Стали відомі сто найвпливовіших людей у ​​світі мистецтва у 2022 році

Видання ArtReview опублікувало рейтинг найвпливовіших людей у ​​світі мистецтва 2022 року

Авторитетне артвидання ArtReview опублікувало щорічний список ста найвпливовіших людей у ​​світі мистецтва — ArtReview Power 100. Рейтинг переважно включає художників, кураторів, галеристів і колекціонерів. Я проаналізувала список та порівняла з тенденціями попередніх двох років.

Щоправда, минулого року рейтинг очолила не людина, а невзаємозамінні токени або NFT — у 2021 році був бум на криптомистецтво, а NFT змінив ринок мистецтва. Цього ж року він взагалі не увійшов до ТОП100.

Позаторік рейтинг очолили не пов’язані з мистецтвом люди, а громадський рух на захист чорношкірих Black Lives Matter, BLM («Життя чорних важливі»).

Тому цього року особисто я очікувала, що в рейтингу буде тим чи іншим чином відображено вплив України, яка по суті захищає світ від російської агресії, завдяки чому інші країни, наприклад, можуть проводити великі артзаходи. До речі, Україна зуміла цього року взяти участь у головному у світі огляді сучасного мистецтва  Венеційській бієнале, яка проходила в 59-е. (Наша країна була представлена на декількох локаціях). Але у рейтингу не представлена. Напевно, рух на захист чорношкірих був більш значущий, ніж війна в Україні за свободу та демократичні цінності.

На сайті  ArtReview  зазначається, що після майже двох років майже глобальних карантинів та обмежень на поїздки, скасування чи перенесення виставок та бієнале «реальне життя» з тріумфом повернулося у 2022 році.

Укладачі ТОП 100 відзначили, що впливовими у мистецтві визнані не лише ті, хто надійно перебуває на вершині відповідних ієрархії, а й ті, хто порушує звичний уклад справ. А новий список відображає різні способи оцінки мистецтва, різні уявлення про його мету і про те, що мистецтво може або повинно робити.

Втім, перше місце справді заслужене. Його завоював кураторський колектив ruangrupa (Індонезія). Колектив займався Documenta-2022, для якої придумав концепцію. Documenta — одна з головних виставок сучасного мистецтва, більш концептуальна за Венеціанську бієнале. Раз на п’ять років проходить у німецькому місті Касселі й у році, що минає, відбулася в 15 раз.

Як зазначили в ArtReview, ruangrupa є першим азійським куратором Documenta. Минулого року ruangrupa була на 3-му місці цього рейтингу.

Перша десятка ArtReview Power 100-2022

1. ruangrupa – артколектив з Джакарти, куратор Documenta 15.

2. Чечілія Алемані – куратор Венеційської бієнале 2022 року.

3. Unions — профспілка художників та музейних працівників.

4. Хіто Штейєрль — німецька художниця, автор політичних висловлювань та формальних експериментів.

5. Фред Мотен — американський поет, критик та теоретик мистецтва, що надихнув ціле покоління художників.

6. Вольфганг Тільманс — німецький художник і фотограф.

7. Симона Лі — американська художниця та скульптор, володар «Золотого лева» Венеційської бієнале-2022, головної нагороди цього заходу.

8. Нен Голдін – американська фотохудожниця та активістка.

9. Давид Цвірнер — галерист.

10. Даррен Вокер — президент Фонду Форда.

Участь у Венеційській бієнале підвищує статус

Зазначимо, що участь у Венеційській бієнале підвищує статус митців. Це видно за першою десяткою рейтингу. Володарі нагород Венеційської бієнале є і на інших позиціях. Наприклад:

11 місце – німецька художниця-перформер Аннє Імхоф. Національний павільйон Німеччини з її проєктом отримав «Золотого лева» на Венеційській бієнале-2017.

26 місце – американський художник Артур Джафа, володар Золотого лева Венеційської бієнале-2019.

28 місце – учасниця Венеційської бієнале-2019 Занеле Мухолі з ПАР нагород там не отримувала, але є візуальною активісткою, герої її робіт — темношкірі люди нетрадиційної орієнтації.

29 місце — чилійська художниця Сесілія Вікунья здобула «Золотого лева» на Венеційській бієнале-2022 за довічний внесок у мистецтво.  Відома монументальними текстильними інсталяціями з використанням необробленої вовни та інших волокон.

33 місце – афро-карибська художниця Соня Бойс. Національний павільйон Великобританії з її виставкою отримав «Золотого лева» на Венеційській бієнале-2022.

Артзірки у рейтінгу

З відомих широкому колу артзірок варто відзначити в рейтингу художника-дисидента Ай Вейвея (Китай-Німеччина). Посідає 51 місце.

 

Китаянка Цао Фей — одна з найуспішніших представників сучасного мистецтва Китаю на Заході. Мультимедійний художник, що досліджує нові технології та цифрову культуру. 12 місце.

Олафур Еліассон — сучасний дансько-ісландський художник, який поєднує мистецтво, науку і природні явища. Працює з доповненою реальністю. 15 місце.

Кара Уокер – американська художниця, яка торкається у картинах і скульптурах американської культури, пов’язаної з расизмом і пристрастю до насильства, досліджує темні куточки колективної совісті. 19 місце.

Барбара Крюгер — американська художниця і дизайнер, яскрава представниця постмодерністського руху 1980-х років. 49 місце.

Враховується також проведення значимих персональних виставок на престижних виставкових майданчиках.

Хто ще увійшов до сотні впливових людей у ​​сфері мистецтва, можна побачити на сайті  ArtReview .

Додати коментар