Субота, 27 Квітня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Як Переяславщина святкувала Водохреща: на Дніпрі, в музеї, на сільських ставках

Як Переяславщина святкувала Водохреща: на Дніпрі, в музеї, на сільських ставках

Обрядове дійство з купанням у Дніпрі провели лаконічно

На березі Дніпра біля комплексу «Любокрай» відбувся організований захід з нагоди Водохреща з молитвами та освяченням води. Охочі за традицією скупалися в річці. Дехто навіть не став чекати того моменту, коли священники на чолі з протоієреєм ПЦУ Іваном Бобітком проведуть службу та обряд освячення.

Комунальники підготували берег: заслали соломкою, виставили «столиками» пару тюків. В цьому підсобив депутат міськради і керівник ПОАФ «Україна» Григорій Порало. Усі служби були на місці – працівники ДСНС, медики, водолази-рятувальники, а за правопорядком слідкувала команда воєнізованого добровольчого формування територіальної громади.

 

Порівняно з минулими роками, людей було дуже мало. За оцінкою ДСНСників, публіки було щонайменше разів у п’ять менше. Кажуть: «Раніше ж тільки тих, хто купався було зазвичай близько п’ятисот осіб». Нині серед тих, хто зібрався на березі Дніпра, чи не половина – це організатори заходу. Керівництва міської громади на чолі з мером не було.

Проведення в Переяславі фольклорно-етнографічного дійства «Водохрещення Господнє» відділ культури міськради анонсував ще за тиждень. За три дні до запланованої дати афішу оновили повідомленням лише про «обрядове дійство». Саме того дня світ дізнався про трагедію – неймовірну за наслідками терористичну атаку російськими ракетами житлового будинку в Дніпрі. 18 січня сталася ще одна трагедія в Броварах.

– Ми обговорювали з міським головою: чи варто сьогодні проводити цей захід? – розповідає начальник відділу культури Валентин Шуткевич. – Звісно, що ми вже не планували його як зазвичай, з виступами фольклорних колективів та іншими розвагами. Зрештою зійшлися на тому, що люди так чи інакше прийдуть купатися на це вже звичне для них місце. То краще, щоб це було організовано, з благословенням священиків, і насамперед під наглядом відповідних служб.

Тож доки люди чекали приїзду священників, ведучий Андрій Іващенко запрошував дітей до мікрофону поколядувати, бо для них в організаторів були «корзинки» з цукерками. Замість польової кухні з кашею обійшлися двома ящиками пиріжків, чотирма великими тацями з бутербродами та каструлею ароматного трав’яного чаю. Пригощали всіх охочих.

Як було очевидно, на берег Дніпра до місця проведення заходу прибули саме ті люди, хто збирався зануритися в річку. Адже вони вірили, що в такий особливий день усі молитви будуть почуті, а свята вода додасть цілющої сили і здоров’я. Хоча останнім часом пожвавішали обговорення: чи є християнською традицією отаке пірнання у Водохрещенську купіль?

– Це особисте бажання і право кожної людини, в цьому нічого поганого немає, – коментує протоієрей Іван Бобітко. – Але хто на це зважується, то важливо, щоб робив із вірою, а не просто так, за компанію. Бо ці купання стали просто традицією, причому, світською. Українці ж завжди в це свято приходили до храму на службу, освячували воду, приносили її додому: омивали обличчя, споживали і в такий спосіб очищалися – саме так святкували Водохреща.

Журналісти Переяслав. Сity поспілкувалися і з переяславцями, хто цього дня покупався у Дніпрі після освячення.

– Я вірю в силу води на Водохреща, вона лікує усі хвороби. Сьогодні я купалася вперше – мені дуже сподобалося! Ці емоції не передати словами. А як гарно стало на душі!

Андрій Редзієв, 53 роки.

– Я вірю, що вода в цей день має особливу силу, тому приходжу купатися, хоч і не кожного року це вдається з різних причин.

Юрій Анатолійович, 50 років.

– Звісно, класно купатися тоді, коли на вулиці сніг, мороз, річка замерзла – отоді купання дає неймовірні емоції. Я в цей день купаюся в річці вже більше 20-ти років. А дружина ходить освячувати воду.

Світлана Пономаренко, 33 роки.

– Водохреща – сам по собі чудовий день. Я купаюся кожного року, незалежно від погоди. Завжди приїжджаємо сюди з друзями та знайомими – це хороша нагода і поспілкуватися, трохи відволіктися.

У “музеї на горі” освятили воду біля козацької церкви

На території Музею просто неба працівники заповідника “Переяслава” традиційно відтворили обрядове дійство з нагоди свята Водохреща.

Молитва в Козацькому храмі Молитва в Козацькому храміАвтор: фб НІЕЗ “Переяслав”

В приміщенні Козацької церкви Івана Богослова отець Михайло Юрченко, священник із храму в дзвіниці Вознесенського собору в Переяславі, звернувся із вітальним словом до присутніх. Серед них були і співробітники, і відвідувачі музею. Священнослужитель прочитав молитви за Україну, а потім здійснив чин освячення води біля храму.

Освячення води біля Козацької церквиОсвячення води біля Козацької церквиАвтор: фб НІЕЗ “Переяслав”

Старша наукова співробітниця заповідника Людмила Шкіра розповіла Переяслав.City, що рік тому в ставку на території музею вирубали ополонку і проводили Водохрещенські купання. Цьогоріч, зважаючи на плюсову температуру, купань вирішили не проводити. Біля козацької церкви встановили дерев’яний хрест, біля якого й освятили воду.

Після обряду з різдвяними піснями виступили народний аматорський колектив “Дем’янчанка” та ансамбль “Дівчата з України”(керівник Владислав Брик). За традицією, саме цього дня українці востаннє колядують, зазначила Людмила Миколаївна.

Водохреща на Музеї просто небаВодохреща на Музеї просто небаАвтор: фб НІЕЗ “Переяслав”

Водохрещенські обряди підсумували святки і в селах

Саме колядками з вертепом молодь і діти у Студениках та Циблях вирішили на Водохреща підсумувати цикл новорічно-різдвяних свят. Зокрема, студениківська ватага збирала гроші на підтримку ЗСУ. А саме, на портативні газові плитки для передових позицій нашим військовим. Загалом молоді вдалося зібрати 7 500 гривень.

Не всі громади Переяславщини вирішили в ці часи проводити якісь організовані заходи з нагоди Водохреща. Так у Соснові, наприклад, обмежилися обрядом освячення води в своєму парку.

Освячення води в Соснові Освячення води в Соснові

А в Гайшині та Дем’янцях таки провели невеличкі дійства з виступом фольклорних колективів, які також виконали завершальні колядки. Хто ж із глядачів сміливіший – пірнув таки за традицією у місцеві ставки.

Додати коментар