ПАРЄ ухвалила резолюцію про права людини під час агресії рф проти України: про що вона

КИЇВ. 26 січня. Парламентська Асамблея Ради Європи за терміновою процедурою провела дебати та ухвалила важливу для України резолюцію про права людини під час агресії рф. Про це повідомила заступниця голови фракції «Слуга Народу», член української делегації у ПАРЄ Євгенія Кравчук, яку цитує пресслужба СН.

ПАРЄ закликає створити спецтрибунал для переслідування керівництва рф та білорусі за війну проти України. Державні посадовці не повинні користуватися імунітетом проти злочину агресії, говориться у резолюції.

Цитата

«Це надзвичайно важлива резолюція ПАРЄ стосовно України, вона є основним та найбільшим документом цієї сесії», – запевнила Кравчук.

Деталі

За її словами, цей документ, який був ухвалений одностайно, прийняли із врахуванням поправок української делегації, зокрема про примусове переміщення дітей на територію рф та їх усиновлення російськими сім’ями.

Серед основних положень резолюції:

• Засудження численних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених російськими військами в Україні та визнання того, що російська офіційна риторика для виправдання агресії має ознаки публічного підбурювання до геноциду.
• Заклик до створення міжнародного механізму компенсації збитків, завданих Україні та її громадянам.
• Заклик до створення Спеціального міжнародного трибуналу для засудження російського політичного керівництва за злочин агресії проти України.

«Сподіваємося, що на 4-му саміті глав держав і урядів Ради Європи, який пройде в травні 2023 року в Рейк‘явіку, зможемо перейти від слів до справ в цьому питанні», – підсумувала Кравчук.

Доповнення

ПАРЄ визнала, що російська військова агресія почалася у 2014 році.

Джерело

Додати коментар