Запрошуємо завтра на захід “Про Дніпро ревучий”

18:00 Реєстрація учасників пізнавального квесту «Тарасові місця».
18:30 Старт квесту «Тарасові місця».
18:35 Змагання з гирьового спорту в рамках заходу «Дніпро Ревучий» (ривок гирі 16 кг за 60 сек).
19:00 Офіційне відкриття заходу
19:10 Виступи представників Переяславської громади та засновників заходу. Музичне виконання творів на слова Шевченка (гурт «Драбадан», дует Ляч-Петрова).
20:00 Просвітницька частина «Пророчі твори Тараса Шевченка, написані ним у місцях, які сьогодні затоплені водами Канівського водосховища».
– Ганна Токмань. Аналіз поеми-послання «І мертвим, і живим, і ненарожденним…»
– Римма Товкайло. Знайомство зі збіркою творів Шевченка «Три літа», з трилогією Івана Шпиталя «Україна перед Богом і перед світом» та презентація цікавих інструментів збереження пам’яті затоплених територій України.
– Микола Товкайло. Досвід популяризації культурних пам’яток на прикладі Запорозького гарду та виконання думи на старосвітській бандурі.
– Мар’яна Ангелова. Паломництво до Шевченка і роль цього дійства в українській культурі.
– Нагородження учасників квесту та гирьового спорту
– Вільний мікрофон
21:00 Презентація книг, відео та проєктів про затоплені села.
– Віталій Іващенко. Презентація книг із серії «Затоплені села Переяславщини».
– Олександр Мельник. 3D-реконструкція затоплених територій.
– Презентація відео від команди Ukrainer – «Берегти пам’ять про затоплені села».
– Микола Богатир. Перспективи проведення спортивно-культурологічного заходу «Дніпро Ревучий».
22:00 Кінець заходу.
Впродовж заходу «Про Дніпро Ревучий», на території парку ім. Тараса Шевченка проводитимуться майстер-класи та інші види діяльності на окремих локаціях.
Ніякий нападник нам не страшний так, як наша низька національна свідомість. (Левко Лук’яненко).
Для того, щоб українці вистояли – потрібно не лише вміти оборонятися, але, перш за все, варто знати свою історію, знати хто ми є, розуміти національну ідею та воєдино слідувати їй. Ми розуміємо, що зараз це як ніколи важливо. Збагнути українську національну ідею можна через пророчу поему “І мертвим і живим і ненарожденним…” – поему-послання, яка написана Кобзарем у нині затопленому селі В’юнищі. Саме тому ми 6 років поспіль колективно перепливали Дніпро у цих місцях, які минулого століття потопили, аби знищити багатовікову історичну пам’ять українців. Знищити корінь української нації. Це одна з головних причин створення водосховищ і наше спільне завдання зберегти свою історію, як один з важливих інструментів збереження України. Ситуація нині така, що ми не можемо організовувати масштабний захід та запрошувати з інших областей учасників. Це буде після перемоги, а наразі – прийти на захід “Про Дніпро Ревучий”, цього разу є справою честі для кожного свідомого переяславчанина.
“Історична пам’ять живить національну свідомість” (Іван Шпиталь).

Додати коментар