У Переяславі перейменували заклади освіти

На сесії міської ради сьогодні, 23 червня, остаточно ухвалили рішення про перепрофілювання та перейменування закладів загальної середньої освіти Переяславської міської ради. Як відтепер називаються заклади освіти та хто обирав ці назви — розповідає Переяслав.City.

В Україні триває реформування освітньої галузі, і щоб привести заклади середньої освіти Переяславської міської ради у відповідність до вимог чинного законодавства, їх переформатували у школи початкової освіти, гімназії та ліцеї.

Реформа передбачає, що назви позначатимуть рівень освіти, який надаватимуть в закладі:

  • Початкова школа включає 1-4 класи,
  • Гімназії надаватимуть базову освіту (5-9 класи),
  • Ліцеї надаватимуть профільну освіту (10-11 класи, надалі – 12 класи). По закінченню випускник володітиме певним профілем.

При цьому старших класів у складі гімназії не буде, а от початкова ланка може функціонувати, а у складі ліцею – може бути гімназія як з початковою школою, так і без неї. Відтак теперішні ЗОШ I-III ступенів №1, ЗОШ I-III ступенів №2, ЗОШ I-III ступенів №3, ЗОШ I-III ступенів №4, ЗОШ I-III ступенів №5 стають гімназіями, які включатимуть з 1 по 4 та з 5 по 9 класи.

Після закінчення дев’ятого класу гімназії учні зможуть обрати ліцей, профіль якого подобається більше, щоб отримати повну середню освіту та підготуватися до вступу у вищий навчальний заклад. Таких у Переяславі два: теперішня ЗОШ I-III ступенів №7 відтепер стане Переяславським ліцеєм імені Володимира Мономаха, а Переяславська гімназія — Переяславським академічним ліцеєм імені Івана Мазепи. Академічний ліцей – це заклад із поглибленим вивченням предметів і профільним навчанням.

Назви для ліцеїв обирали учні, їхні вчителі та батьки

За словами начальника відділу освіти Переяславської міської ради Петра Ярмоленка, назвати ліцеї на честь історичних персон вирішили учні, батьки та педагоги даних навчальних закладів шляхом онлайн-голосування:

— Щоб обрати назву, провели голосування на фейсбук-сторінках шкіл та вайбер-групах і саме за цих видатних діячів освіти, життя яких було пов’язане з Переяславом, віддали найбільшу кількість голосів.

Серед варіантів були також “Перемога” та “Новатор”
Наприклад, у голосуванні за нову назву сьомої школи взяло участь 793 особи. Найбільша кількість – 359 осіб (45%) підтримали назву Переяславський ліцей імені Володимира Мономаха. 192 особи хотіли назвати ліцей на честь Михайла Сікорського. Ще 147 осіб підтримали назву ліцею “Лідер”. Серед варіантів були також “Перемога” та “Новатор”.

Варіант назвати ліцей на базі колишньої гімназії іменем Івана Мазепи, за словами Петра Ярмоленка, здався доцільним 90% опитуваних, адже заклад розташований неподалік Вознесенського собору, збудованого за ініціативи гетьмана та вулиці, названої на його честь.

Школи у селах Переяславської громади: Вовчківське, Гланишівське, Гайшинське НВО, а також Дем’янецька та Великокаратульська ЗОШ І-III ступенів вже стали гімназіями.

Загалом реформа середньої освіти розрахована до 2027 року. Але вже до 2024 року школи країни мають бути розформованими та стати гімназіями і ліцеями. Таке розмежування загальної середньої освіти вже давно практикується в західних країнах, серед основних переваг називають оптимізацію освіти, можливість обрати профіль, який ближче учням та знадобиться у дорослому житті, фінансова доцільність.

Отже, заклади середньої освіти у Переяславі тепер називаються так:

  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 – Переяславська гімназія №1
  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – Переяславська гімназія №2
  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №3 – Переяславська гімназія №3
  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 – Переяславська гімназія №4
  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №5 – Переяславська гімназія №5
  • Переяславська ЗОШ І ступеня №6 – Переяславська початкова школа
  • Переяславська гімназія – Переяславський академічний ліцей імені Івана Мазепи
  • Переяславська ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – Переяславський ліцей імені Володимира Мономаха.

Додати коментар