В Переяславі-Хмельницькому американець, взявши до рук бандуру зрозумів, що він українець

Маленька зала музею була переповнена

Маленька зала музею була переповнена

27 вересня, в музеї Кобзарства вшановували людину, яка зробила неоціненний розвиток та збереження національної спадщини, і зокрема, кобзарства Гната Мартиновича Хоткевича. Завідувачка музеєм Світлана Тетеря розповіла, що він народився в 1877 році у Харкові. Закінчив Харківський технологічний інститут Працював деякий час інженером на залізниці. Проте справжнім його покликанням було мистецтво. В Україні його більше знають, як кобзаря, проте по собі залишив близько 300 літературних творів та 400 музичних, організовував народні хори, театри й інструментальні колективи. В умовах антиукраїнської політики російсько-більшовицької імперії він розвивав українську культуру. Його українська сутність не лишилася поза увагою тоталітарного режиму. Після гонінь, цькувань та

Співає Юрко Фединський

Співає Юрко Фединський

принижень 23 лютого 1938 року Гната Хоткевича заарештували, а 8 жовтня розстріляли. 24 квітня 1956 року військовий трибунал Київського військового округу скасував ухвалу “особистої трійки” в справі Гната Хоткевича за відсутності в його діях складу злочину.
Як завжди на вшанування різних історичних постатей, які проходять у музеї Кобзарства запрошують бандуристів. Цього разу до Переяслава завітав бандурист, який народився в місті Індіанаполіс, США Юрій Фединський (Бревер). 42-х річний бандурист уже не раз був у нашому місті. Цього разу він приїхав не із бандурою, а з інструментом родини лютневих – торбаном. Музикант розповів про сам інструмент та вподовж години виконував саму різноманітні музичні твори середньовіччя. Гості, які завітали на до музею почули українські, німецькі, англійські і навіть американські пісні. Допомагала Юрію співати та грати на українському народному смичковому музичному інструменті басоля його дружина Марія.

У виступі йому допомагала дружина Марія

У виступі йому допомагала дружина Марія

Після концерту бандурист зустрівся із нашим кореспондентом і розповів про своє життя.
– Мій тато – американець ірландського походження. Мама – українка. Прадід воював в УПА. Дід Юрій Фединський до війни у Львові був адвокатом. У 1945 році тікаючи від сталінського режиму разом із бабусею виїхали до США. У 1947 році в Штатах народилася мама. Батьків рід із Ірландії. Свого часу мій дід по татовій лінії також емігрував у Штати. Він був зубним лікарем, згодом став професором університету. Тато пішов по батьковій лінії і до виходу на пенсію також мав в Америці практику зубного лікаря.
– Оскільки твоя мама народилась у Штатах то тебе можна вважати уже американцем у другому поколінні?
– На відміну від своєї молодшої сестри та старшого брата я ніколи не відчував себе американцем. Якось, іще навчаючись в школі знайшов у маминій фонотеці довоєнні записи капели бандуристів. Їх спів припав мені до душі. А ще дідусь та бабуся постійно згадували про квітучі вишні, про те, як кує зозуля, які там гарні та щирі люди. Вони розповідали і про співи і про вишиванки. У нас в родині всі розмовляли англійською. Проте, іноді дідусь та бабуся розмовляли між собою українською. Я їх не розумів і дуже хотів вивчити цю мову. Памятаю, що дідусь не раз жалівся на те, що в Україні не залишилось його нащадків роду Фединських. Тож я іще у школі почав підписуватись маминим дівочим прізвищем Фединський, і вирішив їхати на батьківщину своїх предків. Їдучи сюди я знав, що тут буде і чорне, і біле. І це справді так, але це моя земля, і я її не залишу.
– Юрію, коли ти приїхав в Україну ти мав уже якусь музичну освіти чи здобував її тут?

Світлана тетеря вручає кобзареві подяку від дирекції заповідника

Світлана тетеря вручає кобзареві подяку від дирекції заповідника

– Ще з дитинства вирішив пов’язати своє життя з музикою. Здобув музичну освіту навчаючись грати на класичному фортепіано. Але це не єдиний інструмент, який я освоїв. Після того, як одного разу я завітав до кобзарського табору, де збиралися американці українського походження, щоб поспівати та пограти на українських народних інструментах. На той час це був доволі професійний рівень. Близько десяти років я відвідував табір і зрозумів, що це – моя доля. І освоїв гру на бандурі, кобзі, мандоліні, електрогітарі…
А до України я приїхав після розпаду СРСР у 1998 році.
– Як ти познайомився із українськими бандуристами?
– Приїхавши до Києва я дізнався про кобзарський цех до якого входило чимало бандуристів. У Тараса Компаніченка я забрав бандуру, яку йому виготовив Микола Товкайло. Тарас тоді був у великій печалі віддаючи мені цей інструмент. Пізніше ми з Тарасом потоваришували і разом створили гурт “Карпатяни”. Кілька років ми виступали, але цей гурт не відповідав репертуару бандуристів. Тож ми його залишили і створили новий “Хорея козацька”. Років три я виступав разом із ними, але коли обзавівся власною родиною то мусив його залишити, бо переїхали із Києва.
– До речі, як ти познайомився із майбутньою дружиною?
– У 2006 році Олег Скрипка робив етновесілля, Тарас Компаніченко грав на бандурі, а я вибивав на бубоні. І на ньому я побачив красиву дівчину Марію. Вона немов небесне сяйво, яке спустилося на землю. Я відразу вирішив, що ця дівчина повинна стати моєю дружиною! Так і сталося. Вона тоді навчалася у Полтавському будівельному інституті тож у Полтаві у 2008 році ми і побралися. На весілля приїздили, і мама, і сестра, і бабуся.
– Чому ти змінив Київ на село Крячки у Пирятинському районі?
– Коли у нас народився первісток, син Мирослав, я зрозумів, що дитина повинна рости на землі, а не асфальті. І тому ми купили хату у Крячках, і переїхали на Полтавщину.
– За час твого перебування в Україні тут відбулись дві “революції” в 2005 та 2014 роках. Ти когось підтримував тоді?
– Так я був самим активним їх учасником. Звичайно ж виступав на боці людей, які вийшли на Майдан. І якщо перша пройшла мирно, то друга… Але я вірив, що нас перемогти не вдасться.
– То значить російська пропаганда говорила правду, що її учасниками були американці?
– Так, так (сміється)
– У сьогоднішньому виступі тобі допомагала дружина. Вона грала на басолі. В неї також є музична освіта?
– В дитинстві Марія навчалась грі на скрипці, тож певні навички гри на струнному інструменті вона мала, і басолю освоїла самостійно. У виступах мені ще й діти допомагають вони співають разом із нами. Сьогодні трохи завелика аудиторія, то вони соромились.
– Скільки у вас із Марією дітей?
– Раніше в українських родинах завжди було багато дітей. У нас їх четверо. Старшому Мирославу виповнилось 8 років, близнючкам Адріані та Наталії по 6, а найменшій Лесі 1 рік та 3 місяці.
– То на велику родину маєте великі витрати?
– З дружиною обробляємо город, маю учнів, роблю музичні інструменти. До речі ось цей торбан виготовив для себе сам. Приїздив сюди у музей дивився як він зроблений, зняв ескіз. Також іноді фінансово допомагає рідня, як її так і моя.
Дякую за розмову.
Володимир Набок, міськрайонна газета “Вісник Переяславщини”

Додати коментар