П’ятниця, 26 Квітня 2024

Переяслав

1116 років від першої літописної згадки

Офіційний сайт
Переяславської міської територіальної громади

Menu

Марія Примаченко – легенда України: що відомо про художницю, чиї роботи рятували в окупації

Президент Володимир Зеленський посмертно нагородив Марію Примаченко відзнакою “Національна легенда України”. Чим прославилася художниця, яку називають представницею “народного примітиву”.

Україна нарешті віддала належне Марії Примаченко, картини якої рятували з окупованого Іванкова, а за одне полотно купили 125 авто на фронт. Вона здобула високу державну нагороду Національна легенда Україні. На жаль, посмертно.

Біографія Марії Примаченко

Народилася Марія Оксентіївна 12 січні 1909 року в селі Болотня на Київщині в сім’ї тесляра-віртуоза, що створював дворові огорожі, і визнаної майстрині вишивання, яка й навчила її вишивати сорочки. У сім років вона захворіла на поліомієліт. Через цю недугу Марія Примаченко впродовж усього життя переживала страшні болі, операції та ходила з милицями.

Оскільки працювати в полі вона не могла, то захопилася малюванням і в 17 років розписала свою хату синюватою глиною. Її малюнки припали до душі сусідам, і ті запросили юну художницю до себе, віддячивши поросям.

Марія Примаченко в юності / Фото з інстаграму Фонду родини Марії Примаченко

Марія Оксентіївна була малоосвіченою – закінчила лише 4 класи, але художню освіту здобула. Її помітила майстриня-ткаля з Києва Тетяні Флорі й запросила до експериментальної майстерні в Київському музеї українського мистецтва, що згодом стала Школою народних майстрів. Там Примаченко і малювала, і вишивала, і займалася керамікою.

Справжню популярність художниця отримала 1936 року завдяки роботі “Звірі з Болотні”. На Всеукраїнській виставці народного мистецтва їй присудили диплом І ступеня. Після цього її картини були на Всесоюзній виставці в Москві, на Міжнародній виставці в Парижі, у Варшаві, у Софії, у Монреалі, у Празі. Вона надихала самого Марка Шагала – іменитого художника-авангардиста з Білорусі.

Під час Другої світової війни Марії Оксентіївні довелося повернутися в рідне село Болотня, відправити чоловіка Василя на фронт, самій виховувати сина Федора й доглядати за старими батьками. На цьому її зліт закінчився, адже у повоєнні часи творчість Примаченко виявилася непотрібною, тож весь свій талант художниця вкладала в одяг, який шила на замовлення. Зокрема у весільні сукні.

Марія Примаченко з сином Федором

Марія Примаченко з сином Федором / Фото з інстаграму Фонду родини Марії Примаченко

Марія Примаченко померла 18 серпня 1997 року у батьківській хаті в селі Болотня, яку не покинула навіть після аварії на ЧАЕС. Їй було 88.

Видатні роботи Марії Приймаченко

Марія Примаченко малювала у стилі “наївного мистецтва” – у напрямі примітивізму, який характерний митцям без профільної освіти. Її картинам притаманні яскраві кольори, узагальненість форм, контури на предметах, “дитячість” щирість та символізм.

  • “Отак Іван пана покатав, аж у коляску впав”.
  • “Їде осінь на коні”.
  • “Дикий бик і ворон – це тварини-друзі”.
  • “Цей звір ворожить”.
  • “Кінь стоїть сумує”.
  • “Роки мої молоді, прийдіть до мене в гості”.
  • “Атомна війна, будь проклята вона”.
  • “Сидить баба на печі, пряде кужель”.
  • “Мавпа їде на чотириголовому звірі”.

​Видатні роботи Марії Приймаченко / Фото з Фонду родини Марії Примаченко

Додати коментар