Валентина Губенко та Діана Головко представляли УГСП в рамках міжнародного стажування в Польщі – поділилися враженнями від співпраці

З 2 по 8 квітня 2023 року у складі української делегації відповідальний секретар приймальної комісії Університету Григорія Сковороди в Переяславі, аспірантка Валентина Губенко разом з фахівчинею відділу профорієнтації та працевлаштування, магістранткою Діаною Головко мала можливість  представляти УГСП на міжнародному рівні – мова про стажування в Університеті імені Адама Міцкевича (Познань), який організував сьому «Літню школу «Interdisciplinary Study in the Humanities», котра об’єднала представників 11 університетів – партнерів з України в межах проєкту NAWA «Солідарність з Україною – Європейські університети» – Джерело.

Слід зазначити, що у міжнародній школі брали участь представники Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Київського університету імені Бориса Грінченка, Волинського національного університету імені Лесі Українки, Донецького національного університету імені Василя Стуса, Університету Григорія Сковороди в Переяславі, Харківського національного університету імені Василя Каразіна, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Сумського державного університету, Державного університету «Житомирська політехніка» й Херсонського державного університету. З польського боку проєкт модерували та координували професори Kostia Mazur, Rafał Dymczyk, проректору з міжнародної діяльності УАМ професору Rafał Witkowski та координатору від Уманського університету Ігорю Кривошеї.

Програма передбачала низку зустрічей, зокрема з проректорами,  деканами та провідними науковцями Університету імені Адама Міцкевича, а також з волонтерами, керівниками бізнесових, розважальних організацій. Навіть вітряна дощова погода, ремонтні роботи щодо заміни мереж та дорожнього покриття, не завадили чудовій екскурсії центром та вулицями Познані.

Завдяки високому рівню організації, детально продуманій насиченій програмі, учасники змогли обговорити можливості академічної співпраці, спільні наукові проєкти, перейняти науковий та практичний досвід польських колег, окреслити перспективи щодо подальшої співпраці.  Особливим було обговорення питання інтердисциплінарності, яка відкриває нові горизонти для здобувачів вищої освіти обох країн, популяризує затребувані на ринку праці спеціальності.

Поза тим, вкрай важливою була комунікація між учасниками навчання – представниками закладів вищої освіти України, розмови яких торкалися проблем розвитку вищої освіти в умовах війни і актуальних для 2023 року викликів. Також викладачі, аспіранти, студенти визначали всі складності, дослухалися до думки і досвіду один одного, окреслювали перспективи, зокрема з питань руйнування країною агресором корпусів закладів, подальшої відбудови, тимчасового базування університетів у більш безпечних регіонах, вимушеної міграції студентства, реформ освітньої галузі. Дискусії, обговорення проходили і за сніданком, і на лекціях, і у вечірні години підсумків.

Протягом участі у програмі її учасники відвідали декілька  факультетів Університету імені Адама Міцкевича. Наукова новизна, сучасність дослідницьких центрів, лабораторій, бібліотек, підкреслення ролі наукових досліджень, як з числа викладачів, так і студентів, матеріально-технічне забезпечення познанського закладу підводять до бажань змін в українській вищій освіті та окреслюють перспективи фінансування прогресивних проєктів освітніх закладів України  із фондів ЄС. Фактично скрізь відчувалася значущість фондів бібліотек, грантова діяльність наукових центрів і лабораторій.

Учасники школи зустрілися з проректором з міжнародної діяльності професором Рафалом Вітковським Rafał Witkowski та передали йому книги українських авторів, наукові праці й художні твори. Ініціатива Університету імені Адама Міцкевича полягає в тому, щоб передати ці видання до Головної бібліотеки університету та Бібліотеки Рачинських, де їх могли б читати не тільки українці, які віднайшли захист в Польщі, так і поляки, серед яких зростає інтерес до української літератури.

Щоденний розклад лекційних занять був багатогранний і цікавий. Приміром, у ході програми професор Рафал Димчик (Rafał Dymczyk) ознайомив учасників школи з особливостями міжфакультетських індивідуальних гуманітарних та суспільствознавчих студій, а також розповів про практичну складову навчання студентів, зокрема про туристичні подорожі студентів як один з компонентів освітньої програми. Натомість доктор Костянтин Мазур розповів учасникам школи про різні аспекти життя Університету імені Адама Міцкевича, про участь університету в консорціумі EPICUR та «особливий індивідуальний шлях» в науці та вищі освіті від Умані до Познані. Крім того український координатор, професор Ігор Кривошея розповів про інтердисциплінарний характер досліджень в царині історичної урбаністики, а лекція професора Александра Миколайчака була присвячена інтерології та сучасній методології досліджень. У свою чергу професор Конрад Домінас розповів про діджиталізацію і гуманітарних науках  та Інтердисциплінарну студії в Університеті імені Адама Міцкевича.

Була представлена для учасників і культура українського народу – цьому, в рамках програми перебування, було присвячено тематичний День України в Польщі. Від організаторів та учасників звучали слова вдячності Збройним Силам України, підкреслювалася важливість підтримки інших країн, звучали українські пісні, готувалися страви національної кухні. Разом учасники зібрали солодощі та необхідні речі для потреб воїнів України.

Наостанок учасниці з Університету Григорія Сковороди в Переяславі хочуть висловити особливу подяку ректору нашого закладу Віталію Коцуру, який допоміг у можливості взяти участь у цій програмі, а також передав польським колегам книги та цінні подарунки на згадку. З новими ідеями рушаємо до акредитацій спеціальностей, профорієнтаційної роботи, студентського самоврядування й загалом повертаємося додому.

 

Валентина Губенко

Додати коментар