У рамках реалізації нового міжнародного проєкту – «WIZID ІІ», із робочим візитом у м. Магдебург завітала делегація Переяславської громади

12 грудня під час апаратної наради Анелія Ковальська та Раїса Голованова розповіли присутнім про свій крайній візит до м. Магдебурга, у рамках реалізації міжнародного проєкту  «WIZID ІІ», присвяченого волонтерській діяльності на користь обездолених, постраждалих від війни, біженців, ВПО як в Німеччині, так і в Україні.

За дванадцять років співпраці з Олівером Брауном, керівником сервісного центру PikASZ  Мальтійської служби допомоги (м. Магдебург, Німеччина), реалізовано до десяти різноманітних міжнародних проєктів. Один із останніх – «WIZID І – Цінності інклюзії. Діалог у громадянському суспільстві» – було втілено в 2019 році у Переяславі та Магдебурзі.

У цьому році стартував новий проєкт – «WIZID ІІ». Він був присвячений волонтерській діяльності на користь обездолених, постраждалих від війни, біженців, ВПО як в Німеччині, так і в Україні.

Нам, українській групі, учасникам проекту «WIZID ІІ»,  відразу було складно прийняти рішення про поїдку в Магдебург у цій  складній ситуації. Але після деяких узгоджень та обговорення ми вирушили в дорогу.

Програма «WIZID ІІ» була надзвичайно цікавою як у плані обміну досвідом, так і знайомством з новими організація Магдебурга, які займаються волонтерською діяльністю на благо обездолених, постраждалих від війни, біженців з України тощо. Слід відзначити, що програмою були також передбачені зустрічі  в установах, керівники яких відвідували Переяслав і  постійно брали участь у підготовці гуманітарних вантажів.

Упродовж візиту до Магдебурга ми говорили про волонтерську діяльність на користь суспільства. В ході обговорень цієї важливої теми ми спільно розробили багато нових ідей для подальшої співпраці.

Також слід зазначити, що  протягом усіх  днів нашого перебування в Магдебурзі ми мали можливість донести до наших німецьких друзів, усіх учасників проєкту «WIZID ІІ» правду про війну, яку веде росія проти нашої держави, розповісти про неймовірну жорстокість ворога, який хоче знищити Україну й українців. Під час усіх зустрічей у рамках проєкту, при обговоренні  запланованих тем ми відчували  повагу до  нашої делегації,  відчували підтримку України.

Програма  візиту передбачала вивчення та обговорення таких тем і проблем:

  • волонтерська робота з людьми похилого віку;
  • проєктна робота і можливості для волонтерської діяльності Мальтійського центру сервісної допомоги людям похилого віку PikASZ;
  • діяльність стаціонарного будинку для людей похилого віку «AmEiskellerplatz»;
  • мальтійська волонтерська діяльність. Волонтерські проєкти Мальтійської служби допомоги  (Соціальний дім – Marienstift Magdeburg);
  • проєкти і волонтерська діяльність для біженців з України в Магдебурзі;
  • мальтійська молодь. Проєкти по роботі з дітьми та молоддю. Інтегрування українських дітей (Дім Матері Терези);
  • робота зі свідками історії. Зустріч з Анастасією Гулей, українкою, в’язнем концтабору Освенцім та Берген-Бельзен (Центр політичної освіти Землі Саксонія-Ангальт).

Надзвичайно цікавою виявилася робота Соціального дому по реалізації волонтерських проєктів Мальтійської служби допомоги. Нас вразили напрямки діяльності цих проєктів та їх результати.

У  Волонтерській  агенції Магдебургу (Мальтійська служба допомоги) ми познайомилися з проєктами  і волонтерською діяльністю на користь біженців з України. Спочатку була створена база волонтерів, які б хотіли працювати з українцями. Зареєструвалося близько тисячі містян, які запропонували допомогу.  Була потреба в супроводі перекладачів, оформленні документів, пошуках  житла тощо. Було зроблено багато роботи. Як зазначає Олівер Браун, українці зуміли також самоорганізуватися. Наприклад, створили свій телеграм-канал. Налагодили зв’язки з українцями, які давно проживають у Магдебурзі і т.д.

Під час «WIZID ІІ» наша група відвідала «Дім Матері Терези». Це так званий соціальний центр для молоді, який займається організацією дозвілля дітей та молоді. Волонтери центру мають відповідну кваліфікацію для роботи з дітьми.  Характерним є те, що діти збираються у центрі і проводять вільний час, спілкуючись без телефонів. Велика увага  тут приділяється інтегруванню українських дітей у соціум, надання їм допомоги в адаптуванні в нових умовах. Постійне перебування дітей у іншомовному середовищі викликає у них стрес, а спільне проведення вільного часу в більш звичних умовах дуже допомагає.

В Магдебурзі є українські класи, де діти навчаються за українською програмою з інтенсивним вивченням німецької мови. Користуватися телефоном не можна, дозволяється лише словник. Спочатку нашим дітям було дуже важко звикнути до такого правила, адже вони звикли постійно бути з телефоном.

Неймовірно вражаючою стала зустріч з нашим другом, директором Центру Політичної освіти Землі Саксонія-Ангальт Майком Райхелем. Це була не просто зустріч – це була презентація його книжки «Полтава, Аушвіц, Берген – Бельзен, Київ. Історія життя Анастасії Гулей» (м. Магдебург, Німеччина). Водночас це була надзвичайно цікава зустріч із самою Анастасією Гулей.  У серце запали слова Майка Райхеля: «Те, що я чув і бачив про цю війну, яку розв’язала росія, розриває моє серце! Я вражений вами, вражений сильним українським народом. Книга, яку ми видали, зближує наша народи».

Учасником цієї зустрічі став і наш давній партнер Петер Ветцель, якого добре знають і пам’ятають в Переяславі. Він також цікавився тим, яка допомога потрібна Україні.

Проєкт «WIZID ІІ» – це результат багаторічної роботи з нашими німецькими партнерами. Це обмін досвідом, знайомство з новими людьми, які присвячують своє життя і вільний час волонтерській діяльності на користь людей, яким дуже потрібна підтримка і які на неї очікують.  Проєкт «WIZID ІІ» – це єднання людей, різних за віком і вподобаннями, освітою і віросповіданнями, національністю і  характерами… Це – волонтери! Такі, як Олівер і Дані Браун, Корнелія і Андреас Штегеманн, Майк Райхель, Інга Знахорська, Анна Волентир, Андреа і Петер Клас, Флоріан  і багато інших наших друзів, яким за їхню турботу звучить людська вдячність різними мовами.

Проєкт «WIZID ІІ» – це не просто спланована робота. Це велика міжнародна програма. Це команда однодумців, які мають великі серця, несуть світло, дають тепло і надію! Це люди, які роблять усе, щоб був мир між народами! Які кажуть: «НІ – війні!». Це символ благословення кожному з нас і Україні, символічний хрестик від Анке Брум, керівника Олівера Брауна, який вона вручила нам на дорогу додому.

У процесі реалізації проєкту відбулася також низка важливих зустрічей. Це, зокрема, зустріч із представниками «Мережі допомоги» (координатор Рагна  Фогель, м. Берлін), із керівником громадської організації міста Халлє Каролою Кункель. Обговорювалися питання подальшої співпраці щодо підтримки і надання допомоги жертвам нацизму нашого регіону, випуску друкованої продукції, у якій буде висвітлено роботу у боротьбі за мир.

Хочу зазначити, що неоціненним є вклад Олівера Брауна та Мальтійської служби допомоги  у  реалізацію проєкту «WIZID ІІ», який профінансувало МЗС Німеччини.

 Нижче пропонуємо відгуки учасників проекту:

Генеральний директор Центру надання соціальних послуг і соціальної інтеграції  Раїса Голованова:

«На запрошення нашого друга, соціального партнера Олівера Брауна, працівники Центру здійснили поїздку в м. Магдебург (Німеччина). Для наших спеціалістів – старшої медичної сестри Валентини Докіль та організатора культурно-дозвіллєвої діяльності Лідії Губи – є цінним те, що вони познайомилися з роботою стаціонарних установ м. Магдебург.

Програмою Міжнародного проекту «Цінності інклюзії. Діалог у громадському суспільстві» було передбачено відвідування спеціального будинку підтриманого проживання людей поважного віку, яким керує Корнелія Штегеманн. Це унікальний будинок, збудований по спеціальному проєкту, де передбачено всі зручності для проживання. Багато уваги нашим працівникам приділила Інга Знахорська, яка є медичним працівником Резиденції для людей похилого віку. Ми побачили сучасні методи догляду, організацію зайнятості.

За час перебування ми ознайомилися з волонтерськими проєктами Мальтійської служби допомоги, один з них для біженців з України.

Неможливо забути зустріч з Анастасією Гулей, яка відбулася в Центрі Політичної освіти м. Магдебург (керівник Майкл Райхель). Анастасія Гулей-живий свідок історії, була ув’язнена в концтаборах Аушвіц та Берген-Бельзен.

Мальтійський центр сервісної допомоги людям поважного віку PікASZ є багаторічним партнерам нашого Центру. Його керівник Олівер Браун постійно переймається нашими проблемами та допомагає їх вирішувати.

Ми щиро вдячні за представлену можливість стати частиною цих важливих проєктів, які реалізовуються за участю Олівера Брауна».

Старша медична сестра Центру Валентина Докіль:

«Поїздка до Магдебурга була дуже пізнавальною та змістовною. Я дізналась багато нового та цікавого, і головне, потрібного, як для своєї роботи, так і для себе особисто. Звернула увагу на умови проживання літніх людей в будинку для людей похилого віку та особливості догляду за ними. Відзначила для себе роботу медичних працівників в таких закладах. Робочі моменти поїздки чудово поєднувались з відпочинком. Велика вдячність Оліверу Брауну та всій його команді. Дуже гарна організація поїздки, насичена та пізнавальна програма».

Наталія Калганова, студентка 3 курсу факультету української та іноземної філології Університету Григорія Сковороди в Переяславі:

«В останні дні осені ми відправились до міста Магдебург, де на нас чекав новий досвід в волонтерській та громадській діяльності.

За період поїздки ми отримали багато нових позитивних емоцій і вражень. Дякую Анелії Віталіївні Ковальській, яка залучила нас до волонтерської діяльності в клубі «Пам‘ять серця». Також цю ініціативу підтримав й Університет Григорія Сковороди в Переяславі, зокрема факультет української та іноземної філології, студенткою якого я є.

За короткий відрізок часу перебування в Німеччині ми встигли відвідати велику кількість центрів, у яких надається допомога людям, які цього потребують, а саме: Мальтійський центр сервісної допомоги людям похилого віку, стаціонарний будинок престарілих, резиденцію людей похилого віку,  Соціальний дім та  Волонтерську агенцію міста Магдебург. 

Під час цієї подорожі ми зрозуміли, наскільки важливу роль відіграє волонтерство в нашому світі в теперішній час. Особливо важко в час війни похилим людям, які потребують допомоги тут і зараз. Я була вражена тим, скільки гуманітарних вантажів уже отримало наше місто від Мальтійської служби допомоги міста Магдебург. І ось знову наші німецькі партнери збирають такий вантаж. Я хочу подякувати кожному, хто задіяний в цьому проєкті і докладає великих зусиль для досягнення спільної мети!

Дякую організаторам за підтримку та можливість розвиватися в цій сфері».

Ярослава Ковтун, студентка 3 курсу факультету української та іноземної філології  Університету Григорія Сковороди в Переяславі:

«Це були незабутні дні, наповнені новими враженнями, приємними знайомствами, обміном волонтерським і громадським досвідом двох країн.

Перш за все, хочеться висловити свою вдячність нашим партнерам, Людям з великої літери. Це Олівер Браун, Майк Райхель, Корнелія Штегеманн, Петер Ветцель, Інга Знахорська та багато, багато інших. Їхня праця і гарячі серця змінили, змінюють і будуть змінювати ще сотні людських життів.

Приймали нас гостинно, відчувалось, що ми –  єдина команда, друзі, об’єднані однією метою – покращувати якість життя людей. Той досвід і цінні ідеї, які ми винесли з наших зустрічей, суттєво вплинуть на нашу подальшу громадську діяльність.

Кожен день вражав по-своєму. Особливою мені здалася почута в день знайомства історія Любові Володимирівни Буц, директора Горностайпільського будинку-інтернату для людей похилого віку, який був в окупації 40 днів. За мужність і стійкість у ці тяжкі місяці вона була нагороджена Орденом княгині Ольги.

Вразив волонтерський проєкт «Разом і один для одного», який пов`язаний з роботою хоспіса, з допомогою невиліковним хворим, зокрема дітям, а також їхнім родичам.

Не менш цікавим виявився проєкт «Ми разом», покликаний рятувати літніх людей від самотності.

Наприкінці був прощальний вечір, і зі сльозами на очах ми прощалися. Це значить, що цей недовгий період зайняв уже важливу частину в нашому серці. Нам було важко розлучатися з нашими новими друзями, але ми розуміємо, що потрібні своїй країні зараз, як ніколи».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додати коментар