Англійський роман “Дике поле” про дружину Володимира Мономаха презентували в Переяславі

«Погляньте на Дике поле, де не закінчується небо і не починається земля, де цвіте мільйон квітів і вершники кермують невтомними зорями неба». Так починається книга англійського письменника Джона Стонборо «Дике поле. Історія кохання 11 століття» Назва народилася в голові автора саме в Переяславі. Він стояв на висотах стародавнього «Змієвого валу» і вдивлявся у безкрайнє поле, відчуваючи ауру середньовічної України-Руси. І вже іншої назви для його майбутнього роману й бути не могло… – Переяслав.City

Книга вийшла на 411 сторінках у Великій Британії в листопаді 2020 року, в категорії історична фантастика. А 17 лютого її презентували у виставковому залі НІЕЗ «Переяслав» за участю автора.

В режимі онлайн Джон Стонборо поспілкувався з переяславцями, які свого часу допомогли йому у створенні цього роману, а він особисто побував у княжому місті.

Під час онлайн презентації, яку організували науковці заповідника, Джон шкодував, що на цей раз не зміг приїхати до Переяслава заради такої події. Спочатку на заваді стала епідемія коронавірусу, а потім війна. Тож письменник вирішив далі не відкладати, а бодай так презентувати роботу тим, кому завдячує допомогою. Автор розповів про ідею написання книги, про постать доньки останнього англосаксонського короля Гарольда Годвінсона Гіти та її життя у Британії та Україні.

Онлайн-презентація в виставковому залі НІЕЗ "Переяслав". Лютий 2023 рікОнлайн-презентація в виставковому залі НІЕЗ “Переяслав”. Лютий 2023 рік

– У 2017 році мені зателефонував київський історик-британіст Єгор Брайлян, він, до речі, і проводив синхронний переклад цієї зустрічі, та поцікавився, чи зможе заповідник допомогти його другові із Великобританії у зборі інформації для книги. Той цікавився життям Володимира Мономаха, – розповів завідувач відділу історичного краєзнавства НІЕЗ «Переяслав» Тарас Нагайко. – Тож Олександр Колибенко, який вже багато років вивчає біографії переяславських князів, провів його, так би мовити, переяславськими стежками Володимира Мономаха. Розповів чимало цікавих історій із життя князя та його першої дружини Гіти Вессекської (Гарольдівни).

Олександр Колибенко та Джон Стонборо в Переяславі в Музеї археології. 2017 рік Олександр Колибенко та Джон Стонборо в Переяславі в Музеї археології. 2017 рік

Джон Стонборо розповів, як він збирав матеріал для книги та про що у ній йдеться. Зазначив, що на сюжет «Дикого поля» його надихнула напівлегенда з англійської середньовічної хроніки. Це захоплива історія про Гіту Вессекську та її одруження з князем Володимиром Мономахом.

Гіті було 13 років, коли її батько, король Англії Гарольд, загинув у битві при Гастінгсі в 1066 році. Її мама Едіт «Лебедина шия» обожнювала доньку, а після загибелі чоловіка мало не збожеволіла від горя. В книзі описується, як Гіті та її братам доводилось рятуватись від короля Вільгельма Завойовника. Це лірична історія про справжнє кохання та велике зло. Для підсилення ефекту автор до справжньої історії про реальних героїв додав кількох міфічних персонажів, які супроводжували Гіту під час її втечі.

Джон провів ілюстративну презентацію етапів створення книги. Продемонстрував шлях, який здолала Гіта Вессекська від Британських островів до Переяслава. Саме цим шляхом проїхав і Джон. Подорож маршрутом княгині була цікавою, розкрила письменнику чимало подробиць щодо звичаїв, історичних краєвидів, які він майстерно використав для художнього опису. Зокрема, він наголосив, що культ святого Пантелеймона, цілителя, який дуже шанується серед православних на теренах України, був поширений саме Гітою Вессекською.

Зараз автор, захопившись переказами про неймовірне життя величних жінок середньовічної Європи, працює над другою книгою про історію київської княгині Єфросинії, дочки Ярослава Мудрого.

Додати коментар