Звернення до жителів Переяславської громади з приводу перейменування геонімів

Шановні жителі Переяславської громади! В Переяславській громаді триває процес перейменування геонімів. 16 червня відбулось чергове засідання топонімічної комісії, на якому розглядалися пропозиції по перейменуванню назв геонімів в місті Переяславі.

Перейменування назв вулиць, провулків відбувалось шляхом розгляду всіх пропозицій, що надійшли по геоніму, який підлягає зміні, короткого обговорення і відкритого голосування по кожній пропозиції. Згідно Положення про топонімічну комісію м. Переяслава, ухвалювалася та назва за яку проголосувала більшість від загального складу присутніх під час засідання її членів. Пріоритет у обранні нових назв надавався історичним назвам (тим, що існували), бажанням жителів де були проведені вуличні збори, поданням від громадських об’єднань і фізичних осіб. Декілька вулиць не набрали необхідної кількості голосів, тому на наступному тижні комісія буде розглядати пропозиції по цим вулицям повторно, а відтак просимо жителів вулиць активніше долучатися до процесу перейменування. Зокрема, до 27 червня жителі вулиць мають скористатися своїми демократичними правами й провести загальні збори і гуртом обрати нову назву. Під час проведення зборів необхідно скласти список жителів із зазначенням вулиці, номера будинковолодіння, пропозицій нових назв  і розписом жителя навпроти обраної назви. В такому разі ваше волевиявлення буде вирішальним для членів комісії. Зауважимо, що не допускається до розгляду та назва, яка вже існує в нашому місті. Протокол зборів, або опитувальний підписний лист, жителів вулиці передається секретарю топонімічної комісії Наталії Акуленко (знаходиться в архітектурному відділі міської ради) або депутату вашого виборчого округу, який повинен передати рішення зборів до топонімічної комісії. Принагідно нагадуюємо, що згідно статті 3 п.5 Закону України “Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій” Імена фізичних осіб, ювілейні та святкові дати, назви і дати історичних подій  можуть бути присвоєні лише після проведення громадського обговорення запропонованої назви. Тобто, навіть, якщо топонімічна комісія запропонує подібну назву, без згоди жителів вулиці така назва не може бути присвоєна.

Громадські слухання вважаються такими, що відбулися, якщо на них були присутні не менше як 20% повнолітніх мешканців, що проживають (зареєстровані) на цій вулиці. Присутність підтверджується підписами в реєстраційній відомості громадських слухань із зазначенням документу що посвідчують особу, що є невід’ємною частиною протоколу громадських слухань. Після проведення усіх цих заходів виконавчий комітет або міський голова приймає рішення щодо винесення на розгляд міської ради подання про  перейменування об’єкта із подачею усіх необхідних документів. Після цього відбувається процес опрацювання запиту міською радою і винесення відповідного рішення стосовно найменування (перейменування) вулиці, площі, проспекту, провулку, бульвару, скверу, узвозу, проїзду, майдану, набережної, мосту тощо.

Подібний алгоритм дій передбачений для перейменування назв геонімів, які не попадають під Закони про декомунізацію і деколонізацію. Зокрема до комісії надійшли два запити від жителів міста про перейменування вулиць Контрадмірала Степана Лялька та Олександра Тітовського. Комісія готова розглянути зміну назви по даним вулицям, але за умови передбачених в ст. 11 Закону України “Про присвоєння …” Зміна, відмова від присвоєного імені фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події здійснюється в такому самому порядку, як і присвоєння імені фізичної особи, ювілейної та святкової дати, назви і дати історичної події. У поданні про зміну обов’язково зазначається обґрунтування.

Загального механізму для найменування вулиць іншими іменами, на кшталт вулиць Тернова, Світла, Професійна чи повернення історичної назви тощо, немає. Проведення громадських обговорень при прийнятті таких рішень не вимагається.

Додати коментар