Зростання пенсій, оформлення накладних, перебування за кордоном: що зміниться для українців у березні

Закон передбачає обов’язкову щорічну індексацію пенсій. У 2022 році уряд вирішив її відкласти до кінця війни, проте нещодавно оголосив, що пенсії все-таки підвищать. В огляді  — головні регуляторні нововведення березня, які вплинуть на життя українців.

1

Як зареєструвати податкові накладні в березні

Мінфін вніс зміни до Порядку ухвалення рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних. Вони почнуть діяти з 8 березня 2023 року.

Після розгляду поданих пояснень і документів комісія регіонального рівня протягом п’яти робочих днів має ухвалити рішення про реєстрацію або направити запит на надання додаткових пояснень. Їх, а також копії документів платник податків подає в електронній формі.

2

Як користуватися Єдиним реєстром у березні

Наприкінці лютого оновилося програмне забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців і громадських формувань (ЄДР). Для коректної роботи користувачам реєстру потрібно очистити кеш браузера.

3

Податкова амністія завершується

Після 1 березня українці вже не зможуть добровільно задекларувати активи, з яких не сплатили встановлені законом податки.

4

Як буде проіндексовано пенсії в березні 2023 року

В уряді розробили проєкт постанови, яка визначає порядок індексування пенсій з 1 березня. Документ поки що не ухвалено, але чиновники вже розповіли про його основні положення.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що розмір індексації становитиме 20%, перерахунок торкнеться понад 10 млн пенсіонерів, тобто майже всіх. Міністр соціальної політики Оксана Жолнович сказала, що пенсії в середньому зростуть на 400 – 700 грн.

Йдеться про звичайні пенсії за віком, за інвалідністю та у зв’язку з втратою годувальника. Однак це не означає, що всі виплати зростуть на 20%. Так, збільшать показник зарплати, який враховують у формулі розрахунку пенсії. Розмір виплат залежить від виду пенсії, її суми до перерахунку, розміру заробітної плати, стажу та інших складників.

5

Як зміняться військові пенсії після 1 березня

З 1 березня 2023 року на коефіцієнт 1,2 збільшаться пенсії, призначені згідно із законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, та деяких інших осіб». У цьому випадку основний розмір пенсії (без урахування надбавок і доплат) збільшується на 20%.

Нагадаємо: 2022 року уряд вирішив відкласти індексацію військових пенсій до завершення воєнного стану, проте потім змінив своє рішення.

Також збільшуються мінімальні пенсії за інвалідністю, передбачені зазначеним законом. З жовтня 2022 року вони становили від 4 186 до 5 025 грн для солдатів і на 10 – 30% більше – для начальницького складу. Тепер виплати мають зрости на 20%, тобто щонайменше на 837,2 і 1005 грн відповідно.

6

Наскільки зростуть пенсії «чорнобильців» у березні

З 1 березня 2023 року на 20% індексуються мінімальні розміри пенсій «чорнобильцям». Пенсії за інвалідністю, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання після Чорнобильської катастрофи, не можуть бути нижчими за:

  • 8 208 грн – для осіб із І групою інвалідності (+1 368 грн);
  • 6 566 грн – із ІІ групою (+1 094 грн);
  • 5 062 грн – із ІІІ групою та для дітей з інвалідністю (+844 грн).
7

Як зміниться розмір мінімальної пенсійної виплати

Розмір мінімальної пенсійної виплати має зрости з 2 100 до 2 520 грн (на 20%). Але це стосується лише пенсіонерів, що не працюють.

Також встановлюються нові розміри мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям. Наприклад, якщо людина має повний стаж (30 років у жінок і 35 – у чоловіків), то виплати будуть більшими. Те саме стосується й віку: чим старша людина, тим більшою буде мінімальна виплата, навіть якщо стажу в неї менше. Наприклад, особи з повним стажем, яким не виповнилося 70 років, отримуватимуть 2 760 грн. В осіб віком від 80 років розмір пенсії буде не менш як 3 120 грн. Для цього вистачить 20 і 25 років стажу жінкам і чоловікам відповідно.

8

Мінімальні пенсії для інвалідів війни та учасників бойових дій

Тепер мінімальні пенсії для інвалідів війни та учасників бойових дій визначатимуться не у відсотках, а в абсолютному розмірі. Після перерахунку загальний розмір пенсії з усіма надбавками не може бути меншим за:

  • 14 071 грн – для інвалідів війни І групи (+467 грн);
  • 11 654 грн – для інвалідів війни ІІ групи (+666 грн);
  • 8 355 грн – для інвалідів війни ІІІ групи (+820 грн);
  • 4 874 грн – для учасників бойових дій (+479 грн).
9

Що зміниться для українських біженців у Польщі з 1 березня 2023 року

З 1 березня 2023 року всі українські біженці в Польщі повинні мати статус PESEL UKR, раніше це було на розсуд прибулих. Цей статус дає право громадянам України отримувати соціальну допомогу та медичні послуги, працевлаштуватися та навчатися.

Ще одне нововведення – автоматичне позбавлення PESEL UKR і соціальної допомоги. Якщо українець виїжджає за межі Польщі на 30 днів, його статус скасовується, а також припиняються всі виплати.

Також у Польщі запровадять плату для тих біженців, які перебувають у місцях колективного проживання понад 120 днів (раніше цього не було). Потрібно буде сплачувати 50% вартості проживання, але не більш як 40 злотих на добу.

10

Як зміняться умови перебування українців у Грузії

Тепер усі громадяни України, які в’їжджають до Грузії, зможуть перебувати в країні без оформлення візи протягом двох років. Раніше цей строк становив один рік.

11

На держоргани можна буде скаржитися в інтернеті

На порталі «Дія.Бізнес» з’явився новий розділ «Допомога від Ради бізнес-омбудсмена». Там можна знайти інформацію про Раду бізнес-омбудсмена (РБО), дізнатися, як подати скаргу до Ради, ознайомитися з прикладами звернень, завантажити брошури та посібники.

Також РБО як медіатор у відносинах бізнесу з державою розглядає звернення підприємців, які стосуються несумлінної поведінки службовців державних органів, органів місцевого самоврядування та держкомпаній.

12

Чи буде вихідним день 8 березня у 2023 році

Міжнародний жіночий день 8 березня є святковим днем згідно з КЗпП і має бути неробочим. Однак у період воєнного стану ці норми КЗпП не застосовують.

З огляду на те, що воєнний стан в Україні продовжено щонайменше до 20 травня 2023 року, цього року 8 березня буде звичайним робочим днем із відповідною оплатою.

13

Свята в березні 2023 року

  • 3 березня – Всесвітній день письменника;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 11 березня – День землевпорядника;
  • 14 березня – День захисту прав споживачів;
  • 15 березня – Всесвітній день захисту прав споживачів;
  • 19 березня – День працівників ЖКГ та побутового обслуговування населення;
  • 22 березня – Всесвітній день водних ресурсів; День таксиста;
  • 23 березня – Всесвітній метеорологічний день;
  • 25 березня – День Служби безпеки України;
  • 26 березня – День Національної гвардії України;
  • 27 березня – Міжнародний день театру                                                                                                     Джерело

Додати коментар