Побутових споживачів газу Київщини автоматично перевели до Нафтогазу. Що робити далі?

Несподівано для жителів Переяславщини стало новиною, що споживачі газу, які були клієнтами «Київоблгаз Збуту», втратили свого постачальника. І тепер вони винні гроші за спожитий газ іншому підприємству – Переяслав.City

Регіональна газова компанія (РГК) Дмитра Фірташа, яка контролювала більшість облгазів під брендом Твій Газзбут, не змогла підписати контракт із Нафтогазом на відбір палива за пільговою ціною для населення через виставлені особливі умови. Тож надалі, згідно зі законодавством, приватні споживачі 16 областей автоматично були переведені до постачальника останньої надії (ПОН), ним є ГК «Нафтогаз України».

Загалом у цьому не було б для населення жодних проблем, якби не плутанина з датою переведення. Спочатку Нафтогаз оголосив, що з 1 червня 8,8 млн домогосподарств втратили своїх постачальників, а тому газ їм постачатиме ПОН. Логічно, що і платити Нафтогазу довелося б із 1 червня.

Проте зараз у компанії заявляють, що рахунки новим клієнтам виставлять з 1 травня. Пояснюють, що саме з цієї дати нові споживачі були включені до їхнього реєстру і вже отримували газ від них. Просто це з’ясували постфактум – такі особливості системи обліку, пояснюють в компанії.

Через цю «особливість» переважна більшість споживачів мають халепу: кошти за газ за травень, а дехто й авансом за червень, заплатили «Київоблгаз Збуту», хоча мали би Нафтогазу. Та жодна з компаній про це своїх споживачів не попередила вчасно належним чином.
То що ж робити далі? Треба з’ясувати стан розрахунків. За обсяг, спожитий до 30 квітня включно, заплатити облгазу, все що поверх – Нафтогазу.

Якщо споживач не знає, скільки точно отримав газу від старого постачальника, а скільки від ПОН/Нафтогазу? Необхідно зателефонувати до контакт-центру газ­збуту, назвавши номер особового рахунку, та дізнатися розрахунковий показник на кінець квітня.

Важливо цей показник зафіксувати і для нового постачальника, щоб потім не виникало проблем з оплатою.
До речі, фіксувати показники буде й надалі «Київоблгаз», якому населення беззмінно має сплачувати щомісячну абонплату за доставку.

Переведення спожи­вачів газзбутів до ПОН відбулося автоматично. Втім отримувати від нього газ можна не довше 60 днів, тобто, згідно з новими умовами, – до 1 липня. Після цього домогосподарство повинне або перестати користуватися газом, або обрати постійного постачальника.

Якщо нічого не робити, то залишитеся з Нафтогазом.
Компанія оголосила, що всі нові клієнти, починаючи з 1 травня 2022 року, отримуватимуть газ за ціною 7,96 грн/куб. м з ПДВ. Цей тариф дійсний до 1 травня 2023 року.

Як бути тим споживачам, хто переплатив Київоблгаз Збуту? Чітких рішень з цього приводу поки немає. Керівник переяславської філії Анатолій Зуєвич сказав, що поки не варто поспішати з оплатою, у липні люди отримають нові платіжки від Нафтогазу. від газзбуту надійдуть тільки тим, в кого є заборгованість таном на 1 травня. Хто переплатив за використаний газ, то, ймовірно, їм проведуть перерахунок.

Додати коментар