Калиновий гай у Переяславі має понад сто кущів: їх садили діти із вразливих категорій

Розважальну екологічну акцію для 25 дітей із сімей соціально вразливих категорій влаштували в Переяславі 19 квітня голова та керуюча справами ГО “Доброчинність інвалідам” Андрій Черновський і Лілія Кравець та директорка Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Юлія Лялька. Діти гралися на свіжому повітрі й висадили у калиновому гаю біля туристично-етнографічного комплексу “Стара гребля” 17 кущиків калини – Переяслав.City.

Заклали цей калиновий гай у 2015 році за ініціативи ГО “Доброчинність інвалідам”. Перші саджанці посадили діти із вразливих категорій, які перебували на обліку Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді. Вісім років потому маленькі підопічні цієї установи знов долучилися до екологічної акції і перетнули відмітку 100 кущів.

Наймолодші прийшли зі своїми батьками, допитливо спостерігали за процесом, тримали й подавали саджанці. Школярів Андрій Черновський навчав основам садівництва і зазначив, що тепер кожен з них – господар своєї калини: може доглядати її і збирати врожай.

– Ми навчаємося у сьомому класі Переяславської гімназії №1, – кажуть брати Гриша та Андрій Герасименки. – Ніколи раніше не садили дерева, сьогодні будемо вчитися.

Директорка Центру соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді Переяславської міськради Юлія Лялька пригадала, як навесні 2015 року на запрошення власника “Старої греблі” Андрія Черновського вони з дітьми висадили на галявині перші саджанці. А тепер їх аж вісімдесят дев’ять і калиновий гай став особливою окрасою міста, особливо під час цвітіння і достигання плодів.

– Ми йшли сюди повз високі розлогі кущі калини і пригадували той день. Тоді до акції долучилися дітки з інвалідністю. Сьогодні це діти з вразливих категорій: з малозабезпечених сімей або які тимчасово перебувають у складних життєвих обставинах, діти батьків з інвалідністю. В одній з родин двоє діток мають інвалідність.

Калиновий гай заклали у 2015 роціКалиновий гай заклали у 2015 роціФото: надане Лілією Кравець

Подібні заходи об’єднують дітей і дорослих навколо доброї справи. Під час війни багато чого знищено, а нам потрібно відроджувати країну і вчити цьому діточок, виховувати любов до природи. Для них це ще й певна соціалізація, нагода поспілкуватися з однолітками. А час проведений з батьками на природі зміцнює родинні зв’язки. Ми маємо багато запитів від батьків щодо таких заходів, бо з різних причин вони не завжди мають змогу організувати для своїх дітей дозвілля. Дякуємо нашим захисникам за можливість ось так зібратися у безпечному середовищі, – зазначила Юлія Лялька.

На галявині вирішили посадити саме калину, як один з національних символів України, каже Андрій Черновський. Тож ініціатива також покликана виховувати в дітей почуття патріотизму. А ще за народними уявленнями ці червоні ягоди символізують мужність людей, які пролили кров за Батьківщину в боротьбі з ворогами.

Після плідної праці Лілія Кравець показала маленьким гостям зоопарк на території “Старої греблі” і почастувала шарлоткою та узваром у ресторані комплексу.

Діти проїхалися містом у кареті, запряженій конячкою Квіточкою, а найсміливіші покаталися верхи на поні Ілюші.

Перед Великоднем завдяки співпраці з ГО “Головна рада українських офіцерів” та БО “Національний меморіал” Андрій Черновський передав шість тонн гуманітарної допомоги людям, які перебувають на обліку в Центрі соціальних служб і Центрі надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, який очолює Раїса Голованова.

Усього роздали 383 продуктові набори з крупами та макаронними виробами. Юлія Лялька подякувала керівникам ГО “Доброчинність інвалідам” за гостинність, допомогу та чуйне ставлення до дітей.

Додати коментар