Як запобігти отруєнню грибами…

Початок грибної пори настає ранньою весною, коли у лісі з’являються найперші весняні гриби. Їх з нетерпінням чекають зголоднілі за тихим полюванням грибники.

Гриби містять значну кількість азотистих речовин, білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин. Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, які підлягають контролю та продаються в магазинах, супермаркетах, на офіційних агропродовольчих ринках, грибних фермах.

Як запобігти отруєнню грибами?

  • Збирайте лише ті гриби, в яких Ви впевнені на 100%
  • Не збирайте грибів під час посухи
  • Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів
  • Не збирайте грибів, що ростуть поблизу трас чи на забруднених територіях
  • Не купуйте і риби на стихійних ринках
  • Не куштуйте сирі гриби
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.

 Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в чистій підсоленій воді не менше 30 хвилин.

 Страви з грибами зберігайте в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Ознаки отруєння грибами:

  • Нудота
  • Блювання
  • Різкий біль у животі
  • Діарея
  • Запаморочення
  • Підвищення температури тіла
  • Зниження пульсу
  • Задуха          
  • Судоми
  • Відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги)
  • Марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-яких з перелічених симптомів негайно зверніться до лікаря!

Не займайтесь самолікуванням, це небезпечно для життя!

УВАГА! Наразі у Київській області діє заборона на відвідування лісів цивільним населенням.

Заборона триватиме щонайменше до кінця режиму воєнного стану.

 

Додати коментар