Коли відновляться роботи на набережній Альти та на території «військового містечка» у Переяславі

Благоустрою міста Переяславська міськрада, попри воєнний стан в країні, все ж приділяє чимало уваги. Подекуди висаджені клумби, дерева, проведено ямковий ремонт міських вулиць, тощо. Та все ж найбільші і свого часу резонансні об’єкти громадського простору залишаються в початковому підготовчому стані, і міська влада досі нічого щодо цього не коментувала – Переяслав.City

Зокрема, до осені минулого року територія колишнього військового містечка, що в центрі Переяслава, була захаращена аварійними спорудами і чагарниками. Юридично неврегульованим було питання власності цього комплексу, тобто й права здійснювати там хоч якусь діяльність.

Втім міський голова Вячеcлав Саулко вольовим рішенням тоді ініціював роботу міської ради, депутатського корпусу та небайдужих жителів Переяслава, аби цю територію повністю розчистили, прибрали, знесли як будівлі, так і рештки давнього кам’яного муру як аварійного. Про плани щодо цього місця восени було багато розмов. Що ж реально там буде надалі?

Берег річки Альта з боку мосту по Шкільній поки що у бур’янах
– Продовжувати будь-які роботи у напрямі благоустрою там наразі неможливо, адже та земля не належить місту, – заявив Вячеслав Саулко на сесії міської ради 21 липня. – Ми докладали всіх зусиль, аби ця земля перейшла в комунальну власність міста, але Мінкульт всіма силами не може, а чи не хоче надати відповідний висновок, аби зрушити цю справу з мертвої точки. Нам потрібен будь-який висновок, адже ніяких комерційних споруд там будувати не планується, ми просто хочемо довести до кінця благоустрій території.

Все ж найближчими днями плануємо приступити до реставрації каплички, яка на тій території, і яку змальовував Тарас Шевченко. Коштів з бюджету ми витрачати на ці роботи не можемо, тож залучатимемо спонсорські. Плануємо її відновити до 4 грудня – дня народження Григорія Сковороди.

Депутатка Аліна Литвин поціка­вилася й долею набережної річки Альта, де минулого року теж почали робити благоустрій, зрізали всі дерева на березі, але інших робіт там не ведуть.

– Для того, аби продовжувати роботу з облаштування набережної, потрібно як мінімум отримати експертизу проєкту, згідно з ним роботи вартуватимуть близько 16, 5 млн. грн, – зазначив міський голова. – Але на підтримку держави зараз, коли триває війна, сподіватися не можемо, тому знову доведеться звертатися до меценатів і фермерів нашої громади за допомогою. Та до благоустрою набережної потрібно відновити саму річку, а це передбачає очистку дна, тобто повне його осушення. Процедура надскладна, але реальна. І деякі роботи ми зможемо розпочати найближчим часом.

Додати коментар