У читальній залі Переяславської публічної бібліотеки пройшла літературна година пам’яті Станіслава Вишенського

Вчора в читальній залі Переяславської публічної бібліотеки пройшла літературна година пам’яті Станіслава Вишенського. Народився поет 24 серпня 1944 року в Переяславі у родині вчителів. Освіту здобував в середній школі #3, а потім в Київському педінституті. Працював редактором у видавництві «Веселка», головним редактором «Книжковий клуб плюс». Свою першу збірку віршів «Світотвір»(1989) Вишенський видав у 43 роки. Згодом видається збірка «Альта»(1989), «Колекція снігів»(1991), «Альпініст та міражі»(1993), «Синус покуття»(1999) та ін.
Про нелегку долю, творчі здобутки, поневіряння, переслідування, про унікальність, неповторність і глибинність поезії Станіслава Вишенсьного присутнім розповів переяславський поет Олег Князенко. Також він поділився спогадами, адже був знайомий з ним і його рідними з дитинства, і спілкувався до останніх днів життя поета. Помер С. Вишенський 3 квітня 2018 року.
Своїми спогадами поділилась Наталія Павлик, яка теж мала змогу познайомитись з видатним земляком. На сьогодні вона більш детально вивчає творчість Вишенського, бо під час написання літературно- критичної монографії «Література Переяславщини. Сучасність» виникло бажання приділити більше уваги такій людині, як Станіслав Вишенський.
КОРОЛЕМ УКРАЇНСЬКОГО АВАНГАРДУ – назвала Г.Л. Токмань, оцінюючи роль Вишенського в українській літературі.
Свої вірші-посвяту читали Марія Карп’юк, Наталія Павлик, Олег Князенко. Година пам’яті супроводжувалась музичними творами у виконанні вчителя музичної школи Павелко Н. А. та її учениць Кириченко Каті, Левченко Анастасії , Огороднікової Юлії.
Насамкінець Олег Родіонович подарував вчителю української літератури гімназії #3 Кожевніковій С.Є. книги С. Вишенського, деякі окремі публікації про поета, його портрет з надією, що вони займуть почесне місце в стінах школи, адже не кожен навчальний заклад серед своїх випускників має таких талановитих, видатних людей.
Дякуємо всім, хто завітав в бібліотеку на годину пам’яті.
Дякуємо Олегу Князенку за цікаву змістовну розповідь.
А тих, хто хоче познайомитися з поезією С.Вишенського запрошуємо до Переяславської публічної бібліотеки.
P.S. До слова в Переяславі віднедавна є вулиця Станіслава Вишенського (колишня Чехова).

Додати коментар