Минулої суботи волонтери, митці, історики та музейники міста об’єдналися в серці Переяслава для допомоги Збройним Силам України

 16 липня 2022 року, в середмісті Переяслава, біля дзвіниці Вознесенського собору,найпомітніші музейники, волонтери, митці та історики краю об’єдналися для допомоги Збройним Силам України – продавали книги, читали поезії, слухали віртуозну гру на бандурі, дарували правильні українські сенси та мотивували до волонтерства – Proslav. 

У суботу волонтери, митці, історики та музейники міста об’єдналися в серці Переяслава для допомоги Збройним Силам України – як це було

ProSlav став очевидцем благодійної акції від НІЕЗ «Переяслав» та ГО «Серця Переяславщини» під назвою «Музеями душі стають». Розповідаємо, у чому полягала її суть.

Попри те, що організатори анонсували участь лише двох авторок – дипломантки Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова – 2020» у номінації «Пісенна поезія», лауреатки 25-го літературного конкурсу «З точки зори осені» Вікторії Шевель та громадської діячки, письменниці і волонтерки Світлани Шевченко на локації у це надвечір’я «висадилося» справжнє сузір’я іменитих та талановитих переяславців – науковців-представників НІЕЗ «Переяслав», волонтерів ГО «Серця Переяславщини», митців та істориків краю. Поки одні продавали близько десятка найменувань художньої, історичної та краєзнавчої літератури свого авторства, яку можна було підписати у них тут же – на локації, переяславський кобзар Микола Товкайло співав автентичних українських пісень у супроводі своєї вірної подруги – бандури, а Вікторія Шевель читала своїх поезій усім перехожим, мотивуючи купувати книги. Серед видань які можна було придбати на локації – «Православні храми Переяславщини», «Щорічник Сковороди», новинку від Вікторії Шевель «Музеями душі стають» чи Kler Mazur «Канікули без…», поетичну збірку переяславки Олени Євтєєвої «Вітер з літер», книгу Ярослава Потапенка «П’ята російсько-українська війна: від Майдану до Східного фронту», видання «Короткий нарис історії Переяслава» від авторського колективу істориків міста та інші книжки.

У суботу волонтери, митці, історики та музейники міста об’єдналися в серці Переяслава для допомоги Збройним Силам України – як це було

Про історію появи та важливість акції розповів генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич:

«Всередині червня я мав розмову з відомою переяславською мисткинею Вікторією Шевель. Вона мала пропозицію прорекламувати інші українські музеї, але як патріотка нашого Заповідника вона дала згоду надрукувати свої поезії у супроводі світлин музеїв НІЕЗ. Зявилася ідея видати збірочку поєднання цих фото та поезій виключно для збору коштів для допомоги Збройним Силам України. На цю презентацію ми додали трішки літературних найменувань, виданих в НІЕЗ «Переяслав» – колекційних видань і сучасних праць, зокрема Олександра Колибенка. До нас долучилася громадська організація «Серця Переяславщини». Подивимося якими будуть результати цього вечора, і можливо зробимо таку акцію на регулярній основі»

У свою чергу, Вікторія Шевель додає: 

«Наше завдання нині – не лише казати «Вірю в ЗСУ», а й допомагати, адже кожна копійка дає змогу закривати самі необхідні потреби захисників. Поза основною роботою ми маємо робити щось для наближення нашої перемоги – те що ми вміємо найкраще, те що хочемо робити. Маємо показувати усім своїм єством, що ми справді підтримуємо наших військових. Я думаю, що це тільки початок – будемо думати над тим аби додати інших видань, долучити інших митців, і допомагати стільки скільки треба. Не тільки до перемоги, а й стільки скільки житимемо». 

У суботу волонтери, митці, історики та музейники міста об’єдналися в серці Переяслава для допомоги Збройним Силам України – як це було

За повідомленням волонтерки Інни Марченко, за підсумками акції, зібрали 9 335 гривень, які підуть на закриття найактуальніших потреб військових, яким вона нині допомагає. Більше деталей обіцяють оприлюднити найближчим часом у соціальних мережах. 

Разом з іншими організаторами вона дякує усім, хто так чи інакше підтримав акцію, придбав книги чи просто допоміг у зборі коштів.

Усі хто не встиг придбати видання у серці Переяслава можуть знайти їх у крамниці НІЕЗ «Переяслав» за адресою вулиця Сковороди, 52.

Додати коментар