Чому не можна викладати фото з номерами збитих дронів-камікадзе?

Сьогодні Україну вкотре атакували іранські дрони-каміадзе. І сьогодні ж заступник міністра оборони України Ганна Маляр виклала у Facebook пост про те, чому не можна викладати у мережу фото збитих дронів, де видно їхні бортові номери.

– Тож чи може нашкодити нам публікація фотографій збитих дронів? Так, може – у випадку, якщо на фото видно бортовий номер ворожого безпілотника. Адже з цієї інформації противник може отримати важливий для нього висновок – чи долетів певний апарат до цілі? Більше того, ворожі ЗМІ можуть цей факт використати у пропагандистських цілях. Ну і, так само дотримуймося старого правила – не робити на фото прив’язки до місцевості. Тобто, щоб не було зрозуміло, де саме ви зняли збитий дрон. Тому – уникаймо несвідомого поширення розвідувальної інформації, – йдеться у пості Ганни Маляр.

Наш кореспондент вирішив взяти коментар у фахівця у цьому напрямку та розпитати детальніше – чому не можна викладати такі фото і як правильно поводитись із подібною інформацією. На питання кореспондента АрміяInform відповів засновник Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін.

– Нагадаю просте і зручне правило про те, що можна і що не можна знімати і поширювати в медіа. Будь-яка інформація може мати користь в разі, якщо вона отримає якусь прив’язку до місця чи до конкретних ідентифікаційних даних. Що можна ідентифікувати по фотографіях чи відео? Конкретну локацію та місцевість. Рішення – блюрити фото і відео для неможливості упізнати обриси будівель, – зазначив Дмитро Золотухін.

За його словами, по фото та відео можна також отримати конкретні ідентифікаційні дані –  номери, знаки, емблеми, унікальні символи:

– Рішення – блюрити, або не показувати на фото і відео номери, чи будь-які ідентифікаційні ознаки. Якщо при створенні контенту журналіст чи піарник зможе уникнути демонстрації чи розголошення інформації про об’єкти, які можна ідентифікувати – це значно допоможе у інформаційному протистоянні ворогу.

Джерело

Додати коментар