У Переяславі відбувся V семінар по збереженню природо-культурної спадщини

18 квітня в сесійній залі Переяславської міської ради, у рамках відзначення Всеукраїнського дня пам’яток історії та культури і Міжнародного дня пам’яток і визначних місць, відбувся V семінар по збереженню природо-культурної спадщини. Захід організовано та проведено спільно відділом культури і туризму Переяславської міської ради та методистом КЗ «Переяславський ЦКМ», який є і засновником та головою громадської ініціативи «Корінь нації» Миколою Богатирем з метою відновлення, благоустрою, популяризації та збереження екологічно-туристичних об’єктів і маршрутів, збереження та популяризація “живих” свідків історії – дерев, які сприятимуть не лише розвитку туризму, але й формуванню екологічної та патріотичної свідомості населення.

До заходу долучилися міський голова Вячеслав Саулко, його заступниця Оксана Степаненко,  старший викладач кафедри журналістики та нових медіа,  завідувач Науково-методичного центру тележурналістики, ведуча, продюсер, телевізійний журналіст з багаторічним стажем роботи Мар’яна Ангелова, начальник відділу культури і туризму Валентин Шуткевич, головний спеціаліст відділу Вікторія Гуріна, начальник відділу ЖКГ та КБ Олександр Вітківський і голова Громадської ради Андрій Александров.

Присутні переглянули презентацію проекту збереження дерев, які мають високу історико-культурну та естетичну цінність. Її презентував Микола Богатир. Він детально розповів присутнім про план реалізації першого етапу проекту. Обговорили також концепцію збереження об’єктів природо-культурної спадщини та реалізації міжнародного проекту «КОРІНЬ НАЦІЇ – музей живої природи».

***

!!! Унікальна історія Переяславської громади

Переяслав – це місто, яке прямо пов’язане з першою згадкою слова «Україна».

Переяслав був одним із трьох головних (разом з Києвом та Черніговом) міст Руської землі, столицею Переяславського князівства та єпархії, полковим центром, а не так давно ще й місто України з найкращою екологією (двічі, за версією журналу «Фокус»).

Переяслав сьогодні є містом рекордсменом, адже на кількість населення має найбільшу кількість музейних закладів і все це – наша унікальність! Тому, беззаперечно можна сказати що Переяслав – це святиня України, історичний, культурний та духовний центр Київщини, у якого інформаційно-культурну зброю ще не використовували сповна, як належить. Зокрема й за рахунок краєзнавчо-просвітницької роботи.

!!! Переяслав – це ще й місто відомих людей. Майже всі, хто зображений на українських грошах прямо чи опосередковано мають відношення до Переяславського краю. Великі світочі української нації та їх послідовники надихалися магічними краєвидами околиць Переяслава, величчю історичного міста і відчуваючи особливу сакральну атмосферу та на хвилях творчої ейфорії втілювали свої геніальні ідеї…

!!!Мазепа, Сковорода, Шевченко, Заболотний, Сікорський та багато інших видатних діячів залишили після себе величезний добрий слід. Це воістину легендарні постаті, яких уже немає з нами, але, УВАГА!!! – сьогодні залишилися живі свідки, справжні друзі світочів України у Переяславі – це історичні та меморіальні дерева. Неймовірний скарб природи, історії та культури.

!!! З 2014  року вдалося…

 Здійснити десятки тисяч кілометрів експедицій з метою вивчення та збереження об’єктів природо-культурної спадщини 0

 Організувати понад 100 тематичних заходів та долучатися до кращих практик 0 Створити експериментальний проект тимчасового мораторію на вирубку значимих дерев Переяслава

 Відкрити, зберегти і створити нові об’єкти на Київщині, які сьогодні включені до різних маршрутів, стали героями просвітницьких відео та цікавлять відвідувачів своєю незвичністю, історією та перспективою (це все про дерева)

 Створити авторську інтерактивну мапу дерев

Створити авторські маршрути і тиражувати на поліграфічній продукції з метою проведення просвітницької роботи і це далеко не кінець.

Додамо, що такі та подібні заходи дозволять запустити інструменти збереження та примноження унікальностей, з якими ще українську справу робити нашому поколінню.

Додати коментар