У Переяславі влаштували виставку, присвячену Сковороді: її створили митці з восьми країн світу

У Меморіальному музеї Григорія Сковороди в Переяславі діє унікальна міжнародна виставка «Світ їх не впіймав». Її відкрили з нагоди 300-річчя Григорія Сковороди, 135-річчя митця Івана Кавалерідзе та 100-ліття його пам’ятника Григорію Сковороді у м. Лохвиця – Переяслав.City

Експозиція виставки є зібранням понад 90 творів живопису, графіки та скульптури сучасних митців з восьми країн світу, серед яких Україна, Польща, Грузія, Литва, Італія, Ізраїль, Азербайджан та Австралія. Свої роботи автори присвятили культовому українському філософу, педагогу й багатогранному митцю Григорію Сковороді.

Колекцію мистецького проєкту для експонування до Переяславського музею Сковороди передав київський Музей-майстерня І. П. Кавалерідзе. Про це Переяслав.City розповів його директор та куратор виставки заслужений працівник кульутри України Олександр Юнін:

Куратор виставки Олександр ЮнінКуратор виставки Олександр Юнін

– Постать Григорія Сковороди надихала Кавалерідзе протягом усього його життя. Приємно, що відомі сучасні митці з усього світу відгукнулися на пропозицію музею втілити у своїй творчості образ легендарного філософа Григорія Савича. Більшість робіт з колекції були створені спеціально для цього проєкту, готувалися впродовж мацйже року. Я просив художників зобразити поєднання генія Кавалерідзе з генієм філософії Григорія Сковороди, як вони це бачать. Показати не форми, а смисли. Саме тому роботи вийшли настільки різними, і в цьому кайф, — зазначив Олександр Юнін.

Митець Іван Кавалерідзе був режисером, драматургом, сценаристом, художником кіно та передусім новатором у скульптурі. Його проєкт пам’ятника Григорію Сковороді у м. Лохвиця у 1920-ті роки був на той час справді новацією. Мистецтвознавці зазначають, що ця скульптура, як за своєю образністю, так і за художньою мовою, засобами виразності належить до найбільш значущих явищ світового мистецтва.

Пам'ятник Григорію Сковороді в Лохвиці. Автор І. КавалерідзеПам’ятник Григорію Сковороді в Лохвиці. Автор І. Кавалерідзе

До повномасштабного вторгнення 24 лютого виставка експонувалась у Чернігівському обласному художньому музеї ім. Григорія Галагана. Під час бомбардування Чернігова колекцію зберегли музейні працівники. Згодом її силами територіальної оборони Олександр Юнін вивозив особисто.

Потім експозицію побачили у Хмельницькому обласному художньому музеї, а звідти за сприяння очільника Громадського руху “Рідна країна” Миколи Томенка колекцію доправили до переяславського музею.

Старша наукова співробітниця НІЕЗ "Переяслав" Інна Більченко та Олександр ЮнінСтарша наукова співробітниця НІЕЗ “Переяслав” Інна Більченко та Олександр Юнін

– Найперше, чого хотіли російські окупанти – позбавити нас нашої культури. Я вважаю, їм назло потрібно відкривати театри, музеї, ходити на виставки. Інакше за що там воюють наші хлопці? Це наша віра в перемогу, державу, наш народ, – підкреслив Олександр Олександрович.

Після завершення показу у Переяславі, «Світ їх не впіймав» далі подорожуватиме Україною. Переяславці та гості міста зможуть переглянути виставку до 15 грудня.

Додати коментар