Відбулася виїзна зустріч депутатів, виконавчих органів влади та голови громади у селі Гайшин: що дивились та про що говорили

У перший день весни відбулася виїзна зустріч депутатів, виконавчих органів Переяславської міської ради та голови громади у селі Гайшин. 

Метою зустрічі було обговорення проблем старостинського округу та пошуки шляхів їх вирішення, але про все по черзі.

Адміністративна будівля села Гайшин, за словами старости Олександра Якуби, знаходиться у фонді державного майна України.

“Ми уже просили фонд держмайна повернути нам цю будівлю, бо зараз неможливо сюди законно вкласти кошти. У цій будівлі є й актова зала, яку ми не можемо використовувати за призначенням. Представники фонду уже були тут, але цей процес ще не зрушив з місця”, – говорить староста села.

 
Депутат міської ради Андрій Іващенко зазначив, що нещодавно змінився голова фонду державного майна і слушно було б повторно звернутися.

У приміщенні адміністративної будівлі є й актова зала, яка зараз використовується, як місце для зберігання. Староста Гайшина запевнив, що цим приміщенням, як клубом ніхто не займався і зараз воно виглядає, так само як і до утворення Переяславської громади.

Депутатка Переяславської міської ради Аліна Римар запропонувала на сесієї міської ради ініціювати повторне звернення до фонду державного майна, щоб пришвидшити процес передачі цього приміщення у громаду.

“У нас є художній колектив, якому немає, де займатися. Вони займалися тут, але коли стало холодно, то проводити заняття стало неможливо. Вони займаються то у школі, то у сторожці поруч з церквою”, – говорить Якуба.

“Ми співаємо і хочемо співати. Нас 10 артистів у колективі і понад 100 дітей, які могли б займатися у будинку культури”, – доповнила жителька села.

Також виникло питання щодо зайняття спортом у школах громади після навчання. Голова громади Вячеслав Саулко запевнив, що підтримує всіх спортсменів і проблем з відвідуванням спортзалів шкіл нема.

Далі у цій же будівлі представники місцевої влади оглянули спортивну залу зі знаряддям для занять спортом, яку зробила молодь власними силами. Дещо залишилось і після колишнього району – на балансі школи

З іншої сторони цієї ж адміністративної будівлі є й інший вхід. Там розташована бібліотека, приміщення якої потребує ремонту та оновлення книжкового фонду. Депутатка Алла Зленко запропонувала розглянути варіант передачі певної кількості книжок із бібліотеки університету.

“У цій будівлі можна надавати багато різних послуг, вона може стати таким собі єдиним комплексом для жителів. Сюди ще підпорядковуються і села Чирське і Гребля”, – сказав староста села.

 

Після цього присутні перемістилися до укриття у школі села Гайшин. Тема укриттів є найболючішою для жителів громади останніми місяцями. Через певні обставини адміністрація школи тільки в кінці літа змогла зайти до закладу та почати займатися укриттям. Станом на зараз там поставлені старі стільці, зроблена природна вентиляція і наявні два виходи. Але у приміщенні достатньо холодно і батьки скаржаться на те, що діти, побувавши в укритті хворіють.

“На це укриття буде витрачено 206 тисяч гривень. Буде зроблено вентиляцію, підлогу, відремонтовані проблемні ділянки стін та вхідна група.” – говорить начальник відділу освіти Петро Ярмоленко.

Депутати додатково вословили побажання змінити меблі на більш сучасні. Директор школи нагадав, що заливати бетоном підлогу не є можливим під час навчального процесу, адже укриття стане недоступним на певний час. Згодом представники влади відвідали й приміщення школи. 

Останнім місцем відвідання став фельдшерсько-акушерський пункт. Основню проблемою ФАПу є те, що він знаходиться на 2 поверсі будівлі. Для хворих та літніх людей це є проблемою. Також ФАП знаходиться у приміщенні, яке не опалюється і вхідна група, м’яко кажучи, бажає бути кращою.

У самому ФАПі наявні необхідні ліки, проведене водопостачання, є достатня кількість кімнат і жителі користуються послугами медичного пункту.

“Нам тут холодно”, – сказала керівниця ФАПу. Це пов’язано з тим, що сусідні приміщення холодні, а ФАП опалюється електричними обігрівачами. Варто зазначити, що температура повітря у маніпуляційній (станом на 10:00 1 березня) +10 градусів. 

По завершенню Олександр Якуба подякував КП “ВУКГ” за співпрацю та попросив все ж приділяти більше уваги селам. Він запевнив, що він прийшов на посаду, щоб працювати. Депутати попросили доносити проблеми й до них та приходити старостам на передсесійні засідання.

Додати коментар