В Україні запрацювало тестування нової системи оперативного оповіщення. Як саме воно працюватиме? Пояснює ДСНС

 7 вересня розпочалося тестування нової системи оперативного інформування населення, яке відбуватиметься за допомогою мобільних операторів. Як працюватиме нова система, хто зможе нею скористатися, Українському радіо розповів прес-офіцер Державної служби з надзвичайних ситуацій України Олександр Хорунжий.

“Тестування почалося з 7 вересня у 18-ти регіонах України. На мобільні телефони будуть надходити повідомлення, де буде тестова інформація. Тож люди можуть подивитися, що це тестування від ДСНС, а подробиці отримати за посиланням, коли перейдуть на сайт нашої служби”, — розповів Олександр Хорунжий.

Він наголосив, що отримавши такий сигнал на телефон, не варто лякатися: “В нас є домовленість зі всіма мобільними операторами і вони йдуть нам на зустріч. Тож абоненти отримають повідомлення про надзвичайну ситуацію, використовуючи систему self broadcast. Ми використовуємо цю систему, тому що вона є швидшою, ніж через смс. Також вона є гнучкішою: на певній території певна кількість людей може отримати це повідомлення. Наприклад, якщо у нас є викид аміаку, відповідно ми розраховуємо можливе поширення аміаку на певну територію і саме на певній території, на якій відбувається можливе зараження, люди отримають повідомлення. Йдеться про коротке повідомлення про те, що треба робити: закрити двері, спуститися вниз, тому що аміак легший за повітря. Якщо буде потрібна евакуація, про це теж буде передаватися. 

Люди мають дослухатися до цих повідомлень, адже вони є одним з елементів державної системи оповіщення. До цієї системи будуть підключені й місцеві органи влади, які мають проводити сповіщення. Вони будуть коригувати адресу і кількість людей, які можуть бути в небезпеці”.

“Також в нас є й дублюючий елемент — це сигнал “Увага всім”. Тобто в разі потреби люди отримають такий сигнал через мобільні телефони, радіо, телебачення. Він лунає однаково для всіх можливих надзвичайних ситуацій, а система self broadcast підсилює його”, — пояснив пресофіцер. 

За його словами, система self broadcast вже успішно працює в західних країнах, тому Україна бере найкраще від них і впроваджує в українських реаліях: “В налаштуваннях телефона нічого змінювати не потрібно, але варто подивитися, аби у вашому телефоні була ввімкнена опція приймання повідомлень”. 

“В кінцевому результаті ця система має працювати як годинник і люди вчасно і чітко мають знати, що їм робити в тій чи іншій ситуації”, — підсумував Хорунжий.

 

Додати коментар