Генерація електроенергії в Україні: інфографіка

Чергова освітня інфографіка про те, як працює енергосистема України.
Як бачите, ми використовуємо різні види генерації➡️
⚡️ Атомні станції – до війни забезпечували 51% всієї генерації країни. Атомна енергетика – найдешевша у виробництві. Але є в неї й недолік – обсяг енергії, що генерується, неможливо швидко змінювати за потреби.
⚡️ Теплові електростанції генерують 27% електроенергії. Хоч вона і найдорожча, але це дозволяє регулювати кількість виробленої енергії.
⚡️ Теплоелектроцентралі – 9% генерації. Найчастіше їх функція полягає у забезпечення гарячого водопостачання та опалення у містах.
⚡️ Сонячні та вітрові станції – 8%. Нині «зелена генерація» тільки розвивається. Вона слугує резервом при дефіциті електроенергії в системі. Серед переваг – екологічність, а серед недоліків – залежність від погоди.
⚡️ Гідростанції – 5%. Їх основна функція – регулювати енергосистему в години найбільшого навантаження. Вночі, коли ми найменше користуємося світлом, ГЕС закачують воду, а в години пік – уранці та ввечері – скидають її.
✅ Використання різних видів генерації дозволяє забезпечити всю потребу України в електроенергії за відносно недорогою вартістю з можливістю керувати обсягом електроенергії за потреби.

Додати коментар