врятує ваше життя чи життя того, кого ви любите. 

Допоможіть зберегти своє здоров’я та здоров’я інших, – запишіться на вакцинацію вже сьогодні!

 

Додати коментар