На заході «Про Дніпро Ревучий» розповіли про місця, якими на Переяславщині надихався Шевченко (Фото)

Щорічний спортивно-культорологічний захід «Дніпро Ревучий», в рамках якого сміливці перепливали Дніпро у пам’ять про затоплені села краю, в умовах воєнного стану вирішили не скасовувати. Натомість змінили формат, зосередивши увагу на просвітництві, і провели 30 липня у парку Шевченка під новою назвою – «Про Дніпро Ревучий» – Переяслав.City

У 2016 році місцевий краєзнавець Микола Богатир за підтримки керівництва міста й району вперше організував заплив «Дніпро Ревучий» з метою збереження пам’яті про затоплені села Переяславщини. Тоді відгукнулося 15 плавців. Щороку кількість учасників зростала, назва проєкту у місті практично стала брендом.

Микола Богатир розповів Переяслав.City про зміни в організації та ідею цьогорічного заходу.

– У поемі «І мертвим і живим і ненарожденним…», яку Тарас Шевченко написав у нині затопленому селі В’юнищі, закладена національна ідея, яка вказує шлях, як нам перемогти ворога, рецепт зцілення України. Раніше ми не акцентували на цьому, але ж великий Кобзар ніде так не надихався, як у цих унікальних місцях – між В’юнищами, Козинцями і Зарубинцями. Саме тому над тими селами ми пропливали, а цього року вирішили популяризувати нестандартний формат з іншого боку. Нашим завданням було – донести його слово, щоб воно було почуте.

Але я не пояснив би це так, як історики, професори нашого міста. Насамперед у просвітницькій частині мав виступити Микола Павлович Корпанюк, але сталося нещастя – за кілька днів до заходу видатний історик помер. Місію Миколи Павловича виконала його близька подруга і колега, така ж щира патріотка, професорка переяславського університету Ганна Токмань, вона проаналізувала поему-послання.

В рамках «Дніпра Ревучого» кожного року відбувалася презентація нової книги про одне із затоплених сіл, під час заходу постійно виступали люди, які жили у селах, що нині під водою, ділилися цікавими фактами про них. Цього разу ми зосередилися на історії села В’юнищі, тож невипадково Римма Товкайло презентувала перевидану збірку творів Шевченка «Три літа», та трилогію свого батька, видатного письменника Івана Шпиталя, «Україна перед Богом і перед світом», який народився у цьому селі.

Крім того до програми додали пізнавальний квест «Тарасові місця», презентацію відеороликів та 3D-реконструкцій затоплених територій. Провели навіть змагання із гирьового спорту.

– Це для того, аби привернути увагу якомога більшої кількості містян, – каже Микола Богатир. – Може комусь цікаві спортивні змагання, але він прийшов, послухав і зацікавився історією затоплених сіл Переяславщини.

Для поціновувачів музики виступили гурт «Драбадан» та дует Ляч/Петрова. Вони виконали композиції на слова Тараса Шевченка: «Минають дні, минають ночі», «Думи», «Зоре моя вечірняя».

Додати коментар