Рятувальники закликають громадян дотримуватись правил пожежної безпеки у побуті

Проведення профілактичних відпрацювань фахівцями ДСНС України – є одним із методів боротьби з пожежами у житловому секторі. З настанням опалювального сезону значно погіршується статистика щодо кількості займань у помешканнях громадян. В першу чергу завдяки тому, що самі ж громадяни нехтують елементарними правилами безпеки: використовують несправні обігрівачі, не слідкують за перевантаженням електромереж та справністю пічного опалення.

Всього з початку року на території України виникло понад 74 тисячі пожеж. З них у житловому секторі — понад 25 тисяч випадків. Кількість загиблих на пожежах вже давно перетнула позначку у 1200 осіб.

Тож, рятувальники радять завжди дотримуватися простих правил безпеки у побуті для того, щоб не стати частиною сумної статистики.

Щодня співробітниками Служби порятунку проводиться роз’яснювальна робота з населенням у всіх областях.

Зокрема закарпатські рятувальники спільно з найактивнішими мешканцями села Грушово Тячівського району провели комплексне позапланове відпрацювання житлового сектору. Учасники рейдової групи навідалися до помешкань громадян, які опинилися в складних життєвих умовах та найчастіше стають жертвами вогняної стихії. Це одинокі та літні люди, багатодітні сім’ї. Фахівці ДСНС здійснили подворовий обхід та поспілкувалися з мешканцями щодо безпеки життєдіяльності під час осінньо-зимового періоду та нагадали про сезонні фактори, які можуть спровокувати виникнення пожежі або надзвичайної події.

Водночас фахівці Управління ДСНС у Кіровоградській області відпрацювали житловий сектор в районі вулиці Полтавської міста Кропивницького та запитали громадян, чи безпечна їхня оселя у протипожежному відношенні та чи всіх правил безпеки життєдіяльності у побуті вони дотримуються. Рятувальники розповідали мешканцям приватних домоволодінь про статистику та причини пожеж, які щодня трапляються в області, та наголосили, що основним чинником виникнення загорянь є людська недбалість. Для того, щоб отримана інформація запам’яталась громадянам — фахівці Служби порятунку залишили співрозмовникам тематичні листівки.

Загалом, подібні заходи цього тижня відбулися по всій території країни.

Зважаючи на невтішну статистику щодо виникнення пожеж у житловому секторі, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає громадян дбати про належний протипожежний стан власних помешкань та дотримуватись правил пожежної безпеки в побуті, адже загрозу завжди краще попередити, ніж мати справу з її наслідками. Зокрема:

  • не паліть у ліжку;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду, та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.
  • подбайте про стан опалення в помешкані та не використовуйте старі чи несправні обігрівачі;
  • при виникненні пожежі негайно викликайте вогнеборців за номером 101, адже кожна хвилина у цій ситуації має вирішальне значення!

Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.

 

Додати коментар