«Війна неминуче внесе корективи у навчальні програми» – начальник відділу освіти Петро Ярмоленко

Уже наступного вівторка, 31 травня, для переяславських школярів завершиться навчальний рік. У 2022 році школи громади закінчує 191 випускник, 90% з них зголосилися скласти мультипредметний тест. У Переяславі уже понад тиждень працює черговий садочок. Видається, освіта адаптується до умов війни.  

ProSlav записав коротке інтерв’ю з начальником відділу освіти Переяславської громади Петром Ярмоленком. Поговорили про актуальні тенденції освітнього процесу в країні, дошкільників та школярів, освітян та війну, прогнозували майбутнє.

– Петре Миколайовичу, позаяк говоримо наприкінці навчального року чи доречно почати розмову з того, якими здобутками завершують його освітяни громади і чим нам варто пишатися?

Обласні етапи олімпіад не проводилися, захист ман-івських наукових робіт проходив у онлайн-режимі і ми маємо багато призових місць – це якщо говорити про учнів. Від початку воєнного стану наші заклади освіти активно включилися у волонтерську роботу: забезпечували харчування територіальної оборони, приймали внутрішньо переміщених осіб, плели сітки. Автобуси були залучені для евакуацій громадян з тимчасово окупованих територій. Зрозумійте, що в умовах війни усе решта відходить на другий план і є не настільки актуальним і нагальним. Відтак, про свої перемоги будемо розповідати після великої перемоги українського народу у цій війні.

– Які проблеми і питання турбують місцевих освітян і вас особисто нині? 

Уже два навчальних роки ми працюємо у дистанційному форматі і в умовах обмежень – спершу карантинних, тепер в умовах воєнного стану. Усім би вже дуже хотілося виходити працювати у звичному очному форматі. Трішки вдалося це зробити у минулому році, тому що усі наші освітяни щепилися від коронавірусу. Звісно ж зараз освітян турбує, і в чому я їх підтримую, зменшення заробітних плат, скорочення бюджетного фінансування у всіх напрямках – але усі розуміємо час в якому живемо. Усі з тривогою дивляться і в прийдешній навчальний рік. Не виключаю, що зможуть працювати тільки школи які мають надійне бомбосховище.Наші школи давньої побудови, і, на прикрість, мало з них, на випадок тривоги, зможуть забезпечити безпеку дітей. Я дякую колегам за розуміння, терпіння і витримку у цей складний час. Такі от нині турботи.

– Скільки у Переяславі навчається переселенців і як вдалося цим дітям адаптуватися до навчання тут?

Цифра щодо переселенців завжди змінюється – хтось приїздить, хтось від’їзджає. Наразі їх у нас близько 60 дітей, які навчаються в онлайн-форматі як і наші учні. Дехто замовляв у нас документи про освіту, оскільки приїхав з окупованих територій і не може його отримати за місцем проживання і в рідному закладі. Хтось паралельно приєднується до альтернативних освітніх проєктів. Про повну адаптацію можна говорити коли буде звичне навчання.

– Раніше була інформація, що з 16 травня на базі ДНЗ №9 «Сонечко» працює черговий дитячий садочок. Усе в силі?

Так, наразі усе в силі. Практика чергового садочка на літо була завжди, а «Сонечко» обрали бо цей заклад найбільше пристосований до вимог часу. Цікаво, що усі діти сумлінно ходять в укриття і дотримуються усіх вимог – тішуся, що вихователі змогли налаштувати дітей сприймати це як своєрідний квест, таку собі гру. 

– Навчальний рік, як і попереджували раніше, завершиться без урочистостей? З якими планами освітяни та діти входять у літо?

Так, останніх дзвінків, як таких, не буде – певні заклади проведуть їх у онлайн-форматі. Випускних вечорів також не передбачається. З медалістами зустрінемося у міській раді. З 20 травня одинадцятикласники підтверджують свій намір брати участь у національному мультипредметному тесті та обирають зручне для себе місце його складання, адже багато учнів розкидані по країні. Нагадаю, що НМТ буде організовано з 18 липня в онлайн-форматі для школярів як нашої громади так і громад колишнього Переяславського районуПункт тестування розміститься у Переяславській гімназії. Якихось великих відмінностей від зовнішнього незалежного оцінювання, як на мене, не буде. 

– Чи плануються у освітянській сфері якісь суттєві зміни штату? Що з преміями?

Кардинального скорочення штатів у нас не буде. Єдине що на період дистанційного навчання у нас зменшені певні доплати і надбавки, деякі зменшаться безвідносно до цього. Щодо скорочення штатів, то вони торкнуться тільки груп продовженого дня – вони залишаться лише у перших класах. Також ми закінчуємо процес реорганізації певних закладів. Я думаю що на найближчу червневу сесію Переяславської міської ради ми юридично оформимо усе те, над чим працювали протягом двох останніх років. Тепер у місті 2 ліцеї (повна загальна середня освіта), 5 гімназій (до 9 класу) та одна початкова школа (до 4 класу, мова про колишню ЗОШ №6).

– Якою буде освіта після війни – у вимірі програм та інших аспектів? Ваш прогноз. 

Війна неминуче внесе корективи у навчальні плани та програми, безпекові моменти функціонування освітніх закладів. Багато з них проєктувалося без бомбосховищ, врахувавши лише певні технічні приміщення. І цей момент, я думаю, буде враховано при побудові нових навчальних закладів на загальнодержавному рівні. Усе що пов’язано з нашим яскраво вираженим агресором буде вилучено з програм та планів – у жодному варіанті не вивчатиметься російська мова, з програми зарубіжної літератури вилучать російських авторів. Будемо сподіватися, що якомога швидше повернемося до звичного для всіх нас очного навчання. Сподіватися, що державна підсумкова атестація та зовнішнє незалежне оцінювання у звичних для нас форматах. Хотілося б бачити гарні перспективи і в питанні заробітних плат педагогів, але ми прекрасно розуміємо які виклики будуть стояти перед державою у найближчі роки, після перемоги – зруйнована інфраструктура, зруйнована економіка, необхідність утримання війська. Відтак з достойними зарплатами доведеться почекати – усі ставляться до цього з розумінням. Головне аби якнайскорше настала перемога.

Додати коментар