Відзначили 50-літній ювілей Меморіального музею Г.С. Сковороди

28 листопада у теплому колі однодумців-музейників відзначили 50-літній ювілей Меморіального музею Г.С. Сковороди Національного історико-етнографічного заповідника “Переяслав”. Було багато поздоровлень, теплих слів про колектив музею, квітів, подарунків. Спогади про життя музею в різні роки було представлено на слайдшоу “Меморіальному музею Г.С.Сковороди – 50 років!”
Нашому музею – 50 років! Це радісна подія для усіх: і для ветеранів праці, і для молоді, яка активно продовжує реалізовувати цікаві ідеї та проекти, насамперед, тому, що всі ми любимо наш Музей. До нього у кожного співробітника особистісне ставлення, наче до живої істоти: з музеєм ми радіємо і сумуємо, для нього не шкодуємо сил та енергії, йому присвячуємо наше натхнення.
Отже, VIVAT, MUSEUM!
***
“Музей Григорія Сковороди в Переяславі відзначає своє 50- річчя.
На сьогодні – це один з найкращих музеїв НІЕЗ “Переяслав” та України. Ідея його створення, як і всіх інших музеїв Переяслава, належала Михайлу Івановичу Сікорському. Втілювачами його ідей по створенню експозиції були перші працівники цього музею – Венера Макіївна Дем’янчук, Валентина Василівна Нікітіна (Красюк), Галина Сулима та Галина Боровик, інші працівники заповідника, що всю свою душу і професійне вміння вклали для створення його експозиції.
Музей видався напрочуд не схоластичним , а теплим та по-домашньому затишним з його шикарною, безцінною бібліотекою стародруків, меблями того часу, відтвореною келією філософа та викладача колегіуму, унікального класу, де за кафедрою сам Григорій Сковорода, а на партах книги- оригінали. Подальшу долю музею визначали вже молоді науковці заповідника, доглядачі, реставратори, що з кожним роком вдосконалювали експозицію, додаючи безцінні експонати, реставруючи вже існуючі, чим зацікавлювали все більшу і більшу кількість його відвідувачів.
Пам’ятаю, коли якийсь час працювала з прийому екскурсій по музеях заповідника, то при запитанні,- Що і які музеї ви хотіли б відвідати у нас ???, завжди отримувала одну і ту відповідь з найперших,- Музей Григорія Сковороди, звичайно. 🙂
Так, цей музей надто цікавий своєю ідеєю, змістом, напов ненням, оригінальними, експонатами і тому цікавий всім – і дорослим, і малим. Хтось тут побачить людську істину в словах Сковороди,- “Світ ловив мене і не спіймав”. Хтось проведе аналог філософії сковородинівських пісень з сьогоденням,- “Всякому городу нрав и права. Всякий имеет свой ум – голова…”.
Тому, всім, хто до цього часу не побував у цьому унікальному музеї, рекомендую у вільний час відвідати його і ознайомитись з життям та творчістю українського філософа і просвітителя Григорія Сковороди. Бо це наша гордість, наш золотий фонд не лише НІЕЗ”Переяслав”, а й всієї України . Впевнена, що кожен з вас відкриє для себе щось нове і корисне, яке до цього часу ви не знали.
Від усієї душі вітаю всіх працівників Музею Г.Сковороди і всіх працівників запоаідника, що були і є причетні до його створення, з ювілейною датою. Навмисно не називаю ваші імена, адже вас так багато – людей залюблених у свою справу, професіональних, розумних, талановитих та вмілих. Пам’ятайте, ви всі є продовжувачі музейної справи Михайла Івановича, його ідей та планів. Від себе особисто дякую всім за вашу працю, знання, вміння та бажання вдосконалювати експозицію Музею Григорія Сковороди та його роботу.
Здоров’я вам, творчих та наукових відкриттів, стійкості, терпіння у цей складний для всіх нас час. Нехай береже вас Бог!!!
З 50-річчям музею вас!!!
Поважаю всіх вас і люблю.
Ваша Галина Глушко.” – допис із соцмереж колегам від Галини Глушко.
 
 
 
 
 
 
 
Валентина Губенко, Любовь Владимировна та ще 73
 
9 коментарів
1 поширення
 
Подобається
 

 
 
Коментувати
 
 
Поширити
 
 

Додати коментар