Сертифіковані педагоги Переяславщини отримають двадцять відсотків надбавки до заробітної плати

Про проведення сертифікації педагогічних працівників у 2022 році, етапи та терміни проходження, кількість учителів Київщини, які зможуть взяти участь у цьому процесі, розповіла начальник управління Державної служби якості освіти у Київській області Лілія КРЕВСЬКА – Переяслав.City

– Ліліє Богданівно, чи відбува­тиметься сертифікація педагогічних працівників цього року?

– Так, попри все і цього року вона планується, хоча і з певними змінами. Насамперед щодо терміну проведення. Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 30 березня 2022 року №278, період реєстрації педагогічних працівників для проходження сертифікації перенесено – з 4­-17 квітня на 1-­15 серпня.

 

Процес відбуватиметься у два етапи: основний – у межах граничної кількості для кожного регіону – з 1 по 8 серпня; додатковий – у межах загальної граничної кількості (2500 вчителів) – 9-15 серпня.

У випадку, якщо 2500 осіб сформують бланки реєстраційних карток­заяв раніше визначеного терміну, то реєстрацію буде припинено достроково.

Для проходження сертифікації зможуть зареєструватися 140 вчителів початкових класів Київської області. Загальна кількість таких педагогів у нас – 4799. Граничну кількість визначено наказом Міністерства освіти і науки України від 04 січня 2022 року №3 «Про деякі питання проведення сертифікації у 2022 році».

– Як проходитиме сертифікація педагогів?

– Вона складається з трьох етапів, що відбуваються послідовно: незалежне тестування учасників, самооцінювання власної педагогічної майстерності, вивчення практичного досвіду. Зміст тесту, орієнтовний розподіл завдань і схему нарахування балів затверджено Українським центром оцінювання якості освіти.

Для першого етапу вже визначено програму незалежного тестування. Це буде 100 завдань, на виконання яких надається 180 хвилин. Кожне завдання матиме чотири варіанти відповіді, з яких лише один правильний. Результати тестування визначатимуться на підставі набраної учасником сертифікації кількості балів. Максимально можлива – 100.

Другий етап – самооцінювання власної педагогічної майстерності – цього року зазнав суттєвих змін. Порівняно з попереднім, зменшено кількість запитань в анкеті та спрощено роботу загалом на цьому етапі, тобто не передбачено експертних, бальних чи вербальних оцінок.

Успішним проходженням цього етапу вважатиметься вчасно заповнена та надіслана на вказані електронні адреси анкета.

Щодо третього етапу – вивчення практичного досвіду роботи педагога, то поки що немає роз’яснень, як це відбуватиметься.

– Ліліє Богданівно, наскільки активно вчителі Київщини беруть участь у сертифікації?

– За три роки її проведення на Київщині сертифікувалися 94 вчителі­початківці. Серед них як досвідчені педагоги, так і ті, чий стаж роботи не перевищує 5­7 років.

Найбільша кількість сертифікованих учителів початкових класів у Броварському районі – 32, Бучанському – 23, Обухівському – 12, Білоцерківському – 9, Фастівському – 8, у Вишгородському та Бориспільському районах – по 5. Зокрема, це один педагог із Бориспільської гімназії «Перспектива», 2 вчителі зі Щасливського НВК Пристоличної громади та 2 вчителі з початкових шкіл Яготинської громади.

З Переяславщини поки що немає.

– Чим важлива і значима ця процедура для педагогів?

– Успішне проходження сертифікації дає змогу вчителю пройти й чергову чи позачергову атестацію, є підставою для присвоєння кваліфікаційної категорії та педагогічного звання.

Також важливо, що вчителю, який сертифікувався, призначається 20% надбавки до заробітної плати.

Нагадаю, що сертифікація педагогічних працівників є добровільною, вони можуть відмовитися від участі на будь­якому етапі.

Та маємо надію, що цього року спільнота сертифікованих педагогів збільшиться. Адже саме ці вчителі Київщини є агентами змін в освіті України.

Додати коментар