У Переяславі відзначать день народження Шолом-Алейхема виставкою картин та авторських ляльок

У понеділок, 13 березня о 15.00 у місті Переяславі у Мистецькій галереї КЗ «Переяславський ЦКМ» (адреса вул. Григорія Сковороди, корп. 1) відкриється перша виставка картин художника Альберта-Лейзера Фельдмана «Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема».
Експозиція, на якій будуть представлені також авторські ляльки, присвячена видатному письменнику Шолом-Алейхема, у якого 2 березня було день народження. Організатори виставки вирішили провести цей захід саме у місті, яке подарувало світові єврейського письменника, драматурга та одного з основоположників сучасної художньої літератури мовою їдиш у 1859 році. Виставка «Гортаючи сторінки Шолом-Алейхема» – це ще одна можливість привернути увагу сучасного читача до літератури мовою ідиш, творчості Шолом-Алейхема та історії євреїв України.
На виставці представлений живопис художника Альберта-Лейзера Фельдмана із серії «Танці-шманці». В цих картинах митець продовжує розкривати напрочуд глибоку, проте маловідому для пересічного українця тему життя в штетлах. Ці картини, а також лялькові композиції авторства Олександри Марей, Марії Боярської, Наталії Рудікової, Олени Попової, Світлани Рихальської та Олександри Король створені за мотивами творів Шолом-Алейхема. Вони дають можливість «зазирнути» в український єврейський мистецький світ, який залишається невід’ємною частиною нашої історії та багатонаціональної культури.
Відтворити цей світ, який має назву «штетл» (з ідиша – “містечко”), допомогла літературна спадщина видатного єврейського письменника. Його твори, які перекладені більш ніж на 70 мов народів світу, проілюстровані відомими графіками і майстрами живопису свого часу. Власне, будь-який художник, який так чи інакше долучився до теми єврейського містечка – штетлу – вже міг вважати себе ілюстратором творів Шолом-Алейхема, оскільки основа творчості письменника – опис життя євреїв містечка.
Творча зустріч з творцями виставки та її відкриття відбудеться у понеділок, 13 березня, в Переяславській ЦКМ “Мистецька галерея» (м. Переяслав). Вхід для гостей виставки вільний.
Виставка триватиме до 4 квітня 2023 року.
Організаторами виставки стали Благодійна організація «Благодійний фонд ім. Шолом-Алейхема», Музей Шолом-Алейхема (Київ), Інститут розвитку громадянського суспільства ім. Голди Меїр, Департамент культури і туризму Київської обласної державної адміністрації, Відділ культури і туризму Переяславської міської ради, КЗ «Переяславський ЦКМ» Переяславської міської ради.
Довідково
Живопис Альберта-Лейзера Фельдмана – це характерні портрети, емоційні пейзажі, жанрові сцени, соковиті натюрморти. Мальовнича манера – різноманітна і часом несподівана. Темою його творів є переважно релігійне життя єврейського народу. До переліку робіт автора входять групові та персональні виставки у музеях та галереях України. Картини зберігаються у приватних та музейних колекціях.

Додати коментар