Пройшла Хода пам’яті борців за незалежність України

24 серпня, до Дня Незалежності України, у Переяславі пройшла Хода пам’яті борців за незалежність України. Її завданням було нагадати нам коли і хто стояв на шляху боротьби за незалежність нашої держави, вшанувати кожного, ознайомити присутніх з новими важливими фактами, знати, які є справою честі для кожного свідомого українця. Сьогодні маємо розуміти, що когнітивна війна, яку наразі проводить росія проти України – це не лише військова агресія, але й перед усім війна ідеологічна. Вирізати правдиву історію, знищити національну пам’ять та чисту свідомість українців – це один з головних інструментів рашистів, який сильно обеззброює нації. Частково успішні результати ворога ми можемо бачити в словах та діях тих окремих індивідумів-«українців», яких полонила брехлива пропаганда руського міра. Для недопущення цього, має бути розуміння і єдність кожного українця навколо національної ідеї, адже саме вона є потужною опорою та щитом у боротьбі проти руйнівної ідеологічної зброї супостата.
Як сказав Віктор Ющенко, – «Найбільше до скріплення єдності нації, могли привести тільки національні герої». А де їх кістки? Одних невідомо де, інших за межами кордону… А так не має бути.

Тож, 24 серпня, бажаючі зібралися згадати імена борців за незалежність України минулих століть і сучасності, розпочавши ходу пам’яті від Дуба української нації – вікового дерева, яке має пряме та опосередковане відношення до таких діячів як: Іван Мазепа, Григорій Сковорода, Тарас Шевченко та автор Акту про Незалежність України Левко Лук’яненко, народжений саме 24 серпня 1928 року.
З вітальним словом виступив міський голова Вячеслав Саулко. Про ідею заходу та його перспективи, а також цікаві факти розповідав Микола Богатир – ініціатор та співорганізатор події. Було озвучено немало унікальної інформації, яку варто поширювати в маси. На самому дубові можна було побати 28 QR-кодів з просвітницькими дотичними до заходу відео (ці ж таблички дублюються на значимих місцях Лівобережної Київщини). Поруч дерева організатори встановили три таблички, на який представники Молодіжної ради нанесли маркером три цитати великих українців. Ця практика була експериментальною і варто зазначити, що після війни під Дубом української нації можуть з’явитися насправді десятки крилатих цитат відомих українців.
Після інформаційної паузи, учасники розпочали ходу до тих місць, які мають зв’язок з борцями за незалежність України (їх 8). Біля пам’ятнику Тарасові Шевченку, а також біля пам’ятного знаку «Воїнам Переяславщини, які загинули за Україну…», було покладено квіти. Біля останнього місця, після хвилини мовчання, кожен з бажаючих учасників мав можливість виступити. Колективно всі дійшли згоди, що такий формат заходу вартий того, аби його проводити його щороку.

Переяслав має велику історію та багато імен тих, хто віддав своє життя за Україну та її незалежність, або ж протягом свого життя служив цій святій справі – українській справі. І про це ми маємо знати.
Організаторами та партнерами заходу стали: Переяславська міська рада, Громадська ініціатива «Корінь нації», Відділ фізичної культури, молоді, спорту та охорони здоров’я, Відділ культури і туризму, КЗ «Переяславський ЦКМ», Просвітницький центр, КОО «ВО СОІУ», Переяславська молодіжна рада, Переяславське міськрайонне товариство «Просвіта» ім. Тараса Шевченка, proSLAV.
P.S.  Користуючись нагодою анонсуємо, що ініціативною групою та партнерами будуть організовуватись щотижневі пізнавально-просвітницькі заходи, на безоплатній основі. Про велосипедні, пішохідні та автомобільні пізнавальні заходи можна буде дізнатися в наступних публікаціях. Для участі потрібна буде попередня реєстрація, так як кількість учасників не може бути більшою, ніж допустима норма. Тож, старт серії щотижневих, пізнавально-просвітницьких екскурсій відбудеться 31 серпня та в рамках можливостей буде проводитись щосереди, аж до середини жовтня місяця. Слідкуйте за новинами…

Додати коментар