У Переяславі запрацював Музей просто неба: що чекає на відвідувачів?

За мирних часів у музеї просто неба у травні туристичний сезон був у розпалі. Та навіть в умовах війни це унікальне місце, де можна насолодитися природою й зануритися в історію рідного краю, наповнене активним життям. Спершу музейники проводили екскурсії та майстер-класи для внутрішньо переміщених осіб, а тепер потроху повертаються до звичного життя з відвідувачами-туристами – Переяслав.City

Поки не пригріло весняне сонце, майстер-класи для дітей-переселенців проводили у приміщенні “Старого Вертепу”. 9 травня цікаве та пізнавальне дозвілля для малечі вже влаштували на території музею просто неба. Під керівництвом майстрів діти розписували писанки та великодні пряники, виготовляли ляльки та брелки у вигляді янголят, водили хороводи, співали пісень і бавилися біля фотозон.

13-річна Аміна з Харкова старанно виводить писачком зірку на яйці. У пасхальній символіці цей орнамент називається “ружа” – символ любові. Колись дарування писанки, розписаної ружею, свідчило про освідчення в коханні. Майстерно розписувати великодні яйця навчає провідний науковий співробітник НІЕЗ “Переяслав” Віктор Ткаченко. Не одне десятиліття він досліджує, вивчає і популяризує традиції українського писанкарства, захистив на цю тему докторську дисертацію.

Наймолодші гості облюбували солом`яного коника, запряженого у віз – забиралися на нього, сміялися, залюбки позували перед камерою. Таку фотозону виготовили реставратори музею та завідувач науково-дослідного відділу Микола Шкіра.

На початку року в музеї просто неба хотіли провести багато заходів, присвячених українським традиціям та обрядам землеробства, каже Микола Володимирович.

– Розпочати обрядовий цикл планували зі Свята першої борозни. Це стародавня народна традиція – початок сівби. Звичаї, пов’язані з першою оранкою, сівбою, складалися з освячення плуга та землі, щоб родила нива. Оскільки почалася війна, масові заходи в музеї не проводилися, тому й глядачів у цього дійства, як передбачалося, не було. Тож працівники музею “кулуарно”, так би мовити, символічно провели обряд 14 квітня, засіяли перші скиби зораної землі пшеницею та льоном.

У день Святого Юрія Переможця, 6 травня, співробітники музею продовжили відтворювати землеробські традиції українців – здійснили колективний обхід поля, виконали обряд «Похід на жита». В давні часи вірили, що такий ритуал захистить посіви від посухи, граду, вогню чи бурі. Після огляду ниви тут же, обабіч поля, відбувався обід за участю всього великого роду. Крихти свяченої паски, шкаралупи від крашанок закопували на межі поля, як пожертву та подяку землі за майбутній врожай.

– Попередні заходи ми проводили у вузькому колі, без музичного супроводу, розуміючи ситуацію воєнного стану. Але бачимо, що людям хочеться відволіктися, вони приходять до музею просто прогулятися територією, помилуватися красою. Об’єкти музею наразі зачинені, він доступний поки як як паркова зона. До речі, ми ніколи не працювали на Великдень. А цього року у святковий день на місці були чергові працівники, то й наш музей відвідало близько пів сотні людей. Вартість вхідного квитка на територію музейного комплексу не змінилася – 30 грн дитячий і 60 грн дорослий, – зауважив Микола Шкіра.

Працівники заповідника у Переяславі вірять, що своєю роботою допомагають людям пережити тяжкі часи, оговтатися від стресу. Адже значна кількість музеїв України не має можливості приймати відвідувачів у період воєнного стану, деякі з них зруйновані ворогами. Окупанти знищили музей Григорія Сковороди на Харківщині, обстріляли музей Марії Примаченко в Іванкові. У Переяславі музейні цінності завчасно евакуювали з експозиційних залів, зазначив Микола Володимирович.

– У перший день війни адміністрація музею зібралася на нараду і склала план першочергової евакуації. Поступово музейні експозиції, які можна було перевезти, евакуювали у захищені приміщення. З цим, звісно, є складнощі, бо ніхто ж ніколи не припускав, що знадобиться така глобальна евакуація, не готувалися. Дуже шкода музей Григорія Савича у Сковородинівці, однак я чув, що цінні експонати все ж встигли врятувати, сподіваюся, так і є.

У п’ятницю, 13 травня, жителів та гостей міста запрошують у Музей просто неба відвідати цікаві майстер-класи. Записатися та отримати детальну інформацію можна за телефонами: 099-186-70-86; 067-868-36-34.

Додати коментар