Університет Григорія Сковороди в Переяславі проводить мовні курси «Говорімо українською»

Спілкуватися українською нині не просто тренд, це й ідеологічна зброя, яка допомагає українцям подолати ворожу навалу російських військ. Навіть ті, хто все своє свідоме життя розмовляв мовою агресора, зараз намагаються удосконалити своє вміння розмовляти державною. Таку ініціативу потрібно підтримувати і всіляко їй сприяти, вважають у переяславському виші – Переяслав.City

Викладачі Університету Григорія Сковороди в Переяславі долучилися до державницької ініціативи учасників освітнього процесу в покращенні знань з української мови. Переяславці випустили серію онлайн-уроків під назвою «Говорімо українською».

– Із початком повномасштабної агресії росії проти України ми твердо переконалися, що українська мова – це одна з основ державності, наш генетичний самобутній код, без якого не може існувати Батьківщина, – зазначає ректор університету Віталій Коцур– Досконало знати рідну мову – це модно та престижно, і я гордий, що фахове середовище нашого університету знаходить змогу допомагати в її опануванні усім, хто цього потребує.

Університет охоче долучився до загальнонаціонального проєкту та підсилив своїм фаховим інформаційним, інтелектуально вивіреним продуктом вже існуючу в країні мережу безоплатних курсів. Це й різні розмовні клуби, навчальні онлайн-платформи та інші ресурси для опанування й удосконалення розмовних навичок і знань української мови.

Долучилися до цієї ініціативи викладачі кафедри української лінгвістики та методики навчання факультету української та іноземної філології: професор, завідувач кафедри Олександр Потапенко, кандидатки філологічних наук, доцентки Тетяна Чубань, Людмила Довбня і Тамара Товкайло, доктор філологічних наук Тетяна Левченко, доктор педагогічних наук Олена Кулик і кандидатка педагогічних наук Наталія Юрійчук.

Людмила Довбня (друга ліворуч)Викладачки мовних курсів: Наталія Юрчук, Людмила Довбня, Тамара Товкайло, Олена КуликФото: прес центр Університету Григорія Сковороди в Переяславі

Людмила Довбня зазначає, що мовне питання наразі є одним із пріоритетних у державотворчому процесі:

– У кожній країні є титульна нація і своя державна мова. Люди мають володіти державною мовою, щоб мати доступ до праці і до рівних умов з іншими громадянами. Історично так склалося, що велика частина українського народу розмовляла російською мовою. Сьогодні, на щастя, вони почали повертатися до своїх мовних першовитоків. Мова є ідентифікатором не тільки етнічного простору, а й політичного: «свій» – «чужий».

Мовні курси, до яких я мала нагоду долучитися, зараз актуальні як ніколи. Адже їхня основна ідея – допомогти людям, які хочуть опанувати українську мову, удосконалити свої вміння, інтегруватися в наш мовний простір.

У своєму відеоуроці я розповідала про зміни в українському правописі. Вважаю, що це дуже актуальна тема не тільки для тих, хто хоче опанувати українську. Цю інформацію буде корисно послухати й людям старшого покоління, тим, хто давно закінчив школу, адже зміни сталися досить помітні, а ми, як люди грамотні, маємо постійно тримати руку на пульсі.

Відео мовних курсів «Говорімо українською» розміщено на youtube-каналі університету.

Додати коментар