Початок грибної пори настає ранньою весною, коли у лісі з’являються найперші весняні гриби. Їх з нетерпінням чекають зголоднілі за тихим полюванням грибники.
Гриби містять значну кількість азотистих речовин, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в магазинах, супермаркетах, на офіційних агропродовольчих ринках, грибних фермах.
Як запобігти отруєнню грибами?
- Збирайте лише ті гриби, в яких Ви впевнені на 100%
- Не збирайте грибів під час посухи
- Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів
- Не збирайте грибів, що ростуть поблизу трас чи на забруднених територіях
- Не купуйте і риби на стихійних ринках
- Не куштуйте сирі гриби
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в чистій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Страви з грибами зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Ознаки отруєння грибами:
- Нудота
- Блювання
- Різкий біль у животі
- Діарея
- Запаморочення
- Підвищення температури тіла
- Зниження пульсу
- Задуха
- Судоми
- Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
- Марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-яких з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря!
Не займайтесь самолікуванням, це небезпечно для життя!
УВАГА! Наразі у Київській області діє заборона на відвідування лісів цивільним населенням.
Заборона триватиме щонайменше до кінця режиму воєнного стану.